Průkaz hydrolýzy hippurátu - HIPPURATEtest


Princip metody:

HIPPURATEtest je určen pro stanovení schopnosti bakterií hydrolyzovat hippurát sodný. Je doporučovaný pro presumptivní identifikaci streptokoků skupiny B, Gardnerella vaginalis a Campylobacter jejuni. Hippurát je štěpen enzymem hippurát hydroláza na glycin a kyselinu benzoovou. Uvolněný glycin je detekován barevnou reakcí s roztokem ninhydrinu.


Pracovní postup:

Čistou kulturu testovaného kmene homogenizujeme v 0,5 ml sterilního fyziologického roztoku ve zkumavce tak, aby vzniklý zákal odpovídal 2. stupni McFarlandovy zákalové stupnice. Do připravené suspenze vložíme diagnostický proužek, papírová zóna proužku musí být zcela ponořena. Zkumavku inkubujeme v termostatu při teplotě 37 °C po dobu 22 – 24 hodin. Po ukončení inkubace přidáme do zkumavky 4 kapky činidla pro HIP (ninhydrin) a necháme 5 – 10 minut stát při laboratorní teplotě.


Hodnocení:

Po uplynutí inkubační doby hodnotíme výsledné zbarvení ve zkumavce.


Hodnocení testu

Test

Označení testu

Výsledná barevná reakce

pozitivní

negativní

Hippurát sodný

HIP

modrý a modrofialový prstenec

bezbarvá až slabě modrá


Film HUPPURATEtest