Navazující magisterský studijní program FVHE VFU Brno
H2HV1 Technologie a hygiena masa a masných výrobků
II.
- Základní charakteristika předpisů EU
týkajících se bezpečnosti potravin (nařízení (ES) č. 852/2004,
853/2004, 854/2004, 2073/2005, 1/2005, 1774/2002, 999/2001
- Přehled základních předpisů ČR
týkajících se bezpečnosti potravin
- Státní dozor nad potravinami v ČR
kompetence podle zákona č. 110/1997 Sb.Obecný postup při kontrole prodeje
potravin živočišného původu.
- Obecné požadavky na
uspořádání a vybavení podniku podle nařízení (ES) 852/2004
- Náležitosti sanitačního řádu, kontrola
účinnosti sanitace, požadavky na provádění dezinsekce a deratizace.
- Požadavky na přepravu zvířat
- Požadavky na dodržování osobní
hygieny, zařízení na čištění a dezinfekci rukou, sociální zařízení
- Požadavky na provádění kontroly
mikrobiologických kriterií výrobního procesu - jatečně upravených těl
skotu, prasat a drůbeže provozovatelem podle Přílohy č. 2 nařízení
Komise (ES) č. 2073/2005
- Požadavky na dodržování welfare při
stánkovém prodeji živých ryb podle zákona č. 246/1992 Sb. a vyhlášky č.
382/2004 Sb.
- Požadavky na třídění, označování a
manipulaci s vedlejšími živočišnými produkty, které nejsou určeny pro
výživu lidí podle nařízení (ES) č. 1774/2002, definice specifikovaného
rizikového materiálu (skot) včetně požadavků na jeho sběr, značení,
přepravu, zpracování a likvidaci
- Požadavky na označování masa a
masných výrobků podle zákona č. 110/1997 Sb. a vyhlášek č. 113/2005
Sb., č. 326/2001 Sb. (ve znění č. 264/2003 Sb.) a č. 366/2005 Sb.