Navazující magisterský studijní program FVHE VFU Brno

H2HV1  Technologie a hygiena masa a masných výrobků II.


  1. Základní charakteristika předpisů EU týkajících se bezpečnosti potravin (nařízení (ES) č. 852/2004, 853/2004, 854/2004, 2073/2005, 1/2005, 1774/2002, 999/2001
  2. Přehled základních předpisů ČR týkajících se bezpečnosti potravin 
  3. Státní dozor nad potravinami v ČR kompetence podle zákona č. 110/1997 Sb.Obecný postup při kontrole prodeje potravin živočišného původu.
  4. Obecné požadavky  na uspořádání a vybavení podniku podle nařízení (ES) 852/2004
  5. Náležitosti sanitačního řádu, kontrola účinnosti sanitace, požadavky na provádění dezinsekce a deratizace.
  6. Požadavky na přepravu zvířat
  7. Požadavky na dodržování osobní hygieny, zařízení na čištění a dezinfekci rukou, sociální zařízení 
  8. Požadavky na provádění kontroly mikrobiologických kriterií výrobního procesu - jatečně upravených těl skotu, prasat a drůbeže provozovatelem podle Přílohy č. 2 nařízení Komise (ES) č. 2073/2005
  9. Požadavky na dodržování welfare při stánkovém prodeji živých ryb podle zákona č. 246/1992 Sb. a vyhlášky č. 382/2004 Sb. 
  10. Požadavky na třídění, označování a manipulaci s vedlejšími živočišnými produkty, které nejsou určeny pro výživu lidí podle nařízení (ES) č. 1774/2002, definice specifikovaného rizikového materiálu (skot) včetně požadavků na jeho sběr, značení, přepravu, zpracování a likvidaci
  11. Požadavky na označování masa a masných výrobků podle zákona č. 110/1997 Sb. a vyhlášek č. 113/2005 Sb., č. 326/2001 Sb. (ve znění č. 264/2003 Sb.) a č. 366/2005 Sb.

[Návrat] [Obsah]