Deratizace
Deratizace je komplex opatření směřujících k omezování výskytu a hubení
epidemiologicky významných a škodlivých hlodavců. Preventivní opatření
prováděná provozovatelem zahrnují opatření k zamezení průniku hlodavců
do budov (důsledné krytí kanalizací mřížkou, úpravy a opravy stěn,
základů a plášťů budov, zpevnění přístupových cest), znemožnění
přístupu hlodavců k potravě nebo zamezení osídlení okolí hlodavci
(důsledné udržování pořádku, péče o traviny a porosty v okolí provozu).
Frekvence provádění ochranné deratizace není striktně určená, musí však
být dostatečná, některé provozy jsou deratizovány v měsíčních nebo
2-měsíčních intervalech, jiné 4 x ročně.
Obecný postup likvidace
hlodavců je následující:
1. Výběr odborné deratizační firmy,
uzavření smlouvy o provedení deratizace
2. Monitoring (průzkumné práce) – pomocí
monitoringu (prohlídka objektu, pozorování, kladení návnad) se zjistí druh hlodavců,
místa a zdroje výskytu, početnost, druh potravy
3. Plán rozmístění jedových staniček,
určení druhu nástrahy,
výstražné označení objektu
4. Rozmístění jedových staniček s
nástrahou (jedové staničky musí být označeny názvem prováděcí
deratizační firmy, názvem použité nástrahy, datem položení nástrahy,
jménem a podpisem odpovědné osoby s odkazem na kontakt, očíslovány,
vhodné konstrukce, z vhodného materiálu, fixované k podkladu)
5. Kontrola a doplňování nástrah v
pravidelných intervalech, odstraňování uhynulých těl hlodavců
6. Ukončení deratizace v případě, že
nedochází k ubývání nástrahy, sběr nespotřebované nástrahy, odstranění
jedových staniček
7. Provedení evidence deratizace (sepsání
protokolu o průběhu deratizace) včetně provedení kontroly účinnosti
deratizace (v potravinářských provozech by měla dosahovat 100 %)
Návnada je jakákoliv
pro hlodavce atraktivní
potrava bez účinné látky.
Nástraha
je návnada, která obsahuje účinnou látku – biocid. Často bývá doplněna
pachovým
či chuťovým atraktantem.