Vyhláška č. 326/2001 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), g), h), i) a j) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro maso, masné výrobky, ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich ve znění pozdějších předpisů



Hovězí výsekové maso balené, zabalené i nebalené se při uvádění do oběhu dále označí slovy:

a)
-    "mladý skot" - zvířata samčího i samičího pohlaví s přejímací hmotností jatečně opracovaného těla nad 160 kg a ve věku od 8 do 12 měsíců včetně
-    "mladý býk" - nekastrovaná zvířata samčího pohlaví starší než 12 měsíců a do 24 měsíců včetně
-    "býk" - nekastrovaná zvířata samčího pohlaví ve věku od 9 měsíců
-    "volek" - kastrovaná zvířata samčího pohlaví starší než 12 měsíců
-    "jalovice" - neotelená zvířata samičího pohlaví starší 7 měsíců
-    "kráva" - zvířata samičího pohlaví, která se již otelila

Poznámka:
„telecí maso“ - zvířata bez ohledu na pohlaví s přejímací hmotností jatečně opracovaného těla do 160 kg a ve věku zvířat 1 až 7 měsíců (není ve smyslu vyhlášky považováno za „hovězí maso“)

Poznámka:
Nařízení Rady (ES) č. 700/2007 o uvádění masa dvanáctiměsíčního nebo mladšího skotu na trh zavádí pro maso telecí a hovězí maso z mladého skotu kategorizaci:

Kategorie V: osmiměsíční nebo mladší skot („telecí maso“)
Kategorie Z: skot ve věku osmi, avšak nejvýše dvanácti měsíců („mladý skot“)

b) registračním číslem zvířete nebo skupiny zvířat,
c) číslem schválení jatek, v nichž bylo zvíře poraženo, nebo skupina zvířat poražena, a názvem země, kde se tato jatka nacházejí; údaje se uvedou ve tvaru "Místo porážky: (název země) (číslo schválení)",
d) číslem schválení bourárny, kde bylo jatečně opracované tělo bouráno, a název země, kde se tato bourárna nachází; údaje se uvedou ve tvaru "Místo bourání: (název země) (číslo schválení)",
e) názvem země, kde se zvíře narodilo, kde bylo vykrmeno a kde bylo poraženo; v případě, že název země je ve všech případech totožný, mohou se údaje uvést slovy "Původ:" a dále se doplní název země, takovým způsobem, aby byla zajištěna prokazatelná vazba tohoto označení s průvodním listem skotu.

V případě, že je hovězí maso označeno jako maso vyšetřené na spongiformní encefalopatii skotu (BSE), musí být součástí tohoto označení název akreditované laboratoře, která vyšetření provedla, a číslo protokolu o laboratorním vyšetření na spongiformní encefalopatii skotu (BSE).
U předem nebaleného hovězího čerstvého masa se požadované údaje v písemné podobě umístí na viditelném místě v prodejně.

Nařízením Komise (ES) č. 275/2007, kterým se mění nařízení (ES) č. 1825/2000, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1760/2000, pokud jde o označování hovězího masa a výrobků z hovězího masa může subjekt během výroby bouraného masa vytvářet šarže z masa, které pochází ze zvířat poražených nejvýše na třech různých jatkách a z jatečně upravených těl bouraných nejvýše ve třech různých bourárnách, přitom musí být zajištěno zpětné vysledování. Velikost skupiny nesmí být v žádném případě větší než denní produkce.
Subjekty, které využijí tuto možnost musí kromě jiných požadovaných údajů uvádět:
 a) zemi, kde byla zvířata poražena, spolu se schvalovacím číslem jatek, případně dvou nebo tří jatek, na nichž byla poražena zvířata ze skupiny; údaj zní: "Zvířata ze skupiny poražena v (název členského státu nebo třetí země, kde k porážce došlo) (schvalovací číslo nebo čísla jedněch, dvou nebo tří příslušných jatek)";
b) zemi, kde byla bourána jatečně upravená těla, spolu se schvalovacím číslem bourárny, případně dvou nebo tří bouráren, v nichž byla jatečně upravená těla bourána; údaj zní: "Maso ze šarže bouráno v (název členského státu nebo třetí země, kde bylo maso bouráno) (schvalovací číslo nebo čísla jedné, dvou nebo tří příslušných bouráren)".

[Návrat] [Obsah]