Pravidla pro odběr vzorků z
jatečně upravených těl skotu, prasat, ovcí, koz a koňovitých
Odpovědný pracovník (k tomu účelu vyškolený) odebere (po zavedení
metody 1x za 14 dní) během porážkového dne namátkové vzorky z 5 jatečně
upravených těl. Místa odběru vzorků se vyberou s ohledem na porážkovou
technologii používanou v jednotlivých závodech. Doporučuje se odebírat
vzorky v polovině pracovní doby po konečné úpravě jatečných těl před
začátkem chlazení. V případě nižšího počtu poráženého skotu (prasat,
ovcí, koz a koňovitých) nežli 5 kusů, během jednoho dne, je odebírán
počet vzorků, který se rovná skutečnému počtu poražených zvířat.
Při odběru vzorků pro vyšetření na Enterobacteriaceae a na počet
kolonií aerobních mikroorganismů se odeberou vzorky ze čtyř míst
každého jatečně upraveného těla.
Vyšetření na
Enterobacteriaceae a na počet kolonií aerobních mikroorganismů
Metoda „nedestruktivní“:
Odběr vzorků pomocí stěrových tampónů
Před odběrem vzorků se musí stěrové tampóny navlhčit sterilním médiem.
Jako médium k navlhčení se používá roztok s obsahem 0,1 % peptonu +
0,85 % NaCl. Plocha stěru je nejméně 100 cm2 na jedno vzorkované místo,
celkem se vzorkuje na 4 místech jatečně upraveného těla. K vlastnímu
odběru se použije celkem 8 tamponů (4 navlhčené a 4 suché). Každé
odběrové místo je nejdříve setřeno navlhčeným tamponem a poté suchým.
Vlhké tampóny se před odběrem ponoří asi na 5 sekund do sterilního
roztoku. Stírá se po celém šablonou vymezeném povrchu masa za použití
co největšího tlaku po dobu nejméně 20 sekund. Nejdříve stíráme svisle,
pak vodorovně a nakonec úhlopříčně. Po použití vlhkého tampónu se
stejný postup opakuje se suchým tampónem. Aby byly získané výsledky
srovnatelné, musí se při odběru všech vzorků vždy dodržovat stejný
postup se stejnou pečlivostí.
Alternativní metoda
„destruktivní“:
Odběr vzorků svalové tkáně
Z jatečně upraveného těla se po konečné úpravě před začátkem chlazení
odebírají 4 vzorky svalové tkáně o celkové ploše 20 cm2
(vzorek ā 5 cm2). Kousky svalové tkáně se z jatečně
opracovaného těla získávají buď pomocí sterilního korkovrtu (2,5 cm)
nebo odříznutím plátku o ploše 5 cm2 a tloušťce max. 5 mm pomocí
sterilního nástroje. Vzorky musí být na jatkách asepticky vloženy do
vzorkovnice nebo plastového sáčku.
Vyšetření na přítomnost
Salmonella spp.
Odběr vzorků pomocí abrazivní houbičky (http://www.ukmeat.org/RedSampling.htm)
Stěr pomocí houbičky a sterilní šablony s otvorem 100 cm2 se provede na
čtyřech místech jatečně upraveného těla (celkem 400 cm2). K odběrům lze
použít abrazivní houbičku jako komerční produkt, u kterého je
garantována sterilita a obsahuje předepsané množství sterilního
peptonového roztoku. Na jedno jatečné tělo (4 místa stěrování) se
použije jedna šablona a jedna houbička.
Vzorkující osoba použije sterilní rukavice a sterilní šablonu s otvorem
100 cm2. Na soupravě se odstraní horní „pečetící“ uzávěr a vyjme se
navlhčená houbička tak, že máme její pomyslnou (rubovou stranu) půlku v
ruce a druhou půlku přitlačíme ke stírané ploše a pod tlakem asi 10x
setřeme plochu 100 cm2. Poté se houbička obrátí a stejným způsobem
vzorkujeme druhou půlkou další plochu. Ke třetí a čtvrté ploše se
houbička použije po obrácení lícovou stranou.
Po ukončení vzorkování se houbička vrátí zpět do původního sáčku a ten
se uzavře dvojím přetočením kovové spony a následným přehnutím okrajů
směrem ke středu sáčku. Sáček se řádně označí pořadovým číslem
souhlasícím s objednávkou laboratorního vyšetření nebo přímo číslem
jatečného kusu. Údaje musí být čitelné a nesmazatelné.