Nařízení Evropského
parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a
požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost
potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin
Článek 18
Sledovatelnost
1. Ve všech fázích
výroby, zpracování a distribuce je nutné zajistit sledovatelnost
potravin, krmiv, zvířat určených k produkci potravin a
jakékoli jiné látky, která je určena k přimísení do potraviny nebo
krmiva nebo u níž se předpokládá, že do nich bude přimísena.
2. Provozovatelé
potravinářských a krmivářských podniků musí být schopni identifikovat
každou osobu, která jim dodala potravinu, krmivo, hospodářské zvíře
nebo jakoukoli látku, která je určena k přimísení do potraviny nebo
krmiva nebo u níž se předpokládá, že do nich bude přimísena.
Za tímto účelem zavedou tito provozovatelé systémy a postupy, které
umožní, aby tyto informace byly na požádání poskytnuty příslušným
orgánům.
3. Provozovatelé
potravinářských a krmivářských podniků zavedou systémy a postupy
umožňující identifikovat podniky, kterým byly dodány jejich výrobky.
Tyto informace poskytnou na požádání příslušným orgánům.
4. Potraviny nebo krmivo, které jsou uváděny nebo mohou být uvedeny na
trh Společenství, musí být odpovídajícím způsobem označeny nebo
identifikovány pomocí související dokumentace nebo souvisejících údajů
podle odpovídajících požadavků stanovených ve specifičtějších
předpisech s cílem umožnit jejich sledovatelnost.
5. Předpisy pro uplatňování požadavků tohoto článku pro jednotlivá
odvětví mohou být přijaty postupem podle čl. 58 odst. 2.