Magisterský studijní program FVHE VFU Brno
H1HA3 Hygiena a technologie masa a masných výrobků
III.
- Přehled základních předpisů EU
týkajících se bezpečnosti potravin včetně přehledu novelizací předpisů.
Dohledatelnost původu, Systém včasného varování pro potraviny a krmiva.
- Přehled základních předpisů ČR
týkajících se bezpečnosti potravin včetně přehledu novelizací předpisů
- Státní dozor nad potravinami v ČR
kompetence podle zákona č. 110/1997 Sb.
- Požadavky na průběh a organizaci
systému schvalování a registrace provozovatelů potravinářských podniků
pod státním veterinárním dozorem, typy dokladů o schvalování a
registraci, legislativní odkazy
- Požadavky na průběh a organizaci
úředních kontrol (typy auditů, inspekcí) nad potravinami živočišného
původu podle nařízení (ES) č. 854/2004
- Požadavky na kontrolu
mikrobiologických kriterií potravin podle Přílohy č. 1 a č. 2 nařízení
(ES) 2073/2005
- Požadavky na přepravu zvířat podle
nařízení (ES) č. 1/2005, druhy dokumentace, požadavky na jejich
vystavení
- Práva a povinnosti veterinárních
inspektorů podle zákona č. 166/1999 Sb.
- Postup při kontrole prováděné
veterinárními inspektory. Protokol o kontrolním zjištění. Námitkové
řízení. Požadavky na správní řízení podle zákona č. 500/2004 Sb.
Obsahové náležitosti rozhodnutí.
- Typy dokumentace povinně vedené
provozovateli potravinářských podniků pod státním veterinárním dozorem,
základní požadavky na dodržování osobní hygieny a uspořádání a vybavení
podniku, kontrola pitné vody legislativní odkazy
- Požadavky na vedení Sanitačního řádu,
obsah sanitačních plánů, popis postupů čištění a dezinfekce, kontrola
účinnosti sanitace, požadavky na provádění dezinsekce a deratizace,
legislativní odkazy
- Požadavky na provozovatele jatek nad
dodržováním welfare na jatkách (skot, prasata) včetně
požadavků na průběh a organizaci úředních kontrol
- Vedlejší živočišné produkty, které
nejsou určeny pro výživu lidí podle nařízení (ES) č. 1774/2002,
rozdělení materiálů, požadavky na třídění, sběr, označování,
manipulaci, zpracování a likvidaci případně jejich další využití z
pohledu producenta i úředních kontrol
- Organizace monitoringu a eradikace
transmisivních spongiformních encefalopatií podle nařízení (ES)
999/2001 včetně požadavků na třídění, sběr, označování, manipulaci,
zpracování a likvidaci specifikovaného rizikového materiálu
- Význam provádění monitoringu
přítomnosti nepovolených látek, reziduí a látek kontaminujících,
požadavky na jeho organizaci, způsob provádění včetně legislativních
odkazů
- Požadavky na označování potravin
živočišného původu včetně legislativních odkazů