Požadavky na  hygienu před zahájením činnosti, při činnosti a po ní


jsou uvedena v Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 a studentům cílových skupin jsou tato pravidla pro jednotlivé potravinové komodity (společně s požadavky v dalších souvisejících právních předpisech) přednášena v rámci konkrétních disciplin, kterých se podle svého zaměření týkají.

Zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu:

Oddíl I: Maso domácích kopytníků
Oddíl II: Maso drůbeže a zajícovců
Oddíl III: Maso farmové zvěře
Oddíl IV: Maso volně žijící zvěře
Oddíl V: Mleté maso, masné polotovary a strojově oddělované maso
Oddíl VI: Masné výrobky
Oddíl VII: Živí mlži
Oddíl VIII: Produkty rybolovu*
Oddíl IX: Syrové mléko a mléčné výrobky
Oddíl X: Vejce a vaječné výrobky
Oddíl XI: Žabí stehýnka a hlemýždi
Oddíl XII: Tavené živočišné tuky a škvarky
Oddíl XII: Zpracované žaludky, močové měchýře a střeva
Oddíl XII: Želatina
Oddíl XV: Kolagen

*Poznámka:
Veterinární a hygienické požadavky na živočichy pocházející z akvakultury a na produkty akvakultury jsou obsahem vyhlášky č. 290/2008 Sb., o veterinárních požadavcích na živočichy pocházející z akvakultury a na produkty akvakultury, o opatřeních pro předcházení a zdolávání některých nákaz vodních živočichů.

Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin jsou jednotlivé členské státy EU podporovány k vypracování vnitrostátních pokynů pro správnou hygienickou praxi a pro používání zásad HACCP. Používání těchto pokynů určených zejména pro podniky s malým a středním objemem výroby je pro provozovatele potravinářských podniků dobrovolné.

V České republice byly některé komodity živočišného původu vypracovány Příručky správné hygienické praxe jako normativní dokumenty:

ČSN 56 9601 (ČNI, 2006)
Pravidla správné hygienické a výrobní praxe – Mléko a mléčné výrobky

ČSN 56 9603 (ČNI, 2006)
Pravidla správné hygienické a výrobní praxe – Vejce a vaječné výrobky

ČSN 56 9602 (ČNI, 2006)
Pravidla správné hygienické a výrobní praxe – Ryby, vodní živočichové a výrobky z nich

ČSN 56 0634 (ČNI, 2006)
Ryby a vodní živočichové – Terminologie

ČSN 56 9606 (ČNI, 2007)
Pravidla správné hygienické a výrobní praxe –  Obecné principy hygieny potravin   

ČSN 56 9605 (ČNI, 2007)
Pravidla správné hygienické a výrobní praxe – Hluboce zmrazené potraviny – Základní požadavky

ČSN 56 9609 (ČNI, 2008)
Pravidla správné hygienické a výrobní praxe – Mikrobiologická kriteria pro potraviny. Principy stanovení a aplikace.

[Návrat] [Obsah]