Nařízení Evropského
Parlamentu a Rady č. 852/2004 o obecné hygieně
KAPITOLA VIII
OSOBNÍ HYGIENA
1. Každá osoba pracující v oblasti, kde se manipuluje s potravinami,
musí udržovat vysoký stupeň osobní čistoty a musí nosit vhodný, čistý,
a je-li to nezbytné, ochranný oděv.
2. Žádná osoba, která trpí chorobou, nebo je přenašečem choroby, která
může být přenášena potravinami, nebo je postižena například
infikovanými poraněními, kožními infekcemi, vředy nebo průjmy, obecně
nesmí manipulovat s potravinami nebo vstupovat do jakékoli oblasti, kde
se manipuluje s potravinami, pokud existuje jakákoli možnost přímé nebo
nepřímé kontaminace. Takto postižená osoba, která je zaměstnaná v
potravinářském podniku a může přijít do styku s potravinou, musí
neprodleně ohlásit onemocnění nebo jeho příznaky a, je-li to možné,
jejich příčinu provozovateli potravinářského podniku.