Nařízení Evropského
Parlamentu a Rady (ES) č. 854/2004, kterým se stanoví zvláštní pravidla
pro organizaci úředních kontrol produktů živočišného původu určených k
lidské spotřebě
KAPITOLA III: OZNAČENÍ
ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOSTI
1. Úřední veterinární lékař dohlíží na umísťování označení zdravotní
nezávadnosti a na použité značky.
2. Úřední veterinární lékař zejména zajistí, aby:
a) označení zdravotní nezávadnosti bylo použito pouze u zvířat
(domácích kopytníků, velké volně žijící zvěře a farmových savců kromě
zajícovců), u kterých proběhla prohlídka před porážkou a po porážce v
souladu s tímto nařízením a u nichž nejsou důvody k prohlášení masa za
nevhodné k lidské spotřebě. Označení zdravotní nezávadnosti však smí
být umístěno před obdržením výsledků vyšetření na trichinelózu, pokud
je úřední veterinární lékař přesvědčen, že maso od dotyčného zvířete
bude umístěno na trh, pouze pokud budou výsledky uspokojivé;
a
b) označení zdravotní nezávadnosti bylo umístěno na vnější povrch
jatečně upraveného těla razítkováním inkoustovým razítkem nebo
vypálením razítka, a to takovým způsobem, aby v případě rozdělení
jatečně upraveného těla na jatečné půle nebo čtvrtě nebo při
rozporcování jatečné půle na tři díly každý z dílů nesl označení
zdravotní nezávadnosti.
3. Označení zdravotní nezávadnosti
musí být oválné, o šířce alespoň 6,5 cm a výšce 4,5 cm a
musí nést následující informace uvedené dobře čitelnými znaky:
a) označení musí uvádět název země, ve které se zařízení nachází, který
může být na označení vyveden plným názvem velkými písmeny nebo dvěma
písmeny kódu v souladu s příslušnou normou ISO.
V případě členských států
se jedná o kódy "BE, CZ, DK, DE, EE, GR, ES, FR, IE, IT, CY, LV, LT,
LU, HU, MT, NL, AT, PL, PT, SI, SK, FI, SE a UK."
b) číslo schválení jatek
a
c) zkratky CE, EC, EF,
EG, EK, EY, ES, EÜ, EK, EB nebo WE.", pokud značku umísťují jatky
nacházející se ve Společenství.
4. Písmena musí mít být
nejméně 0,8 cm vysoká a číslice musí být nejméně 1 cm vysoké.
Velikost značky a znaků smí být zmenšena u označování zdravotní
nezávadnosti jehňat, kůzlat a selat.
5. Barvivo použité k označení zdravotní nezávadnosti musí být schváleno
v souladu s pravidly Společenství o používání barviv v potravinách.
6. Označení zdravotní nezávadnosti může rovněž obsahovat údaj o úředním
veterinárním lékaři, který provedl prohlídku masa. Příslušné orgány a
provozovatelé potravinářských podniků mohou používat vybavení, které
objednali před vstupem tohoto nařízení v platnost, a to až do vyčerpání
zásob nebo nutnosti vyměnit tento materiál.
7. Maso od zvířat, která byla nuceně poražena mimo jatky, musí být
označeno zvláštním označením zdravotní nezávadnosti, které nelze
zaměnit s označením zdravotní nezávadnosti podle této kapitoly ani s
identifikačním označením podle přílohy II oddílu I nařízení (ES) č.
853/2004.
8. Maso z nestažené volně žijící zvěře nesmí být označenou značkou
zdravotní nezávadnosti, dokud po stažení v zařízení zpracovávajícím
zvěřinu nepodstoupilo prohlídku po porážce a nebylo prohlášeno za
vhodné k lidské spotřebě.
9. Tato kapitola je použitelná aniž jsou dotčeny veterinární předpisy o
označování zdravotní nezávadnosti.