3. Teplota vzduchu

Teplotu vzduchu považujeme za nadřazený faktor stájového mikroklimatu, neboť rozhoduje o hodnotách některých ostatních faktorů (vlhkost, proudění vzduchu), případně zásadně ovlivňuje hodnocení působení těchto faktorů na živý organismus (např. vyšší hodnotu proudění vzduchu můžeme považovat za žádoucí v případě zvýšené teploty prostředí, zcela negativně ji však posuzujeme v případě, je-li teplota prostředí pod optimální hranicí – zvýšená hodnota ochlazování zvířat).

Teplota je hlavním klimatickým faktorem, který nutí organismus živočichů se stálou tělesnou teplotou, aby přizpůsoboval produkci a výdej tepla stavu prostředí, což může v extrémních případech ovlivnit užitkovost, nebo dokonce zdraví zvířat.

Homoiotermní, neboli stálotepelní živočichové si udržují relativně stálou teplotu těla proto, aby rychlost biochemických reakcí v těle příliš nekolísala a aby byly neustále k dispozici všechny fyziologické funkce, které živočich potřebuje k normálnímu životu a obraně. Mají tedy vyvinutou složitou funkci, nazývanou termoregulace, jejíž pomocí organismus udržuje stálou tělesnou teplotu. Té je možno dosáhnout jedině při vyrovnané tepelné bilanci organismu. Teplota prostředí je téměř vždy nižší, než tělesná teplota zvířat, a proto se z fyzikálního hlediska jedná převážně o přechod tepla z těla zvířete do prostředí. Vliv teplot prostředí na homoiotermní organismus znázorňuje obrázek č.2.

Obrázek č.2 Vliv teplot prostředí na homoiotermní organismus

Ze studií vyplývá, že rozsah termoneutrální zóny je ovlivněn převládajícími teplotami prostředí a dobou jejich působení. Při dlouhodobém vystavení zvířat neutrálním a nízkým teplotám dojde k rozšíření termoneutrální zóny a posunu směrem k nižším teplotám prostředí a naopak (Louda aj., 2000). Pro skot jsou uváděny hodnoty termoneutrální zóny obvykle od    -10 až do +24°C, často od 4 do 16°C (Hauptman  et al., 1972). Brody (1956) uvádí rozpětí teplot termoneutrální zóny 1 až 16°C, Findlaye (1958) od 4,4 do 15,6°C a Suchomlinová (1960) od 4 do 20°C.

 

3.1. Termoregulace

Termoregulace homoiotermních organismů probíhá na třech úrovních, a to reflexní, fyzikální a chemické.

3.1.1. Reflexní termoregulace

Reflexní termoregulace se spouští na základě informací z tepelných receptorů, uložených hluboko v kůži. Informace jsou předávány do termoregulačního centra v hypotalamu. Na jejich základě termoregulační centrum zajišťuje funkce sloužící buď k redukci tepelných ztrát a zvýšení tepelné produkce v prostředí chladném, nebo zvyšují výdej tepla a snižují tepelnou produkci v horkém prostředí.

Do reflexní termoregulace zahrnujeme tři pochody a sice regulaci přítoku krve, změnu účinné plochy povrchu těla a regulaci izolační vrstvy, styčné se vzduchem.

V chladném prostředí dochází k vasokonstrikci malých cév v kůži, což je řízeno centrem v hypotalamu a vasomotorickým centrem v prodloužené míše. Dále dochází k vasodilataci hluboko uložených cév, extrapyramidálním systémem se spouští reflex svalového třesu, zvyšuje se metabolická činnost jater, produkce ACTH a TSH, aktivizuje se dřeň nadledvin a podněcuje se tělesný pohyb jedince.

V prostředí vysokých teplot dochází k vasodilataci malých cév v kůži, což umožňuje zvýšený výdej tepla radiací a kondukcí. Dále dochází k vasokonstrikci hlouběji uložených cév, zrychluje se srdeční činnost, aktivizuje se reflex pocení, dochází k větší evaporaci, omezují se metabolické procesy a snižuje se volní (vůlí ovládaná) aktivita.

Při změně účinné plochy povrchu těla za vysokých teplot prostředí se zvířata snaží vystavit co největší část povrchu těla chladnějším plochám. Zvířata vyhledávají vlhké betonové podlahy nebo vlhkou zem, stín apod. V chladném prostředí naopak zmenšují styčnou účinnou plochu na minimum, zvířata se schoulí, shlukují se a tisknou se k sobě.

K regulaci izolační vrstvy dochází např. zježením srsti, což je důsledek reflexního stažení pilomotorických svalů. Tím se vytvoří okolo těla zvířat vzduchová izolační vrstva, chránící organismus před nadměrnými ztrátami tepla. Ztráty tepla se mohou reflexní termoregulací snížit až o 70% (Kursa, 1998).

 

3.1.2 Výdej tepla z organismu

Existují různé fyzikální a chemické mechanismy, které zajišťují výdej tepla z organismu. Mezi mechanismy fyzikální termoregulace patří:

1)     Evaporace – což je odpařování vody  z povrchu těla, plic a dýchacích cest. Tato forma výdeje tepla je velmi účinnou složkou termoregulace, zvláště při teplotách nad 30°C. Difusí a osmózou se na povrch těla neustále dostává voda, která se pak nepozorovatelně odpařuje (perspiratio insensibilis). Množství odpařené vody z plic a dýchacích cest závisí na frekvenci dechu, teplotě a relativní vlhkosti vzduchu. U zvířat při odpočinku se takto ztrácí 25% tepla. U jedinců s potními žlázami je pozorovatelné odpařování vody – potu (perspiratio sensibilis). Nejvíce se potí kůň, málo a obtížně skot. Prase a drůbež jsou vázány na odpar z dýchacích cest.

2)     Radiace (vyzařování) – nastává při rozdílných teplotách dvou předmětů, které se vzájemně nedotýkají. Z povrchu těla vyzařuje teplo k okolnímu chladnějšímu prostředí. Suchý vzduch radiační teplo (infračervené záření) nepohlcuje, zatímco vlhký vzduch ano. Je-li teplota okolních ploch (stěny, stropy, podlahy, příp. topná tělesa) vyšší než teplota povrchu těla, je teplo tělu vyzařováno. Nastává radiace kladná, která se uplatňuje jako forma klimatizace. Intenzita radiace je závislá na velikosti rozdílu teplot mezi povrchem těla a povrchem jiného předmětu a také na jejich vzdálenosti.

3)     Kondukce (vedení tepla) – jde o přímé předávání tepla mezi molekulami dvou předmětů, jejichž teplota je rozdílná. Ke kondukci dochází především při ležení zvířat na podlaze, proto mají velký význam tepelné izolace stájových podlah, zejména podlah nepodestýlaných. U vyhřívaných podlah dochází ke kladné kondukci.

4)      Konvekce (proudění) – při konvenci je teplo přiváděno nebo odváděno proudícím vzduchem. Předávání tepla je závislé na rychlosti proudění okolního vzduchu, jeho vlhkosti a rozdílu teplot.

Chemická termoregulace se spouští, jestliže v chladném prostředí klesá teplota tělesného jádra. Při poklesu této teploty pod teplotu kritickou se uvolňují glykogenové rezervy a zvyšuje se energetický metabolismus za současného zvýšení potřeby kyslíku. Při vyšších teplotách se naopak metabolismus snižuje, tím se sníží i oxidační pochody a spotřeba kyslíku, což může vést až ke snížení užitkovosti.

U skotu se odhaduje výdej tepla přibližně v poměru: evaporace 20%, radiace 10% a konvekce 70%.

Teplota vzduchu ve stáji je základní charakteristikou tepelného režimu a je vždy výsledkem tepelné bilance stájového prostředí. Bilance tepla je pak určována současným působením dvou složek. A to produkcí tepla uvnitř stáje a tepelnými ztrátami do venkovního prostředí.

 

3.2. Zdroje tepla

Hlavním zdrojem produkce tepla ve stájích je především teplo vydávané zvířaty. Vydané teplo je závislé na množství přijímané potravy. Při trávení dochází k přeměně energie akumulované v potravě v jiné formy a při těchto transformacích se uvolňuje teplo. Také proto platí, že čím intenzivnější je zátěž organismu, tím větší je potřeba energie  a tím více tepla se vyprodukuje a tělo se více zahřívá.

Dalším zdrojem produkce tepla ve stájích je pak teplo přiváděné do stáje zvenčí obvodovými konstrukcemi, vzduchem při větrání, osluněním nebo i případnými umělými zdroji při vytápění. Významným tepelným zdrojem může být za určitých okolností také podestýlka. Produkce tepla (zejména hlubokou podestýlkou) příznivě ovlivňuje ztráty tepla kondukcí z ležících zvířat. Na druhé straně však může zvýšená teplota uvnitř podestýlky mít významnou roli při vývoji parazitóz u chovaných zvířat.

 

3.3. Tepelná bilance organismu

Tvorbu a výdej tepla souhrnně vyjadřuje rovnice tepelné bilance organismu:

M – EV ± RA ± KD ± KV ± KR =O

M – produkce tepla

EV – evaporace

RA – radiace

KD – kondukce

KV – konvekce

KR – vyrovnání tepla přijatého krmiva a nápoje

Produkce tepla (M) je u daného druhu závislá na metabolické aktivitě, která souvisí s výživou a užitkovostí zvířete. Výdej tepla závisí na vnějším prostředí, klimatické adaptaci, konstrukci staveb a použitých technologiích (Kursa, 1998).

Pro každý druh a kategorii zvířat existuje určité rozmezí teplot vnějšího prostředí, ve kterém je termoregulace a látková výměna minimálně zatěžována (pásmo tepelné rovnováhy). Při pohybu zvířat v chladném prostředí si zvířata zachovávají teplo vasokonstrikcí malých cév v kůži a současnou vasodilatací hlubokých cév, aktivitou kosterního svalstva (pohyb, třes, křik), zvýšenou diurézou atd. Zvýší-li se teplota prostředí, dojde nejprve ke zvýšení výdeje tepla (vasodilatace kožních cév a vasokonstrikce hlubokých cév, pocení atd.). Dále nastupují mechanismy omezující metabolické děje a tím i tvorbu tělesného tepla (Klabzuba, 2002).

Opatření k zajištění požadovaných teplot:

-  dodržení plánovaného počtu zvířat, tj. hustoty obsazení dle projektu

-  patřičná tepelná izolace stavby podle výpočtu tepelné bilance stáje

-  větrání podle stavu venkovního počasí

 

3.4. Měření teploty vzduchu

Teplotou vzduchu se rozumí teplota stanovená teploměrem, chráněným před radiací (teplota stanovená ve stínu).

3.4.1. Historie měření teploty

Dnes jsou teploměry snad nejznámějším fyzikálním přístrojem. Ale ještě před několika staletími byly zcela neznámé. Teplota se určovala podle tělesných pocitů, při výrobě kovů a keramiky se lidé řídili barvou rozžhavených předmětů nebo roztavením kovů.

Teprve na samém začátku 17. století Galileo Galilei, slavný profesor univerzity v Padově v Itálii, využil tepelné roztažnosti vzduchu k měření teploty. Tento primitivní teploměr byl tvořen tenkou skleněnou trubičkou dlouhou asi 30 cm a zakončenou baňkou. Baňku zahřál rukou a "teploměr" (říkalo se mu vzduchový termoskop) vložil otevřeným koncem trubičky do nádobky s obarvenou vodou. Chladnoucí vzduch se smršťoval a vlivem tlaku okolního vzduchu na hladinu voda vnikala do trubičky. Po vychladnutí přejímala baňka teplotu okolního vzduchu a výška vodního sloupce v trubičce se měnila podle změn objemu vzduchu v baňce, který se zase měnil podle teploty vzduchu. Na rozdíl od dnešních teploměrů při oteplení hladina klesala a při ochlazení stoupala. Přístroj ještě neměl stupnici.

Po Galileim experimentovali s podobnými teploměry Otto von Guericke a Gaspar Schott. Zdokonalili termoskop tím, že použili uzavřeného systému se dvěma baňkami na koncích spojovací trubička ve tvaru U, v níž byla tekutina.

Ještě v témže století se objevují teploměry, v nichž teploměrnou látkou je kapalina. Zřejmě první sestrojil roku 1631 francouzský lékař Jean Rey, který použil jako teploměrnou látku vodu. Nevýhodou tohoto teploměru byla malá roztažnost vody. Proto se hledaly jiné vhodné tekutiny. Jako nejvhodnější se ukázaly líh a rtuť. První lihový teploměr sestrojil roku 1641 toskánský velkovévoda Ferdinand II. V té době sice teploměry již měly stupnice, ty však nebyly jednotné, takže údaje změřené jednotlivými teploměry se nemohly porovnat. První teploměry s "normalizovanou" stupnicí byly sestrojeny až kolem roku 1650.

Kromě jednotné stupnice bylo také nutno stanovit její počátek. Anglický fyzik Robert Boyle stanovil v r. 1664 u svého teploměru jako základní bod stupnice teplotu tajícího ledu. V roce 1665 určil další stálý bod stupnice holandský vědec Christian Huygens. Byla to teplota varu vody při normálním tlaku ovzduší (tj. 1013 hPa, neboť jak víme, s klesajícím tlakem klesá i bod varu vody). A tak Huygens navrhl, aby se za základ stupnice teploměru vzala buď teplota tání ledu nebo teplota varu vody, čímž vlasně navrhl způsob používaný dodnes.

To však nebránilo Danielu Gabrielu Fahrenheitovi, který začal o nějakých 50 let později vyrábět lihové a posléze i rtuťové teploměry v Holandsku, aby si svérázně vybral za počátek stupnice svých teploměrů teplotu směsi ledu, vody a salmiaku. Za horní základní teplotu stanovil teplotu zdravého člověka a označil ji číslem 96. Vzdálenost mezi oběma teplotami rozdělil na 24 dílů a každý z nich pak ještě na další 4, aby tak konečně dostal stupně. Teplota tání ledu je na této stupnici označena 32 a teplota varu vody číslem 212. Je s podivem, že takto komplikovaně zkonstruovanou a zcela nelogickou stupnici dodnes používají v např. v USA. Rozumnější René de Réamur, pařížský zoolog, navrhl stupnici s nulou při teplotě tání ledu a s hodnotou 80 při teplotě varu lihu (později tato hodnota odpovídala teplotě varu vody).

Švédský matematik a geodet Anders Celsius zavádí do měření desítkovou soustavu, kde teplota varu vody má číslo 0 a teplota tání ledu číslo 100. Jméno toho, kdo později tyto hodnoty obrátil tak, jak je známe a používáme dnes, nebylo s jistotou zjištěno. Jednotkou této stupnice, jak víme, je teplotní stupeň Celsiův (°C).

Všechny tyto teploměry jsou založeny na stejném principu, na teplotní roztažnosti látek (kapalin) a proto se jim říká dilatační. Celsiem byl jejich vývoj prakticky ukončen. V dalších letech byly už jen modifikovány jednotlivé druhy. Např. teplota nad bodem varu rtuti (356 °C) až do 1100 °C se měří rtuťovým teploměrem, u něhož se kapilára plní např. dusíkem a teploměr je zhotoven z křemenného skla. U lékařských rtuťových teploměrů (35 až 42 °C) je kapilára nad nádobkou se rtutí zúžena, takže se v tomto místě při poklesu teploty rtuťový sloupec přetrhne a teploměr tak stále ukazuje maximální naměřenou teplotu (před dalším použitím se musí "sklepnout").

Později se objevily teploměry také na jiných fyzikálních principech. Například odporové teploměry měří teplotu změnou elektrického odporu vodiče nebo polovodiče (termistoru), termoelektrické teploměry jsou založeny na termoelektrickém jevu, kdy změnou teploty spoje dvou různých kovů se mění vzniklé termoelektrické napětí. Teplotu lze měřit i bezdotykově, např. pomocí tzv. infrateploměrů, které měří záření vysílané tělesy do okolí (na stejném principu pracují i známá světelná infračidla a bohužel i naváděné střely). Všechny tyto teploměry mohou mít kromě klasické analogové stupnice také stupnici digitální a hlavně mohou mít elektrický výstup, což umožňuje elektrické zpracování naměřených hodnot nebo přímo automatizované řízení procesu.

 

3.4.2. Stupnice používané k vyjadřování teploty

V tabulce č.1 jsou uvedeny dnes používané teplotní stupnice

Tab. č.1

Stupnice

Označení

Rozsah

Celsiova

°C

0 – 100

Fahrenheitova

°F

32 – 212

Réamurova

°R

0 – 80

Kelvinova

K

- 273,16

 

Přepočet mezi jednotlivými stupnicemi:

t [°C] = 5/4 t [°R] = 5/9 [t (°F) – 32] = t [K] – 273.16

 

3.4.3. Rozdělení teploměrů

Podle principu, na základě kterého přístroj detekuje okolní teplotu používáme v současné době nejčastěji tyto skupiny teploměrů:

1.     Kapalinové – v současné době zřejmě nejrozšířenější skupina teploměrů. Jejich funkce je založena na roztažnosti kapaliny – obvykle rtuť, obarvený líh, toluen, kreozotový olej atd. Jedná se o dostatečně přesné a cenově dostupné řešení. Výhodou kapalinových teploměrů je poměrně rychlá reakce kapaliny na změnu teploty, nevýhodou pak téměř výhradní (až na malé výjimky) použití pouze pro ambulantní způsob měření.

2.     Kovové (bimetalové) –  teploměry, které na měření teploty využívají bimetalový (dvojkovový) pásek složený z dvou kovů s různými činiteli tepelné roztažnosti. Při změně teploty se pásek ohýbá a tento pohyb se přenáší na ručičku přístroje. Jedná se poměrně časté řešení, jehož nevýhodou je pomalá reakce bimetalového pásku na změny teploty.

3.     Plynové – založeny na roztažnosti plynů. Jde o velice přesné přístroje, které však více než v oblasti měření mikroklimatu nacházejí uplatnění jako kalibrační prvky, či pro agresivní měřené látky v chemii, petrochemii, zpracovatelských technologiích, stavbě přístrojů a potravinářském průmyslu.

4.     Elektrické a termoelektrické - termoelektrické teploměry využívají k měření teploty termoelektrických článků. Termoelektrický článek je tvořen dvěma vodiči z různých kovových materiálů A a B, které jsou na obou koncích spolu vodivě spojeny (viz obr.č.3). Jestliže teplota Jm jednoho spoje bude různá od teploty J0 druhého spoje, vzniká termoelektrické napětí a obvodem prochází termoelektrický proud.

Obrázek č.3

V zjednodušené formě můžeme závislost termoelektrického napětí na teplotě vyjádřit lineárním vztahem:         

E = aABJm + aBAJ0 = aAB(Jm - J0)                                         

 kde aAB je koeficient závislý na materiálech použitých kovů, přičemž platí, že  aAB = - aBA 

Jejich využití je v současné době velmi rozšířené (vzhledem k jejich  finanční  dostupnosti), a to nejen v lékařství, ale i v zemědělské praxi. Jde o jedno z nejčastějších řešení v případě registračního způsobu měření teploty prostředí.

5.     Infrateploměry (bezkontaktní) – měří tepelné záření (infračervené spektrum), vysílané tělesy do okolí. Jde o velmi přesné přístroje, pomocí kterých můžeme rychle a  bezkontaktně stanovit nejen povrchovou teplotu zvířat a stájových konstrukcí, ale i průměrnou teplotu stájového ovzduší.

6.     Termovize - k bezpečnému měření povrchových teplot předmětů využívá termovize infračervené záření, které je pro nás neviditelné. Rozložení a průběh teploty se zobrazuje a zaznamenává prostřednictvím termovizní kamery. Pomocí tohoto zařízení lze infračervené záření zachytit a uložit ve formě teplotních pixelů, takzvaného termogramu. Je možné měřit i teploty povrchů vzdálenějších či nepřístupných součástí. Následný rozbor teplotního pole umožňuje posoudit stav monitorovaného prostředí. Vzhledem k vysokým pořizovacím nákladům je prozatím tato technologie pro použití v podmínkách živočišné výroby vzácností.

 

3.4.4. Teploměry vhodné k měření teploty ve stájovém prostředí

K měření teploty vzduchu ve stájovém prostředí se nejčastěji používají:

· nástěnné aj. kapalinové teploměry: zavěšují se vhodně ve stájovém prostoru (na sloupech apod.), ne však na stěně

· maximový nebo miniový rtuťový teploměr (samostatně) nebo maximominimální teploměr Sixův) k zjišťování extrémních, tj. nejnižších a nejvyšších teplot v průběhu kratšího období, zpravidla extrémně zimního nebo letního počasí, teploty se odečítají v době, kdy se extrémní hodnoty nepředpokládají (nejlépe v dopoledních hodinách).

· psychrometr aspirační (Assmanův): nejvhodnější a nejrychlejší metoda pro ambulantní měření teploty a současně i relativní vlhkosti vzduchu ve stájích

· teploměry termistorové (elektrické, digitální): např. Thermophil firmy Ultrakust, ARM-Therm, Testoterm aj., které rovněž umožňují rychlé a přesné měření zpravidla několika mikroklimatických veličin

· elektrické zapisovací teploměry vícestopové (s více čidly): používají se k registračnímu měření

· dotykové (kontaktní) teploměry,  zpravidla elektrické (dnes i digitální): k měření povrchových teplot stěn, podlah nebo podestýlky

· k registračnímu měření teploty vzduchu se u nás používá termograf, resp. lépe pro současné měření relativní vlhkost termohygrograf (např. THGF METRA aj.): vhodné pro měření ve stáji a venku v meteorologické budce. Nevýhodou měření termohygrografy ve stájích může být, že není možné umístit je vždy přesně do životní zóny zvířat – rozdíly lze však korigovat podle kontrolních měření psychrometrem (Zeman, 1994).

 

3.4.5. Maximominimální teploměr Sixův

3.4.5.1. Popis přístroje a jeho funkce (video)

Jedná se o jednoduchou skleněnou U-trubici, která je na obou koncích rozšířena v baňky. Teploměrnou kapalinou bývá nejčastěji kreozotový olej nebo toluen, tedy čirá kapalina uzavřená v U-trubici. Není jí tedy rtuť, jak by se na první pohled mohlo zdát. Rtuť sice je součástí teploměru, ale slouží pouze jako převodní mechanismus, který převádí pohyby teploměrné kapaliny z jednoho raménka U-trubice do druhého (viz obrázek č.4).

Obrázek č.4 Maximominimální teploměr dle Sixe

V případě zvýšení okolní teploty dojde k ohřátí teploměrné kapaliny v levé baňce U-trubice, tedy i zvětšení jejího objemu a následné expanzi směrem dolů. Expandující teploměrná kapalina před sebou tlačí převodní rtuťový sloupec, a to do pravé poloviny U-trubice (označené jako MAXIMA). V opačném případě (snížení teploty prostředí) se teploměrná kapalina v levé části U-trubice ochlazuje, smršťuje se a vytahuje s sebou rtuťový převodník do levé poloviny teploměrné trubice (označená jako MINIMA). Aby si teploměr „zapamatoval“ extrémní hodnoty nízkých a vysokých teplot, jsou v obou částech U-trubice umístěny nad rtuťovým převodníkem dvě kovové zarážky (ve tvaru špendlíku), jejichž rozšířená část těsně přiléhá na vnitřní průměr trubice a zabraňuje tedy jejich samovolnému pohybu. K pohybu zarážek tedy dochází pouze na základě tlaku posunovaného rtuťového sloupce. Při změně pohybu rtuťového sloupce na druhou stranu tedy zarážky zůstávají v poloze poslední extrémní teploty – pravá zarážka ukazuje nejvyšší a levá nejnižší naměřenou teplotu za sledované období. Po odečtení extrémních teplot je nutné vrátit zarážky opět do kontaktu s rtuťovým převodníkem, a zahájit tak další měřící cyklus. Tato činnost se provádí pomocí magnetu, který je součástí přístroje. Magnet přiložíme těsně na U-trubici v místě kovové zarážky a opakovaně s ním pohybujeme ve směru ke rtuťovému sloupci, až do dosažení přímého kontaktu zarážky se rtutí.

 

3.4.5.2 Výhody a nevýhody přístroje

Jedná se o poměrně levné, avšak dostatečně přesné řešení, které umožňuje chovateli při jednom odečtení získat současně 3 hodnoty:

1.     Nejvyšší teplotu za sledované období (poloha zarážky v pravé části U-trubice)

2.     Nejnižší teplotu za sledované období (poloha zarážky v levé části U-trubice)

3.     Okamžitou teplotu (poloha obou konců rtuťového teploměru)

Obsluha přístroje je velmi snadná a nenáročná, totéž se týká i jeho údržby, která spočívá v občasném vyčištění přístroje od prachu a jiných mechanických stájových nečistot.

Nevýhodou maximo-minimálního Sixova teploměru je absence ochrany čidel před radiací. Tuto skutečnost je nutno respektovat při výběru měřících stanovišť, kdy je nutné zvolit místo s celodenní nedostupností přímého slunečního záření (případně zhotovit jednoduché stínítko z kartonu či tenkého plechu), a dále vyvarovat se jeho umístění poblíž lokálních zdrojů tepla.

 

3.4.5.3. Zásady používání a kalibrace

Kalibrace přístroje se neprovádí, je však nutno v pravidelných (nejlépe měsíčních) intervalech ověřit funkčnost teploměru, a to nejlépe porovnáním okamžitě ukazované hodnoty obou konců rtuťového převodníku s jiným přesným (nejlépe kapalinovým) teploměrem. Při nešetrném zacházení totiž může dojít k i okem poměrně obtížně postižitelnému narušení rtuťového sloupce, a tím k ovlivnění měřených hodnot. Vhodná je též pravidelná kontrola funkce kovových zarážek – při delším používání přístroje se obrušují, ztrácí kontakt s vnitřním povrchem U-trubice a mají tendenci samovolně klesat v teploměrné kapalině – opět se v tomto případě jedná o možné ovlivnění výsledků. V případě zjištění závad přístroj neopravujeme, problém se řeší výměnou teploměru.

 

3.4.6. Termohygrograf

3.4.6.1. Popis přístroje a jeho funkce (video)

Termohygrograf je přístroj, který slouží k paralelnímu zápisu časového průběhu změn teploty a relativní vlhkosti vzduchu. Používá se zejména v meteorologii, ale díky robustní konstrukci jej lze též úspěšně využít i v dosti náročných podmínkách, tedy i ve stájovém prostředí. Na zadní části vně přístroje jsou umístěna měřící čidla, která jsou mechanicky chráněna perforovaným plechem. K měření teploty se využívá bimetalového teploměru (horní čidlo), pro měření vlhkosti je v dolní části přístroje použit vlasový svazek (u typu THG 874 – viz obrázek č. 5) či případně opracovaná membrána z ovčího střeva (u typu THG 852 – viz obrázek č. 6).

V případě měření vlhkosti jde tedy o princip založený na hygroskopické metodě, při které se k měření používá materiál, pohlcující vzdušnou vlhkost a na základě této pohlcené vlhkosti mění své mechanické (pružnostní) charakteristiky. Čidla přístroje pracují v následujícím rozsahu:

teplota: -35°….+45°C, vlhkost: 0%....100%. Přesnost měření se u teploty uvádí v rozsahu 0,5°C až 1°C, u relativní vlhkosti 2 – 3%.

Obrázek č.5 THG 874

Obrázek č.6 THG 852

Pohyby teplotního a vlhkostního čidla jsou přenášeny do vnitřní části přístroje a přes zvláštní převodní mechanismus převáděny na zapisovací ramena (viz obrázek č.7).

Obrázek č.7 Vnitřní uspořádání termohygrografu

 Na koncích těchto ramen se nachází zapisovací zařízení. Toto zařízení může být dvojího typu:

1.     U starších typů přístrojů se k zapisování používá nádobka s psacím hrotem (viz obrázek číslo 8). Do nádobky se nalévá černá barva (nejlépe směs černé tuše s glycerínem, zabraňujícím rychlému vyschnutí), která se přes psací hrot dostává na záznamový papír (princip plnícího pera). Výhodou tohoto způsobu zápisu jsou velmi nízké provozní náklady, značnou nevýhodou je však nutnost v pravidelných intervalech sledovat množství a kvalitu barevné náplně v nádobkách.

2.     U modernějších typů termohygrografů je k záznamu použito kompaktní jednorázové zapisovací zařízení s hrotem, naplněné lihovou barvou. (viz obrázek č. 9). Toto zapisovací zařízení pracuje na principu lihové fixy. Uvedený způsob zápisu přináší značnou výhodu pro obsluhu přístroje, díky odpadající údržbě, nevýhodou je však ekonomická nákladnost a jednorázové použití (nemožnost recyklace).

Obrázek č.8  Detail staršího typu zapisovacího zařízení

Obrázek č.9  Detail automatického snímatelného záznamového pera

Vlastní zápis naměřených dat se provádí na speciální papír s horizontálně oddělenými sekcemi pro zápis teploty a relativní vlhkosti vzduchu (viz obrázek č.10). Záznamový graf je dále vertikálně rozdělen na 7 částí, které jsou označeny názvy dnů v týdnu a každá část je dále rozdělena na 12 částí (rozdělení dne v intervalu dvou hodin). Graf je umístěn na otočném válci, jehož pohon zajišťují mechanický (přístroj nese označení M) nebo elektrický bateriový hodinový strojek (typové označení přístroje E).

Obrázek č.10  Registrační papír pro termohygrograf týdenní

 

3.4.6.2. Výhody a nevýhody přístroje

Výhodou přístroje je jeho kompaktní a poměrně jednoduché provedení, které společně s dostatečnou přesností měření zajišťují možnost jeho dlouhodobého a spolehlivého používání. Kvůli možnosti poškození čidel či vlastního těla přístroje je nemožné přístroj umístit přímo mezi zvířata do jejich životní zóny. Rovněž nelze přístroj použít na stanovištích, na kterých předpokládáme přímé sluneční záření nebo v blízkosti jiných zdrojů radiace.

Nevýhodou je vysoce pracný „ruční“ způsob vyhodnocování naměřených dat ze záznamu a nutnost pravidelné týdenní údržby a kalibrace přístroje. Rovněž finanční náklady na pořízení a provoz přístroje nejsou zanedbatelné. Např. v katalogu většiny dodavatelů pro rok 2008 se cena přístroje s elektrickým hodinovým strojkem (označení E) pohybuje okolo 16 000,- Kč bez DPH, varianta s mechanickým hodinovým strojkem (M) až 18500,- Kč bez DPH. Cena 1 ks záznamového snímatelného pera, jehož životnost je v závislosti na okolních podmínkách 3 – 6 měsíců se pohybuje mezi 200 – 250,- Kč bez DPH a cena 100 ks registračních papírů přibližně 700,- Kč bez DPH. Přesto je registrační termohygrograf i v dnešní době poměrně obvyklým řešením monitorování mikroklimatických podmínek ve stájích pro hospodářská zvířata.

 

3.4.6.3. Zásady používání a kalibrace (video)

Zejména starší typy termohygrografů jsou poměrně náročné na údržbu, a z tohoto důvodu je nutné dbát na následující typy údržby:

Týdenní údržba přístroje

Tzv. týdenní údržba přístroje zahrnuje především následující úkony:

a) výměnu papírové registrační pásky na otočném válci

b) natažení mechanického hodinového strojku válce (u typů označených písmenem M)

c) doplnění barvy u přístrojů používajících k záznamu nádobku, či kontrola stavu zapisovacího snímatelného záznamového pera (při zeslabení zapisovací stopy je nutné pero co nejdříve vyměnit)

d) očištění přístroje od prachu, případně jiných mechanických nečistot. K čištění přístroje je možné použít nejlépe štětec s jemným vlasem případně flanelovou navlhčenou utěrku.

 

Kalibrační údržba přístroje

Zahrnuje pravidelnou kontrolu správné funkčnosti obou čidel (kalibrace by měla být prováděna dle našich zkušeností přibližně v měsíčních intervalech - „měsíční údržba přístroje“).

a) Kalibrace teplotního čidla

Ke  kalibraci teplotního čidla je vhodné přenést přístroj ze stáje do prostředí se stabilní teplotou (kancelář, šatna, atd.). Bimetalový teploměr má totiž při detekci teploty poměrně značné zpoždění, a v prostředí s většími výkyvy teploty vzduchu by tato skutečnost vedla nepřesné kalibraci. Po přenesení přístroje do vytemperované místnosti umístíme do blízkosti teplotního čidla jiný přesný teploměr (vhodný je klasický rtuťový nebo lihový teploměr) a po vyrovnání teplot přístrojů (ideálně po 30 minutách, ne méně jak po 20 minutách) provedeme seřízení zapisovacího ramene na požadovanou hodnotu. Seřízení provádíme pomocí kalibrační a aretační matice na zadní straně přístroje (viz obrázek č.11).

Obrázek č.11  Detail aretační a kalibrační matice termohygrografu

b) Kalibrace vlhkostního čidla

Pro kalibraci čidla určeného k měření vlhkosti nelze použít podobného postupu jako u čidla teplotního. Vzdušná vlhkost je velmi proměnlivý faktor, a i v nepatrných prostorových odstupech můžeme zjišťovat poměrně rozdílné hodnoty, navíc běžně používané vlhkoměry jsou zatíženy větší chybou (2-5%). Kdybychom tedy ke kalibraci použili jiného vlhkoměru, můžeme jednak naměřit rozdílné hodnoty vlhkosti i v blízkosti obou čidel, navíc v případě, že by chyby obou vlhkoměrů působily v jednom směru, výsledná chyba přístroje po takové „kalibraci“ by byla neúnosně velká. Principem správné kalibrace je vytvoření konstantních a definovatelných vlhkostních podmínek v bezprostředním okolí čidla a jeho následné seřízení. Za tímto účelem se vlhkostní čidlo důkladně obalí navlhčenou a vyždímanou plátěnou nebo flanelovou utěrkou. Při manipulaci s textiliemi je nutné zabránit přímému kontaktu textilie s čidlem, nebo stékání vody z utěrky na čidlo. Po obalení čidla se v jeho okolí začne zvyšovat díky odpařování vody z utěrky relativní vlhkost a zapisovací rameno začne na tuto skutečnost reagovat pohybem směrem nahoru. Takto obalené čidlo je nutné ponechat bez manipulace po dobu 30-45 minut, což je čas dostatečný k dosažení 100% vlhkosti v jeho okolí. V průběhu kalibrace čidla můžeme opatrně utěrku přiměřeně zvlhčovat vodou. Po uplynutí stanovené doby provedeme seřízení zapisovacího ramene na hodnotu 97 – 98% relativní vlhkosti. Seřízení opět provádíme pomocí kalibrační a aretační matice na zadní straně přístroje.

 

3.4.7. Data loggery Comet pro záznam teploty

3.4.7.1. Popis přístrojů a jejich funkce (video)

Teploměry - data loggery jsou určeny k záznamu teploty, případně v kombinaci se signálem o stavu kontaktu. Záznam je prováděn do energeticky nezávislé elektronické paměti. Údaje lze kdykoli přenést do osobního počítače přes rozhraní USB, RS232, Ethernet nebo GSM modem pro další zpracování.

Hlavní oblasti použití teploměrů:

·  přeprava a skladování potravin (registrační teploměry splňují požadavky ČSN EN 12830 pro přepravu a skladování zchlazených a zmrazených potravin).

·  potravinářský a pivovarnický průmysl (HACCP)

·  přeprava, skladování a výroba léčiv

·  transfůzní stanice, lékárny

·  kontrola vytápění, ventilace, chlazení

·  technologické provozy, sklady surovin, materiálu, zboží

·  muzea, galerie, archivy, knihovny

·  chov zvířat, pěstování rostlin

·  energetický management budov

·  výzkum a vývoj

·  laboratoře (GLP)

Dataloggery dodávané na náš trh firmou Comet (www.cometsystem.cz) pracují obvykle v  rozsahu  provozních  teplot  – 30°C až + 80°C,    výrobcem   udávanou  přesností  měření    + 0,4°C a rozlišením údaje o teplotě 0,1°C. Přístroje pracují s nastavitelným intervalem záznamu v rozsahu 10 s až 24 hod. Celková kapacita paměti přístroje je 32 000 hodnot teploty (v necyklickém záznamu).

U přístroje je možno navolit dva typy záznamu:

1. necyklický – po zaplnění paměti se záznam zastaví

2. cyklický – po zaplnění paměti se nejstarší hodnoty nahrazují novými.

Přístroje jsou napájeny lithiovou baterií 3,6V , rozměru AA. Typická životnost baterie při provozu v teplotách -5 až +35°C se pohybuje mezi 5 – 7 lety, při častém provozu mimo tento rozsah je životnost až o 25% nižší (životnost baterie v trvalém on-line režimu s intervalem záznamu jedné minuty je garantována na 1 rok). Tyto datové loggery jsou poměrně malé (výrobce uvádí rozměry loggerů s displejem 93 x 64 x 29mm, u loggerů bez displeje 93 x 64 x 26mm), což umožňuje jejich bezproblémové použití.

 

3.4.7.2. Výhody a nevýhody přístrojů

·  v ceně přístroje je kalibrační list od výrobce

·  rychlý přenos dat do PC (zcela zaplněná paměť 32000 teplot za cca 30s)

·  variabilita připojení k počítači - RS232, USB, Ethernet, GSM modem

·  možnost trvalého připojení k počítači, data lze stahovat i během záznamu

·  velký dvouřádkový displej se speciálními znaky, vypínatelný

·  volitelně lze zobrazovat i minimální a maximální naměřené teploty (nulování min/max teplot z PC nebo magnetem)

·  každému kanálu lze nastavit teplotní alarm se 2 mezemi, který je indikován na displeji nebo svítivkou

·  lze zvolit 2 režimy alarmu: průběžný nebo s pamětí (zjištěný alarm je indikován trvale až do jeho vynulování)

·  robustní vodotěsné pouzdro, snadná montáž s možností uzamčení

·  nízký odběr, životnost baterie až 7 let, snadná vyměnitelnost baterie

·  indikace zbývající životnosti baterie

·  standardní čidlo teploty je Pt1000/3850ppm, lze přepnout na externí sondy Ni1000/6180ppm v rozsahu -50 až +150°C

·  měření teploty lze kombinovat se záznamem stavu kontaktu (např. otevření/zavření dveří) - typ S0841

·  teploměr lze zapínat/vypínat: on-line z připojeného PC, dodaným magnetem, typ S0841 změnou stavu na binárních vstupech. Automatický start loggeru lze z PC nastavit na měsíc dopředu (zadáním data a času)

·  lze také nastavit režim, kdy záznam běží pouze, je-li měřená teplota mimo nastavené meze alarmu

·  každý teploměr lze označit textem s popisem - maximálně 32 znaků

·  každému kanálu lze přiřadit text s popisem - maximálně 16 znaků

·  ochrana heslem před neoprávněným zásahem do nastavení teploměru

 

3.4.7.3. Zásady používání a kalibrace (video)

Při umístění přístrojů na měřící stanoviště je nutno dbát, aby nedošlo ke kontaktu přístroje s vodou, zejména tlakovou (např. proud vody při umývání povrchu stáje). Výrobce sice uvádí, ochranu čidel před vlivy dočasného ponoření do vody, při dlouhodobější expozici, případně při působení tlaku vody je ochrana čidla neúčinná. V případě nutnosti umístit přístroj do prostředí, kde očekáváme výskyt většího množství vody (např. po konstrukci stékající voda při kondenzaci par), je vhodné čidlo chránit jednoduchým plechovým nebo plastovým krytem.

Přístroje je nutné kalibrovat nejméně 1x ročně u výrobce. Ke kalibraci se používá metoda porovnání měřením,  při podmínkách měření: teplota 23°C (+ 3°C)  a  relativní vlhkost 40 % (+ 20%). Použité etalony pro kalibraci:

Přesný teploměr F200, 008408/01+J0295A-1-2, Simulátor Pt1000/3850ppm, Pt003.

Použité etalony jsou navázány na Český metrologický institut a DKD Testo (relativní vlhkost).

Dataloggery se dodávají v provedení bez displeje a s displejem, v obou případech s možností snadné instalace na stěnu se zabezpečením.

Příklady dataloggerů:

Obrázek č.12  Teploměr R0110 s držákem na stěnu                            

Obrázek č.13  Jednokanálový teploměr s vnitřním čidlem S0110

Obrázek č.14  Jednokanálový teploměr pro záznam teploty z jedné externí sondy S0111                             

Obrázek č.15  Čtyřkanálový teploměr pro záznam teplot ze čtyř externích sond, včetně alarmů S0141

 

Pro vyhodnocení naměřených dat z dataloggerů slouží jednoduchý a přehledný program, který lze kdykoliv volně stáhnout z webových stránek výrobce (program je volně šiřitelný). Program umožňuje ovládání všech funkcí teploměru a prohlížení a tisk záznamu ve formě tabulek a grafů. Naměřené teploty lze exportovat do formátu dbf nebo txt pro další zpracování.

Po jednoduché instalaci umožňuje software získat veškeré základní informace o záznamníku, což ukazuje následující obrázek:

Obrázek č.16   Informace o záznamníku

Jak je uvedeno na obrázku č.17, v záložce nastavení lze nastavit veškeré požadované parametry záznamu, zejména požadovaný interval záznamu, volbu typu záznamu (cyklický nebo necyklický), nastavit ruční ovládání záznamníku pomocí magnetu, atd.

Obrázek č.17  Nastavení parametrů záznamu

V požadovaných intervalech lze ze záznamníku stahovat uložená data ve formě tabulkové, viz obrázek č. 18

Obrázek č.18  Tabulková forma dat stažených z dataloggeru

nebo grafické, jak vyplývá z obrázku č.19

Obrázek č.19  Grafická forma dat stažených z dataloggeru