Vyhláška č. 326/2001 Sb.,
kterou se provádí § 18 písm. a), d), g), h), i) a j) zákona č. 110/1997
Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění
některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro maso,
masné výrobky, ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich, vejce a
výrobky z nich ve znění pozdějších předpisů
Hovězí výsekové maso balené, zabalené i nebalené se při uvádění do
oběhu dále označí slovy:
a)
- "mladý
skot" - zvířata samčího i samičího pohlaví s přejímací
hmotností jatečně opracovaného těla nad 160 kg a ve věku od 8 do 12
měsíců včetně
- "mladý
býk" - nekastrovaná zvířata samčího pohlaví starší než 12
měsíců a do 24 měsíců včetně
- "býk"
- nekastrovaná zvířata samčího pohlaví ve věku od 9 měsíců
- "volek"
- kastrovaná zvířata samčího pohlaví starší než 12 měsíců
- "jalovice"
- neotelená zvířata samičího pohlaví starší 7 měsíců
- "kráva"
- zvířata samičího pohlaví, která se již otelila
Poznámka:
„telecí maso“
- zvířata bez ohledu na pohlaví s přejímací hmotností jatečně
opracovaného těla do 160 kg a ve věku zvířat 1 až 7 měsíců (není ve
smyslu vyhlášky považováno za „hovězí maso“)
Poznámka:
Nařízení Rady (ES) č.
700/2007 o uvádění masa dvanáctiměsíčního nebo mladšího skotu na trh
zavádí pro maso telecí a hovězí maso z mladého skotu kategorizaci:
Kategorie V:
osmiměsíční nebo mladší skot („telecí maso“)
Kategorie Z:
skot ve věku osmi, avšak nejvýše dvanácti měsíců („mladý skot“)
b) registračním číslem zvířete nebo skupiny zvířat,
c) číslem schválení jatek, v nichž bylo zvíře poraženo, nebo skupina
zvířat poražena, a názvem země, kde se tato jatka nacházejí; údaje se
uvedou ve tvaru "Místo porážky: (název země) (číslo schválení)",
d) číslem schválení bourárny, kde bylo jatečně opracované tělo bouráno,
a název země, kde se tato bourárna nachází; údaje se uvedou ve tvaru
"Místo bourání: (název země) (číslo schválení)",
e) názvem země, kde se zvíře narodilo, kde bylo vykrmeno a kde bylo
poraženo; v případě, že název země je ve všech případech totožný, mohou
se údaje uvést slovy "Původ:" a dále se doplní název země, takovým
způsobem, aby byla zajištěna prokazatelná vazba tohoto označení s
průvodním listem skotu.
V případě, že je hovězí maso označeno jako maso vyšetřené na
spongiformní encefalopatii skotu (BSE), musí být součástí tohoto
označení název akreditované laboratoře, která vyšetření provedla, a
číslo protokolu o laboratorním vyšetření na spongiformní encefalopatii
skotu (BSE).
U předem nebaleného hovězího čerstvého masa se požadované údaje v
písemné podobě umístí na viditelném místě v prodejně.
Nařízením Komise (ES) č.
275/2007, kterým se mění nařízení (ES) č. 1825/2000, kterým se stanoví
prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.
1760/2000, pokud jde o označování hovězího masa a výrobků z hovězího
masa může subjekt během výroby bouraného masa vytvářet šarže z masa,
které pochází ze zvířat poražených nejvýše na třech různých jatkách a z
jatečně upravených těl bouraných nejvýše ve třech různých bourárnách,
přitom musí být zajištěno zpětné vysledování. Velikost skupiny nesmí
být v žádném případě větší než denní produkce.
Subjekty, které využijí tuto možnost musí kromě jiných požadovaných
údajů uvádět:
a) zemi, kde byla zvířata poražena, spolu se schvalovacím
číslem jatek, případně dvou nebo tří jatek, na nichž byla poražena
zvířata ze skupiny; údaj zní: "Zvířata ze skupiny poražena v (název
členského státu nebo třetí země, kde k porážce došlo) (schvalovací
číslo nebo čísla jedněch, dvou nebo tří příslušných jatek)";
b) zemi, kde byla bourána jatečně upravená těla, spolu se schvalovacím
číslem bourárny, případně dvou nebo tří bouráren, v nichž byla jatečně
upravená těla bourána; údaj zní: "Maso ze šarže bouráno v (název
členského státu nebo třetí země, kde bylo maso bouráno) (schvalovací
číslo nebo čísla jedné, dvou nebo tří příslušných bouráren)".