Deratizace
Deratizace je komplex opatření směřujících k omezování výskytu a hubení epidemiologicky významných a škodlivých hlodavců. Preventivní opatření prováděná provozovatelem zahrnují opatření k zamezení průniku hlodavců do budov (důsledné krytí kanalizací mřížkou, úpravy a opravy stěn, základů a plášťů budov, zpevnění přístupových cest), znemožnění přístupu hlodavců k potravě nebo zamezení osídlení okolí hlodavci (důsledné udržování pořádku, péče o traviny a porosty v okolí provozu).
Frekvence provádění ochranné deratizace není striktně určená, musí však být dostatečná, některé provozy jsou deratizovány v měsíčních nebo 2-měsíčních intervalech, jiné 4 x ročně.

Obecný postup likvidace hlodavců je následující:
1.    Výběr odborné deratizační firmy, uzavření smlouvy o provedení deratizace
2.    Monitoring (průzkumné práce) – pomocí monitoringu (prohlídka objektu, pozorování, kladení návnad) se zjistí druh hlodavců, místa a zdroje výskytu, početnost, druh potravy
3.    Plán rozmístění jedových staniček, určení druhu nástrahy, výstražné označení objektu
4.    Rozmístění jedových staniček s nástrahou (jedové staničky musí být označeny názvem prováděcí deratizační firmy, názvem použité nástrahy, datem položení nástrahy, jménem a podpisem odpovědné osoby s odkazem na kontakt, očíslovány, vhodné konstrukce, z vhodného materiálu, fixované k podkladu)
5.    Kontrola a doplňování nástrah v pravidelných intervalech, odstraňování uhynulých těl hlodavců
6.    Ukončení deratizace v případě, že nedochází k ubývání nástrahy, sběr nespotřebované nástrahy, odstranění jedových staniček
7.    Provedení evidence deratizace (sepsání protokolu o průběhu deratizace) včetně provedení kontroly účinnosti deratizace (v potravinářských provozech by měla dosahovat 100 %)


Návnada je jakákoliv pro hlodavce atraktivní potrava bez účinné látky.
Nástraha je návnada, která obsahuje účinnou látku – biocid. Často bývá doplněna pachovým či chuťovým atraktantem.

[Návrat] [Obsah]