Magisterský studijní program FVHE VFU Brno

H1HA3  Hygiena a technologie masa a masných výrobků III.


  1. Přehled základních předpisů EU týkajících se bezpečnosti potravin včetně přehledu novelizací předpisů. Dohledatelnost původu, Systém včasného varování pro potraviny a krmiva.
  2. Přehled základních předpisů ČR týkajících se bezpečnosti potravin včetně přehledu novelizací předpisů
  3. Státní dozor nad potravinami v ČR kompetence podle zákona č. 110/1997 Sb.
  4. Požadavky na průběh a organizaci systému schvalování a registrace provozovatelů potravinářských podniků pod státním veterinárním dozorem, typy dokladů o schvalování a registraci, legislativní odkazy
  5. Požadavky na průběh a organizaci úředních kontrol (typy auditů, inspekcí) nad potravinami živočišného původu podle nařízení (ES) č. 854/2004 
  6. Požadavky na kontrolu mikrobiologických kriterií potravin podle Přílohy č. 1 a č. 2 nařízení (ES) 2073/2005 
  7. Požadavky na přepravu zvířat podle nařízení (ES) č. 1/2005, druhy dokumentace, požadavky na jejich vystavení 
  8. Práva a povinnosti veterinárních inspektorů podle zákona č. 166/1999 Sb.
  9. Postup při kontrole prováděné veterinárními inspektory. Protokol o kontrolním zjištění. Námitkové řízení. Požadavky na správní řízení podle zákona č. 500/2004 Sb. Obsahové náležitosti rozhodnutí.
  10. Typy dokumentace povinně vedené provozovateli potravinářských podniků pod státním veterinárním dozorem, základní požadavky na dodržování osobní hygieny a uspořádání a vybavení podniku, kontrola pitné vody legislativní odkazy
  11. Požadavky na vedení Sanitačního řádu, obsah sanitačních plánů, popis postupů čištění a dezinfekce, kontrola účinnosti sanitace, požadavky na provádění dezinsekce a deratizace, legislativní odkazy
  12. Požadavky na provozovatele jatek nad dodržováním welfare na jatkách (skot, prasata) včetně  požadavků na průběh a organizaci úředních kontrol 
  13. Vedlejší živočišné produkty, které nejsou určeny pro výživu lidí podle nařízení (ES) č. 1774/2002, rozdělení materiálů, požadavky na třídění, sběr, označování, manipulaci, zpracování a likvidaci případně jejich další využití z pohledu producenta i úředních kontrol
  14. Organizace monitoringu a eradikace transmisivních spongiformních encefalopatií podle nařízení (ES) 999/2001 včetně požadavků na třídění, sběr, označování, manipulaci, zpracování a likvidaci specifikovaného rizikového materiálu 
  15. Význam provádění monitoringu přítomnosti nepovolených látek, reziduí a látek kontaminujících, požadavky na jeho organizaci, způsob provádění včetně legislativních odkazů
  16. Požadavky na označování potravin živočišného původu včetně legislativních odkazů

[Návrat] [Obsah]