Průkaz Salmonella spp. v potravinách


Princip metody:

Zkoušený vzorek se inokuluje do tekuté půdy pro neselektivní pomnožení – pufrovaná peptonová voda (PPV médium) a inkubuje se aerobně při 37 °C po dobu 16 – 20 hodin. Získaná kultura se přeočkuje do dvou tekutých selektivních půd – Rappaport Vassiliadis sója médium (RVS médium) a Mueller-Kauffman tetrationát novobiocin médium (MKTTn médium). RVS médium se inkubuje aerobně při 42 °C po dobu 24 hodin a MKTTn médium při 37 °C po dobu 24 hodin. Ze selektivního pomnožení se provádí vyočkování na dvě pevné selektivní půdy – agar s xylózou, lyzinem a deoxycholátem (XLD agar) a kteroukoli jinou selektivní půdu např. agar s fenolovou červení a brilantovou zelení (BR agar) nebo chromogenní agar pro stanovení salmonel (např. Rambach agar, IRIS Salmonella agar. Inokulované misky se inkubují aerobně při 37 °C po dobu 24 – 48 hodin a zjišťuje se přítomnost suspektních kolonií bakterií rodu Salmonella. Následně se provede biochemická a sérologická konfirmace vybraných suspektních kolonií. Výsledkem je průkaz přítomnosti či absence bakterií rodu Salmonella v navážce vyšetřovaného vzorku.


Postup metody:

Schéma – průkaz Salmonella spp. v potravinách:


Morfologie charakteristických kolonií: