Základní požadavky na
dodržování osobní hygieny jsou uvedeny v Nařízení Evropského Parlamentu
a Rady č. 852/2004 o obecné hygieně
Každý pracovník musí mít vystaven Zdravotní průkaz pracovníka v
potravinářství, ze kterého na základě lékařského vyšetření vyplývá, že
je způsobilý práce v potravinářství.
Pracovník je povinen:
- předložit průkaz provozovateli ke
kontrole
- zachovávat všechny zdravotnické pokyny
o hygieně, osobní čistotě a o správném zacházení s potravinami
- bezodkladně hlásit provozovateli
nakažlivé nebo horečnaté, průjmové a kožní hnisavé onemocnění své nebo
člena své domácnosti a v těchto případech neprodleně navštívit svého
ošetřujícího lékaře, upozornit ho na tuto skutečnost a podrobit se
příslušným vyšetřením a pokynům lékaře.
Kromě vstupní lékařské prohlídky musí každý pracovník absolvovat další
periodické kontroly zdravotního stavu a školení o dodržování osobní
hygieny organizovaná a zajišťovaná provozovatelem.
Dodržování osobní hygieny předpokládá, aby byl provoz vybaven
odpovídajícím počtem stavebně a konstrukčně vhodně řešených šaten,
které jsou členěny na nečistou část (slouží pro odkládání civilního
oděvu, obuvi, příručních zavazadel, doplňků jako jsou náušnice,
řetízky, náramky, hodinky apod.), část se sociálním vybavením (toalety,
umyvadla, sprchy) a čistou část (slouží k oblékání pracovního oděvu a
obuvi). Čistá část šaten musí být vybavena systémem zajišťujícím výměnu
použitých pracovních oděvů za čistý pracovní oděv tak, aby vzájemně
nedocházelo ke křížení příslušných cest.
Na začátku každého pracovního dne musí být každý pracovník vybaven
čistým pracovním oděvem a v případě potřeby (znečištění nad běžný
rámec) musí mít možnost si tento oděv vyměnit. Zaměstnanci
musí být vybaveni čistou pokrývkou hlavy zakrývající zcela vlasy,
čistým pracovním oděvem (halena, kalhoty, plášť) světlé barvy
umožňující kontrolu na optickou čistotu a čistou pracovní
obuvi. Některé činnosti vyžadují vybavení pracovníků
pokrývkou šíje, rouškou (cíleně ke krytí vousů, knírů, piercingu nebo
necíleně pro muže i ženy ke krytí úst, nosu, tváře) nebo
rukavicemi.
Drobná zranění rukou musí být překryta obvazem odolným proti vodě a
ruka chráněna rukavicí.
Před příchodem na pracoviště musí každý pracovník projít přes
dezinfekční rohož a umýt a vydezinfikovat (na bázi alkoholu) si ruce
případně paže.
Každý pracovník je povinen si ruce umývat a dezinfikovat průběžně v
průběhu celého dne a vždy při znečištění a před každým opětovným
zahájením činnosti. Platí zásada, že zařízení na mytí a dezinfekci
rukou jsou na pracovišti vhodně umístěna, v dostatečném počtu, plně
funkční a vybavena mýdlem, dezinfekcí, jednorázovými utěrkami a
zásobníky na použité utěrky. Zařízení je pravidelně kontrolováno,
prostředky k mytí, dezinfekci a osušování průběžně
doplňovány, odpad odstraňován a celé zařízení sanitováno v souladu s
příslušným sanitačním plánem.
Zakázáno je kouřit, jíst, plivat a žvýkat a nosit do provozu
osobní věci (peněženky, mobily, kapesníky, nápoje, svačiny apod.).