Nařízení Evropského
Parlamentu a Rady (ES) č. 1774/2002 o hygienických pravidlech pro
vedlejší produkty živočišného původu, které nejsou určeny pro lidskou
spotřebu
KAPITOLA III
Zpracovatelské metody
Metoda 1
Zmenšení
1. Jestliže je velikost částic vedlejších produktů živočišného původu
určených ke zpracování větší než 50 mm, velikost vedlejších produktů
živočišného původu musí být zmenšena s využitím vhodného vybavení
nastaveného tak, aby velikost
částic po zmenšení nepřesahovala 50 mm. Účinnost tohoto
vybavení musí být denně kontrolována a stav, ve kterém se nachází,
zaznamenáván. Pokud kontroly odhalí přítomnost částic větších než 50
mm, postup musí být zastaven a opětovně spuštěn až po dokončení opravy.
Doba, teplota a tlak
2. Po zmenšení velikosti musí být vedlejší produkty živočišného původu zahřáty na teplotu v jádře vyšší
než 133 °C po dobu minimálně 20 minut bez přerušení a při tlaku
(absolutním) minimálně 3 bary získaném nasycenou parou
[1]; tepelné ošetření může být uplatněno jako jediný postup nebo jako
prvotní nebo závěrečná fáze sterilizace.
3. Zpracování smí být prováděno v dávkovém nebo kontinuálním systému.