Průkaz V. parahaemolyticus v potravinách


Princip metody:

Průkaz Vibrio parahaemolyticus vyžaduje čtyři po sobě následující stupně. Zkoušený vzorek se inokuluje do tekuté selektivní pomnožovací půdy – alkalizovaná peptonová voda s vyšším obsahem soli (ASPW), a inkubuje se aerobně při 37 °C po dobu 6 hodin (hluboko zmrazené výrobky) nebo při 41,5 °C po dobu 6 hodin (čerstvé výrobky). Kultura se přeočkuje opět do ASPW a inkubuje se aerobně při 41,5 °C po dobu 18 hodin. Následně provedeme vyočkování na dvě pevné selektivní půdy – agar s thiosulfátem, citranem, žlučí a sacharózou (TCBS) a kteroukoli jinou selektivní půdu. Inokulované misky se inkubují aerobně při 37 °C po dobu 24 hodin a zjišťuje se přítomnost suspektních kolonií V. parahaemolyticus. Následně se provede konfirmace vybraných suspektních kolonií. Výsledkem je průkaz přítomnosti či absence V. parahaemolyticus v navážce vyšetřovaného vzorku.


Postup metody:


Schéma – průkaz V. parahaemolyticus v potravinách:


Morfologie charakteristických kolonií: