Vyhláška č. 289/2007 Sb.,
o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které
nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství
Hlava 11
Žádost o schválení a registraci podniku
§ 32
(1) Provozovatel podniku, ve kterém se
zachází se živočišnými produkty a který podléhá podle zákona a předpisů
Evropských společenství schválení a registraci, popřípadě jen
registraci, uvede v žádosti o schválení a registraci:
a) obchodní firmu nebo název, sídlo a identifikační číslo, bylo-li
přiděleno, jde-li o právnickou osobu, jméno, popř. jména, příjmení,
popřípadě obchodní firmu, místo trvalého pobytu, pobytu nebo bydliště
nebo místo podnikání, liší-li se od místa trvalého pobytu, pobytu nebo
bydliště, a identifikační číslo, bylo-li přiděleno, jde-li o fyzickou
osobu; tyto údaje doloží ověřenou kopií dokladu o registraci podnikání,
b) adresu podniku, kterého se žádost bezprostředně týká,
c) údaje o druhu a rozsahu činnosti (údaje o objemu výroby a uvádění
živočišných produktů do oběhu).
(2) Některé skutečnosti, které jsou
nezbytné pro posouzení žádosti podle odstavce 1 [§ 49 odst. 1 písm. h),
§ 76 odst. 5 písm. b) zákona] se zřetelem na možná rizika pro zdraví
lidí a zvířat, mohou být poskytnuty krajské veterinární správě v podobě
příslušných příloh k žádosti. Jedná se zejména o
a) kolaudační rozhodnutí nebo kolaudační souhlas,
b) umístění podniku v území s vyznačením (popisem) jeho relevantních
vazeb na okolí, jmenovitě z hlediska dopravního a z hlediska ochrany
životního prostředí (situační plánek),
c) celkové konstrukční a dispoziční řešení podniku včetně
technologického zařízení (plánek objektu podniku, v případě potřeby
příslušnou část stavební dokumentace),
d) bližší určení a vybavení jednotlivých provozních prostorů,
e) některé technické podrobnosti (úprava podlah, stěn, stropů, dveří,
oken, kanalizační systém, větrání, osvětlení, hygienické zázemí apod.),
f) zásobování pitnou vodou (zdroj, vodovodní řád, odběrová místa, roční
plán odběru vody podle spotřeby, výsledky laboratorního vyšetření vody),
g) postupy založené na zásadách HACCP a o systém vlastní kontroly
podmínek výroby a zdravotní nezávadnosti živočišných produktů,
h) organizaci provozu a sanitaci podniku (provozní a sanitační řád) a o
zajištění účinných postupů pro případ výskytu nebezpečné nákazy,
i) dezinfekci, dezinsekci a deratizaci (zajištění, používané
prostředky, plán akcí, jejich evidence a vyhodnocování),
j) způsob třídění, bezpečné ukládání či ošetřování vedlejších
živočišných produktů, jejich zpracovávání nebo předávání do zařízení
určeného k jejich neškodnému odstraňování nebo k dalšímu zpracovávání,
jakož i způsob likvidace ostatních odpadů.
(3) Změny v údajích rozhodných z
hlediska schválení, popřípadě registrace oznámí provozovatel podniku
uvedeného v odstavci 1 písemně krajské veterinární správě, a to bez
průtahů, nejpozději do 15 dnů ode dne, kdy ke změně došlo.