Požadavky na
hygienu před zahájením činnosti, při činnosti a po ní
jsou uvedena v Nařízení
Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 a studentům
cílových skupin jsou tato pravidla pro jednotlivé potravinové komodity
(společně s požadavky v dalších souvisejících právních předpisech)
přednášena v rámci konkrétních disciplin, kterých se podle svého
zaměření týkají.
Zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu:
Oddíl I: Maso domácích kopytníků
Oddíl II: Maso drůbeže a zajícovců
Oddíl III: Maso farmové zvěře
Oddíl IV: Maso volně žijící zvěře
Oddíl V: Mleté maso, masné polotovary a strojově oddělované maso
Oddíl VI: Masné výrobky
Oddíl VII: Živí mlži
Oddíl VIII: Produkty rybolovu*
Oddíl IX: Syrové mléko a mléčné výrobky
Oddíl X: Vejce a vaječné výrobky
Oddíl XI: Žabí stehýnka a hlemýždi
Oddíl XII: Tavené živočišné tuky a škvarky
Oddíl XII: Zpracované žaludky, močové měchýře a střeva
Oddíl XII: Želatina
Oddíl XV: Kolagen
*Poznámka:
Veterinární a hygienické
požadavky na živočichy pocházející z akvakultury a na produkty
akvakultury jsou obsahem vyhlášky č. 290/2008 Sb., o veterinárních
požadavcích na živočichy pocházející z akvakultury a na produkty
akvakultury, o opatřeních pro předcházení a zdolávání některých nákaz
vodních živočichů.
Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně
potravin jsou jednotlivé členské státy EU podporovány k vypracování vnitrostátních pokynů pro
správnou hygienickou praxi a pro používání zásad HACCP.
Používání těchto pokynů určených
zejména pro podniky s malým a středním objemem výroby je
pro provozovatele potravinářských podniků dobrovolné.
V České republice byly některé komodity živočišného původu vypracovány Příručky správné hygienické praxe
jako normativní dokumenty:
ČSN 56 9601 (ČNI, 2006)
Pravidla správné hygienické a výrobní praxe – Mléko a mléčné výrobky
ČSN 56 9603 (ČNI, 2006)
Pravidla správné hygienické a výrobní praxe – Vejce a vaječné výrobky
ČSN 56 9602 (ČNI, 2006)
Pravidla správné hygienické a výrobní praxe – Ryby, vodní živočichové a
výrobky z nich
ČSN 56 0634 (ČNI, 2006)
Ryby a vodní živočichové – Terminologie
ČSN 56 9606 (ČNI, 2007)
Pravidla správné hygienické a výrobní praxe – Obecné principy
hygieny potravin
ČSN 56 9605 (ČNI, 2007)
Pravidla správné hygienické a výrobní praxe – Hluboce zmrazené
potraviny – Základní požadavky
ČSN 56 9609 (ČNI, 2008)
Pravidla správné hygienické a výrobní praxe – Mikrobiologická kriteria
pro potraviny. Principy stanovení a aplikace.