Stanovení termotolerantních druhů Campylobacter spp. v potravinách


Princip metody:

Zkoušený vzorek se inokuluje do tekuté půdy pro selektivní pomnožení – bujón podle Boltona s koňskou hemolyzovanou krví a inkubuje se mikroaerofilně při 37 °C po dobu 4 – 6 hodin a následně při 42 °C po dobu 48 hodin. Získaná kultura ze selektivního pomnožení se vyočkuje na 2 pevné selektivní půdy – modifikovaný deoxycholátový agar s aktivním uhlím a cefoperazonem (mCCDA agar) a další selektivní půdu založenou na jiném principu než mCCDA, např. agar podle Karmaliho či agar podle Prestona. Inokulované misky se inkubují mikroaerofilně při 42 °C po dobu 48 hodin a zjišťuje se přítomnost suspektních kolonií termotolerantních druhů rodu Campylobacter. Následně se provede biochemická konfirmace vybraných suspektních kolonií. Výsledkem je průkaz přítomnosti či absence termotolerantních baktérií rodu Campylobacter v navážce vyšetřovaného vzorku.


Postup metody:


Schéma – stanovení termotolerantních druhů Campylobacter spp. v potravinách:


Morfologie charakteristických kolonií:


Vybrané znaky druhů rodu Campylobacter rostoucích při 42 °C: