Nařízení Evropského
Parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin
Oblast působnosti
1. Toto nařízení stanoví obecná pravidla pro hygienu potravin
vztahující se na provozovatele potravinářských podniků, přičemž
přihlíží především k těmto zásadám:
a) primární odpovědnost za bezpečnost potravin nese provozovatel
potravinářského podniku;
b) je nezbytné zajistit bezpečnost potravin v celém potravinovém
řetězci, počínaje prvovýrobou;
c) je důležité, aby u potravin, které nelze bezpečně skladovat při
okolní teplotě, zejména u mražených potravin, nebyl porušen chladicí
řetězec;
d) všeobecné používání postupů založených na zásadách HACCP spolu s
používáním správné hygienické praxe by mělo posílit odpovědnost
provozovatelů potravinářských podniků;
e) pokyny pro správnou praxi jsou hodnotným nástrojem, který napomůže
provozovatelům potravinářských podniků na všech úrovních potravinového
řetězce dodržet pravidla hygieny potravin a používat zásady HACCP;
f) je nezbytné stanovit mikrobiologická kritéria a požadavky na
kontrolu teploty, založené na vědeckém posouzení rizika;
g) je nezbytné zajistit, aby dovážené potraviny odpovídaly alespoň týmž
nebo rovnocenným hygienickým normám jako produkty vyráběné ve
Společenství.
2. Toto nařízení se nevztahuje na
a) prvovýrobu pro soukromé domácí použití;
b) domácí přípravu potravin, manipulaci s nimi nebo na jejich
skladování pro soukromou domácí spotřebu;
c) případy, kdy výrobce přímo dodává malá množství vlastních produktů z
prvovýroby konečnému spotřebiteli nebo místnímu maloobchodu, který je
přímo dodává konečnému spotřebiteli;
d) sběrná střediska a koželužny, které spadají do definice
potravinářského podniku pouze proto, že nakládají se surovinou pro
výrobu želatiny nebo kolagenu.
3. Členské státy stanoví v rámci vnitrostátních právních předpisů
pravidla pro činnosti uvedené v odst. 2 písm. c). Tato vnitrostátní
pravidla směřují k dosažení cílů tohoto nařízení.