Nařízení Evropského
Parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin
KAPITOLA VII
ZÁSOBOVÁNÍ VODOU
1.
a) Musí být zajištěno dostatečné zásobování pitnou vodou, která musí
být použita vždy, kdy je nezbytné zajistit, aby nedošlo ke kontaminaci
potravin.
b) U nedělených produktů rybolovu smí být použita čistá voda. Čistá
mořská voda smí být použita u živých mlžů, ostnokožců,
pláštěnců a
mořských plžů; čistá voda smí být použita také pro vnější oplachování.
Pokud je taková voda používána, musí být k dispozici dostatečná
zařízení pro její dodávání.
2. Užitková voda používaná například k požární ochraně, výrobě páry,
chlazení a jiným podobným účelům, musí být vedena v oddělených a řádně
označených systémech. Užitková voda nesmí mít žádné propojení ani
jakoukoli možnost zpětného toku do systémů pitné vody.
3. Recyklovaná voda používaná při zpracování nebo jako složka nesmí
představovat riziko kontaminace. Musí splňovat normy pro pitnou vodu,
pokud příslušný orgán neuznal, že kvalita vody nemůže ovlivnit
hygienickou nezávadnost potraviny v její konečné formě.
4. Led, který přichází do styku s potravinou nebo který může
kontaminovat potravinu, musí být vyroben z pitné vody nebo v případě
použití pro chlazení nedělených produktů rybolovu z čisté vody. Jeho
výroba, manipulace s ním a skladování musí probíhat v takových
podmínkách, aby byl chráněn před kontaminací.
5. Pára používaná v přímém styku s potravinou nesmí obsahovat žádnou
látku, která představuje zdravotní riziko nebo může potravinu
kontaminovat.
6. Pokud se potraviny tepelně zpracovávají v hermeticky uzavřených
nádobách, musí být zajištěno, aby voda používaná k chlazení nádob po
tepleném zpracování nebyla zdrojem kontaminace potraviny.