Stanovení počtu Staphylococcus aureus v potravinách


Princip metody:

Určený objem tekutého vzorku, výchozí suspenze u ostatních vzorků a jejich desetinásobných ředění se roztírá na agarovou živnou půdou v Petriho miskách. Jako arbitrážní půda je určen Baird-Parker agar (B-P agar) s vaječnou emulzí a teluričitanem draselným. Inokulované plotny se inkubují aerobně při 37 °C po dobu 24 – 48 hodin. Následně se provede konfirmace vybraných typických a atypických kolonií (koagulázový test) a úprava počtu kolonií na miskách podle výsledku konfirmace. Z počtu potvrzených suspektních kolonií vyrostlých na vybraných miskách se vypočte počet koagulázopozitivních stafylokoků, resp. Staphylococcus aureus, v 1 ml nebo 1 g vzorku.


Postup metody:

Schéma – stanovení počtu Staphylococcus aureus v potravinách:


Morfologie charakteristických kolonií:

Po 24 hodinách kultivace mají kolonie narostlé na B-P agaru následující morfologii: