Základní požadavky na dodržování osobní hygieny jsou uvedeny v Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 852/2004 o obecné hygieně


Každý pracovník musí mít vystaven Zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství, ze kterého na základě lékařského vyšetření vyplývá, že je způsobilý práce v potravinářství.
Pracovník je povinen:
-    předložit průkaz provozovateli ke kontrole
-    zachovávat všechny zdravotnické pokyny o hygieně, osobní čistotě a o správném zacházení s potravinami
-    bezodkladně hlásit provozovateli nakažlivé nebo horečnaté, průjmové a kožní hnisavé onemocnění své nebo člena své domácnosti a v těchto případech neprodleně navštívit svého ošetřujícího lékaře, upozornit ho na tuto skutečnost a podrobit se příslušným vyšetřením a pokynům lékaře.

Kromě vstupní lékařské prohlídky musí každý pracovník absolvovat další periodické kontroly zdravotního stavu a školení o dodržování osobní hygieny organizovaná a zajišťovaná provozovatelem.
Dodržování osobní hygieny předpokládá, aby byl provoz vybaven odpovídajícím počtem stavebně a konstrukčně vhodně řešených šaten, které jsou členěny na nečistou část (slouží pro odkládání civilního oděvu, obuvi, příručních zavazadel, doplňků jako jsou náušnice, řetízky, náramky, hodinky apod.), část se sociálním vybavením (toalety, umyvadla, sprchy) a čistou část (slouží k oblékání pracovního oděvu a obuvi). Čistá část šaten musí být vybavena systémem zajišťujícím výměnu použitých pracovních oděvů za čistý pracovní oděv tak, aby vzájemně nedocházelo ke křížení příslušných cest.
Na začátku každého pracovního dne musí být každý pracovník vybaven čistým pracovním oděvem a v případě potřeby (znečištění nad běžný rámec) musí mít možnost  si tento oděv vyměnit. Zaměstnanci musí být vybaveni čistou pokrývkou hlavy zakrývající zcela vlasy, čistým pracovním oděvem (halena, kalhoty, plášť) světlé barvy umožňující kontrolu na optickou čistotu a čistou pracovní obuvi.  Některé činnosti vyžadují vybavení pracovníků pokrývkou šíje, rouškou (cíleně ke krytí vousů, knírů, piercingu nebo necíleně pro muže i ženy ke krytí úst, nosu, tváře) nebo  rukavicemi.  
Drobná zranění rukou musí být překryta obvazem odolným proti vodě a ruka chráněna rukavicí.
Před příchodem na pracoviště musí každý pracovník projít přes dezinfekční rohož a umýt a vydezinfikovat (na bázi alkoholu) si ruce případně paže.
Každý pracovník je povinen si ruce umývat a dezinfikovat průběžně v průběhu celého dne a vždy při znečištění a před každým opětovným zahájením činnosti. Platí zásada, že zařízení na mytí a dezinfekci rukou jsou na pracovišti vhodně umístěna, v dostatečném počtu, plně funkční a vybavena mýdlem, dezinfekcí, jednorázovými utěrkami a zásobníky na použité utěrky. Zařízení je pravidelně kontrolováno, prostředky k mytí, dezinfekci a osušování  průběžně doplňovány, odpad odstraňován a celé zařízení sanitováno v souladu s příslušným sanitačním plánem.
Zakázáno je kouřit, jíst, plivat a žvýkat a  nosit do provozu osobní věci (peněženky, mobily, kapesníky, nápoje, svačiny apod.).

[Návrat] [Obsah]