Čištění a dezinfekce
Běžné
ochranné čistící a dezinfekční procesy jsou prováděny provozovatelem
potravinářského podniku soustavně v pravidelných intervalech (každý den
po skončení pracovní směny, jiné 1x týdně/resp. měsíčně) a jsou
zaměřeny na zamezení výskytu možných choroboplodných zárodků a snížení
mikrobiální kontaminace pracovního prostředí, zařízení, pracovních
pomůcek, nástrojů na akceptovatelnou úroveň. Speciální sanitační
procesy jsou prováděny cíleně po zjištění mikroorganismů zejména
patogenních nebo nálezu mikroorganismů v nadměrném množství.
Čištění
(kyselé nebo alkalické čistící prostředky) a dezinfekce je soubor
opatření, které pomocí fyzikálních, chemických nebo kombinovaných
postupů vedou ke zneškodňování choroboplodných nebo jinak škodlivých
mikroorganismů ve vnějším prostředí a mají přerušit cestu
nákazy
od zdroje k vnímavému jedinci. Jakékoliv nedostatečné, nesprávné nebo
nedokonalé provádění čistících a dezinfekčních postupů má za následek
vytváření potencionálních zdrojů nečistot a nežádoucích kontaminujících
mikroorganismů, které mohou přispívat ke vzniku a šíření alimentárních
nemocí.
Čistící a sanitační resp. kombinované sanitační prostředky
jsou v současné době dodávány v tekuté formě, která umožňuje jejich
snadnou a rychlou aplikaci v různých volitelných koncentracích. Pro
potřeby sanitace vertikálních ploch (stěn) se vyrábějí sanitační
prostředky s přídavkem pěnotvorných komponent. Použití preparátů ve
formě pěny umožňuje snadnou vizuální kontrolu aplikace pěny a omezuje
snižování účinné koncentrace preparátu stékáním. Při používání
čistících a sanitačních resp. kombinovaných sanitačních prostředků je
nutné striktně dodržovat následující pravidla:
- dodržovat doporučenou koncentraci a teplotu pracovního
roztoku
- dodržovat doporučenou dobu expozice
- dodržovat doporučenou teplotu pro oplachovou pitnou vodu
Správně provedený postup čištění a dezinfekce zahrnuje několik
samostatných na sebe navazujících činností:
1.
Úklid pracoviště od potravin, surovin, aditivních látek, koření, obalů
(přepravek), obalového materiálu (kartony, fólie) apod.
2. Odstranění hrubých nečistot z pracovních ploch, zařízení, prostor
určených k sanitaci
3. Zvlhčení povrchů sanitovaných ploch pitnou vodou
4.
Důsledná aplikace pracovního roztoku (koncentrace, teplota) čistícího
prostředku a dodržení doby působení (expozice) na sanitovaných plochách
5. Oplach sanitovaných ploch pitnou vodou
6.
Důsledná aplikace pracovního roztoku (koncentrace, teplota)
dezinfekčního prostředku a dodržení doby působení (expozice) na
sanitovaných plochách
7. Závěrečný oplach sanitovaných ploch pitnou vodou
8. Kontrola účinnosti sanitace
Konkrétní
popisy postupu prováděných činností v rámci sanitace (čištění a
dezinfekce) v jednotlivých částech provozu s uvedením konkrétního
čistícího a dezinfekčního resp. kombinovaného prostředku jsou
uváděny v tzv. Sanitačních plánech. Se sanitačními postupy uváděnými v
jednotlivých plánech musí být seznámeni všechny osoby
odpovědné
za organizaci a provádění sanitace v daných částech provozu, kde by
měly být Sanitační plány vyvěšeny.
Provozovatel v rámci
autokontrol svých systémů provádí v pravidelných intervalech kontrolu
účinnosti sanitace podle vyhlášky č. 289/2007 Sb. klasickými
mikrobiologickými metodami.
Stěry odebrané z plochy 10 cm2 z
povrchu výrobního zařízení se odebírají sterilně po skončení čištění a
dezinfekce většinou před začátkem pracovní směny. Stěry z provozního
zařízení se provádí tak, že se vatový tampón zvlhčí ve sterilním
ředícím roztoku. Za stálého otáčení tampónem se za
použití
přiměřeného tlaku setře na sebe kolmými tahy a úhlopříčnými tahy plocha
vymezená šablonou. Doba provádění stěru je nejméně 20 sekund. Pro
kvalitativní mikrobiologické stanovení se tampón vrátí do původního
obalu (část špejle se sterilně oddělí zlomením o hrdlo téže zkumavky)
podle použitého druhu tampónu (transportní médium v plastové ampulce,
prázdná plastová ampulka, obal PVC), vhodným způsobem uzavře,
vychladí na +4 ± 2 oC a doručí do
laboratoře.
Stěry z plochy 10 cm2 nesmí obsahovat:
a) více než 102 aerobních a fakultativně anaerobních
mikroorganizmů,
b) žádné salmonely.
Podle
nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro
potraviny musejí provozovatelé potravinářských podniků vyrábějících
potraviny určené k přímé spotřebě, které mohou představovat riziko
Listeria monocytogenes pro veřejné zdraví, odebírat z míst a zařízení
pro zpracování v rámci svého plánu odběru vzorků také vzorky pro
stanovení Listeria monocytogenes.