ELISA – Enzyme-linked immunosorbent assay


Princip metody:

Metoda je založena na vysoce specifické vazebné reakci mezi antigenem a protilátkou. Pro metodu ELISA je typické: a) značení detekčních protilátek pomocí enzymů, které katalyzují přeměnu substrátu na barevný produkt; b) adsorpce či kovalentní navázání protilátek na vhodný nosič (zkumavka, jamka mikrotitrační destičky, atd.), což usnadňuje separaci imunochemicky navázaných molekul. Vyhodnocení metody je vizuální nebo spektrofotometrické. ELISA testy jsou obecně vysoce specifické a využívají se k detekci specifických mikroorganismů, proteinů nebo toxinů.

V komerčních testech se nejčastěji využívá tzv. sandwich ELISA, kdy jsou na detekovaný antigen navázány 2 protilátky – imobilizovaná a enzymaticky značená.


Schéma – hlavní kroky metody sandwich ELISA:

Krok 1

Krok 2

Na povrch testovací jamky jsou adsorbovány protilátky specifické pro cílový antigen.

Do jamky přidáme pomnožený vzorek potraviny.

Cílové antigeny se vážou na specifické protilátky.

Následným promýváním odstraníme zbytky vzorku a nenavázaný antigen.

Krok 3

Krok 4

Do jamky přidáme enzymaticky značené protilátky.

Protilátky se váží na antigen a vytváří „sandwich“.

Následným promýváním odstraníme nenavázané značené protilátky.

Do jamky přidáme substrát.

Enzym katalyzuje přeměnu substrátu na barevný produkt.

Následuje vyhodnocení výsledků.

(zdroj: McMEEKIN, TA. Detecting pathogens in food. 1st ed. Abington: Woodhead Publishing Limited, 2003, 370 p.)



Film ELISA