Obsah | ||
Úvod |
Pšenice obecná |
Do této skupiny se řadí rostliny z čeledi lipnicovitých a některé
další druhy z jiných čeledí, které mají podobné vlastnosti i využití.
Tyto druhy se také nazývají pseudocereálie. Hlavním produktem obilnin jsou
obiloviny (obilky), vedlejším produktem je sláma (krmná, stelivová, může
se i zaorávat). Využívají se také na zelené krmení, k senážování
a výrobě GPS siláží. Obilniny patří k jednoletým plodinám, zahrnují
jarní i ozimé formy.
Obilka je
suchý jednosemenný plod. Je buď pluchatá nebo nahá. Plucha se tvoří z obalů
kvítku – pluchy a plušky. Pluchaté obilky má obvykle ječmen, oves, rýže,
proso a některé čiroky.
Obsah živin v zrnu
Převládají sacharidy, které jsou tvořené převážně škrobem
(60-70 %). Škrob se uplatňuje jako zdroj energie při klíčení zrna a v humánní
i animální výživě. Obsah dusíkatých látek je nízký (6-12 %), závisí
na počasí, růstu a úrovni výživy. Obsah bílkovin ovlivňuje kvalitu zrna
(nutriční i technologickou), přičemž požadavky pro různé způsoby využití
zrna se liší (potravinářské x krmné obilí). Tuky jsou v obilovinách
obsaženy jen v malém množství. Vyšší obsah má pouze kukuřice a
oves. Obsah vitamínů je nízký, ve větším množství jsou zastoupeny pouze
vitamíny skupiny B a vitamín E. obsah
minerálních látek není konstantní, do značné míry je ovlivněn obsahem
minerálií v půdě a formou hnojení. Obecně obiloviny obsahují jen malé
množství minerálií. Ve větším množství je zastoupen pouze fosfor a
draslík, z mikroelementů zinek, mangan a železo.
Stavba obilného zrna:
Obalové
vrstvy jsou tvořeny vnějším oplodím a vnitřním osemením, které
spolu srůstají. Obaly obsahují převážně vlákninu. Nižší obsah vlákniny
mají pšenice, žito a kukuřice, které mají tenké oplodí. Vyšší obsah
vlákniny mají ječmen a hlavně oves, které mají oplodí více vyvinuté.
Obalové vrstvy obsahují také vitamíny skupiny B, hlavně tiamin, riboflavin,
kyselinu nikotinovou a pantotenovou.
Endosperm
se skládá z jedné
vrstvy aleuronových buněk a z moučného jádra.
Aleuronová
vrstva
obsahuje nejvíce bílkovin, jejich biologická hodnota je však relativně nízká,
obsahují málo lysinu. Bílkoviny se dělí na protoplasmatické bílkoviny a zásobní
bílkoviny. K protoplasmatickým bílkovinám se řadí albuminy a
globuliny, které mají příznivé AK složení. Jejich obsah v obilovinách
je nízký (výjimkou je oves, u kterého převažují). Zásobní bílkoviny v obilovinách
převládají. Nazývají se také lepková frakce a tvoří je prolaminy
(30-50%) a gluteniny (30-50%). Mají nepříznivé aminokyselinové složení,
obsahují hodně prolinu a glutaminu a málo lysinu.. Mají význam pro pekárenskou
hodnotu mouky. Buňky aleuronové vrstvy obsahují také tuk.
Moučné
jádro
obsahuje hlavně škrob ve formě škrobových zrn. Ta mají pro každý druh
obilovin typický tvar.
Klíček (zárodek)
tvoří nejmenší část zrna, představuje asi 1,5-4% podíl, u kukuřice
okolo 10 %. Jsou v něm již vytvořeny základy budoucí rostliny. Klíček
obsahuje bílkoviny a většinu tuku, který se v zrnu nachází, a v něm
rozpuštěný vitamín E.
Obsah | ||
Úvod |
Pšenice obecná |