Kontrola čištění a dezinfekce
Má provozovatel vypracován Sanitační řád podle požadavků
vyhl. č. 289/2007 Sb. na obsahové náležitosti?
Existuje seznam všech sanitačních přípravků používaných k čištění a
dezinfekci v provozu?
Jsou používány pouze prostředky schválené pro potravinářství (schválení
ÚSKVBL Brno popř. platné HEM na všechny používané čistící a dezinfekční
(resp. kombinované)?
Jsou k dispozici bezpečnostní listy ke všem v seznamu uvedeným
sanitačním prostředkům?
Jsou sanitační prostředky skladovány odděleně a bezpečně podle
požadavků?
Obsahuje Sanitační řád frekvenci a rozsah ověřování účinnosti
čištění a dezinfekce?
Jsou určeny osoby odpovědné za organizaci a provádění čištění a
dezinfekce?
Má provozovatel vypracovány sanitační plány pro jednotlivé části
provozu a pracovní místa? Jsou v nich uvedeny konkrétní sanitační
(čištící a dezinfekční) postupy a metody?
Je stanovena pracovní koncentrace, doba působení a teplota sanitačního
prostředku vzhledem k jeho druhu a účelu použití?
Je stanoven časový plán provádění sanitace?
Je popis těchto činností přímo dostupný na jednotlivých pracovních
místech v provozu?
Je průkaznost seznámení každého z pracovníků provozu s těmito
sanitačními plány?
Je stanovena frekvence provádění kontrol účinnosti sanitace?
Jsou prováděny odběry vzorků (stěry) podle tohoto plánu a zasílány do
akreditovaných laboratoří na vyšetření?
Jsou k dispozici výsledky těchto vyšetření?