Zákon č. 166/1999 Sb., o
veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární
zákon) ve znění zákona č. 182/2008 Sb.
Oddíl 2
Povinnosti osob, které vyrábějí,
zpracovávají a uvádějí do oběhu živočišné produkty
§ 22
(1) Osoby, které jako podnikatelé 10)
získávají, vyrábějí, zpracovávají, ošetřují, balí, skladují, přepravují
a uvádějí do oběhu živočišné produkty (dále jen "zacházejí se
živočišnými produkty") v podniku, závodě, popřípadě jiném zařízení, jež
jsou pod státním veterinárním dozorem, mají v souladu s předpisy
Evropských společenství 17g) odpovědnost za to, aby v jednotlivých
fázích potravinového řetězce nebyla ohrožena zdravotní nezávadnost
živočišných produktů. Jsou povinny
a) v souladu s předpisy Evropských společenství 17h) požádat krajskou
veterinární správu o schválení a registraci, popřípadě jen o registraci
podniku, závodu, popřípadě jiného zařízení, oznámit krajské veterinární
správě datum zahájení činnosti a provozovat ji až po schválení,
popřípadě registraci a oznamovat krajské veterinární správě změny údajů
rozhodných z hlediska schválení, popřípadě registrace. V
žádosti uvedou, vedle druhů výrobních činností, které hodlají
provozovat, své jméno a příjmení, popřípadě obchodní firmu, místo
trvalého pobytu nebo pobytu 17b) a místo podnikání, liší-li se od místa
trvalého pobytu nebo pobytu 17b), jde-li o fyzickou osobu, obchodní
firmu nebo název, sídlo, popřípadě umístění organizační složky na území
České republiky, jde-li o právnickou osobu. Podmínky schválení,
podmíněného schválení, pozastavení nebo odejmutí schválení jsou
stanoveny předpisy Evropských společenství 17h),
b) zabezpečit ve všech fázích výroby, zpracování a uvádění živočišných
produktů do oběhu, aby nedocházelo k šíření nákaz a nemocí přenosných
ze zvířat na člověka, a se zřetelem na povahu činnosti a druh
živočišných produktů
1. dodržovat veterinární
a hygienické požadavky na výrobu, zpracování a uvádění
živočišných produktů do oběhu, jakož i technologické postupy,
2. uplatňovat zásady správné hygienické praxe a postupy založené na
analýze rizika a kritických kontrolních bodech (HACCP) 17i),
preventivně kontrolovat zdravotní nezávadnost surovin, doplňků,
přídatných látek a hotových výrobků a využívat k tomu poznatků
získaných z příruček správné hygienické praxe a příruček pro
uplatňování zásad HACCP, schválených orgány Evropské unie, popřípadě
zpracovaných profesními zájmovými sdruženími 17j),
3. zpracovat a dodržovat zásady organizace provozu, opatření k
zajištění výroby zdravotně nezávadných surovin a potravin živočišného
původu a vlastní kontroly hygienických podmínek výroby, jakož i
technické, technologické a personální podmínky sanitace (dále jen
"provozní a sanitační řád"), a předložit
provozní a sanitační řád včetně příslušných změn ke schválení krajské
veterinární správě,
4. provádět v souladu s provozním a sanitačním řádem pravidelný úklid,
čištění, dezinfekci, deratizaci a dezinsekci provozních prostorů a
zařízení a používat k tomu přípravky schválené podle tohoto zákona nebo
zvláštních právních předpisů 5),
5. vést náležitou dokumentaci o průběhu a výsledcích kontrol dodržování
hygienických požadavků a zásad uvedených v bodech 1 a 2, uchovávat ji
po dobu nejméně 1 roku, není-li stanoveno jinak, a předkládat ji na
požádání orgánům vykonávajícím státní veterinární dozor,
c) označovat potraviny živočišného původu stanoveným způsobem [§ 18
odst. 1 písm. d)],
d) zaměstnávat při zacházení se živočišnými produkty pouze osoby
způsobilé k takové činnosti podle zvláštních právních předpisů 11),
dbát o jejich kvalifikaci a odbornou výchovu a vést je k dodržování
hygienických požadavků na výrobu, zpracování a uvádění živočišných
produktů do oběhu a k dodržování požadavků osobní hygieny,
e) provádět soustavně vlastní kontroly hygienických podmínek výroby
včetně stanovených mikrobiologických kritérií, odběru vzorků a jejich
kontrolních vyšetření, vést záznamy o výsledcích těchto vyšetření,
uchovávat tyto záznamy po dobu nejméně 2 let a na požádání je spolu s
laboratorními protokoly poskytovat orgánům vykonávajícím státní
veterinární dozor. Jde-li o laboratorní vyšetření k potvrzení zdravotní
nezávadnosti živočišných produktů, musí být provedeno v laboratoři,
které bylo vydáno pro příslušný druh vyšetřování osvědčení o akreditaci
17k),
f) vytvářet vhodné podmínky k provádění odborných veterinárních úkonů
potřebných podle tohoto zákona a předpisů Evropských společenství 17d)
ke kontrole zdravotní nezávadnosti živočišných produktů a dodržování
hygienických požadavků na výrobu, zpracování a uvádění živočišných
produktů do oběhu, poskytovat orgánům vykonávajícím státní veterinární
dozor údaje o původu surovin, z nichž byly vyrobeny potraviny,
g) poskytovat nezbytnou součinnost orgánům, které provádějí odběr
vzorků a šetření v souvislosti s plněním plánu sledování některých
látek a jejich reziduí, a dodržovat opatření přijatá na základě tohoto
šetření,
h) jde-li o podnik s malým objemem výroby [§ 24 odst. 2 písm. b)],
dodržovat stanovenou výrobní kapacitu,
i) a jde-li o zařízení
zpracovávající živočichy pocházející z akvakultury, vést záznamy o
všech zásilkách těchto živočichů a jejich produktů, které přicházejí do
těchto zařízení nebo z nich odcházejí.
(2) Prováděcí právní předpis
a) stanoví
1. obsahové podrobnosti žádosti o schválení a registraci, popřípadě jen
o registraci, podle odstavce 1 písm. a), způsob a termíny oznamování
změn údajů rozhodných z hlediska schválení, popřípadě registrace,
2. způsob vedení seznamu
schválených a registrovaných podniků, závodů, popřípadě jiných zařízení
a způsob vedení záznamů provozovatele podle odstavce 1
písm. i),
3. veterinární a hygienické požadavky na živočišné produkty a zacházení
s nimi, jakož i na označování jejich zdravotní nezávadnosti, pokud to
předpisy Evropských společenství umožňují,
4. obsahové náležitosti provozního a sanitačního řádu a pravidla osobní
hygieny zaměstnanců zacházejících se živočišnými produkty,
b) může stanovit, vyžadují-li to právní akty Evropských společenství,
podrobnosti provádění vlastní kontroly osobami, které zacházejí se
živočišnými produkty, jakož i podrobnosti provádění kontrol orgány
vykonávajícími státní veterinární dozor nad zdravotní nezávadností
živočišných produktů.