Stanovení počtu presumptivního Bacillus cereus v potravinách


Princip metody:

Určený objem tekutého vzorku, výchozí suspenze u ostatních vzorků a jejich desetinásobných ředění se roztírá na agarovou živnou půdou v Petriho miskách. Jako arbitrážní půda je určen Mannitol Yolk Polymyxine B agar (MYP). Inokulované plotny se inkubují aerobně při 30 °C po dobu 24 – 48 hodin. Následně se provede konfirmace vybraných charakteristických kolonií a úprava počtu kolonií na miskách podle výsledku konfirmace. Konfirmace spočívá v rozočkování vybraných kolonií na povrch krevního agaru (KA), po aerobní inkubaci při 30 °C po dobu 24 hodin hodnotíme hemolytickou reakci. Z počtu potvrzených suspektních kolonií vyrostlých na vybraných miskách se vypočte počet KTJ presumptivních Bacillus cereus v 1 ml nebo 1 g vzorku.


Postup metody:


Schéma – stanovení počtu presumptivních Bacillus cereus v potravinách:


Morfologie charakteristických kolonií: