Zákon č. 110/1997 Sb., o
potravinách a
tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících
zákonů ve znění pozdějších předpisů
Označování potravin
§ 6
(1) Provozovatel
potravinářského podniku, který uvádí do oběhu potraviny balené ve výrobě,
je povinen způsobem stanoveným vyhláškou potravinu řádně označit na
obalu určeném pro spotřebitele nebo pro provozovny stravovacích služeb
a)
názvem obchodní firmy a sídlem výrobce, nebo prodávajícího, který je
usazen v členské zemi Evropské unie, nebo balírny, jde-li o osobu
právnickou, a s uvedením svého jména a příjmení a místa podnikání,
jde-li o osobu fyzickou. U potravin se uvede země původu nebo vzniku
potraviny v případech, kdy neuvedení tohoto údaje by uvádělo
spotřebitele v omyl o původu nebo vzniku potraviny,
b)
názvem druhu, skupiny nebo podskupiny potravin stanoveným ve vyhlášce,
pod nímž je potravina uváděna do oběhu. Potravina, kterou nelze označit
druhem, skupinou nebo podskupinou vzhledem k použitým surovinám nebo
použité technologii, se označí názvem odvozeným od základní použité
suroviny nebo technologie,
c) údajem o množství výrobku
(objemem plnění nebo hmotností, pokud není stanoveno jinak); u pevných
potravin nacházejících se v nálevu musí být kromě celkové hmotnosti
uvedena i hmotnost pevné potraviny,
d) datem použitelnosti u druhů potravin podléhajících rychle zkáze a u
druhů potravin stanovených vyhláškou,
e)
datem použitelnosti nebo datem minimální trvanlivosti u jiných než pod
písmenem d) uvedených druhů potravin; výjimku tvoří potraviny, které
podle vyhlášky nemusí být označeny datem minimální trvanlivosti,
f)
údajem o způsobu skladování, jde-li o potraviny, u nichž by při
nesprávném skladování mohla být poškozena zdravotní nezávadnost nebo
zhoršena jakost stanovená vyhláškou nebo deklarovaná výrobcem; jde-li o
potraviny, u nichž by po otevření obalu spotřebitelem došlo k rychlému
poškození jakosti nebo zdravotní nezávadnosti, uvedou se konkrétní
podmínky pro uchovávání po otevření obalu u spotřebitele, popřípadě
doba spotřeby potraviny,
g) údajem o způsobu použití,
jde-li o potraviny, u nichž by při nesprávném použití mohla být
poškozena zdravotní nezávadnost nebo jakost stanovená vyhláškou nebo
deklarovaná výrobcem,
h) údajem o určení potraviny pro zvláštní výživu,
i) údajem o složení potraviny podle použitých surovin a přídatných
látek, látek určených k aromatizaci a potravních doplňků,
j)
označením šarže, nejde-li o potravinu označenou datem minimální
trvanlivosti nebo datem použitelnosti, pokud toto datum obsahuje den a
měsíc,
k) údaji o možnosti nepříznivého ovlivnění zdraví lidí, stanoví-li tak
zvláštní předpisy,
l)
údajem o ošetření potraviny nebo suroviny ionizujícím zářením, a to
slovy "ionizováno" nebo "ošetřeno ionizací" anebo "ošetřeno ionizujícím
zářením"; v případě ošetření potraviny nebo potravinové suroviny, která
je složkou potraviny, se tento údaj uvede vedle názvu složky potraviny,
m)
údajem o výživové (nutriční) hodnotě u potravin, na jejichž obalu je
uvedeno výživové tvrzení, dále v případech stanovených prováděcím
právním předpisem nebo přímo použitelným předpisem Evropských
společenství,
n) údajem o třídě jakosti, stanoví-li tak prováděcí právní předpis,
o) dalšími údaji, stanoví-li tak veterinární zákon 2c).
(2)
Obaly, jejichž největší plocha povrchu je menší než 10 cm2, a skleněné
lahve určené k opakovanému použití, které jsou nesmazatelně označeny, a
které z tohoto důvodu nejsou opatřeny etiketou krčkovou nebo rukávovou,
musí být označeny minimálně údaji uvedenými v odstavci 1 písm. b), c),
d), e) a o).
(3) Mezinárodní symbol "e" pro označení
množství potraviny lze uvést na obalu jen tehdy, pokud byly splněny
požadavky stanovené zvláštním právním předpisem. 6b)
(4)
Jde-li o balení určené pro tuzemského spotřebitele, musí být údaje
podle odstavců 1, 2, 5 a 6 uvedeny v jazyce českém, 6c) kromě
obchodního názvu potraviny a údajů, které nelze jednoznačně vyjádřit v
českém jazyce.
(5) Potraviny nebo složky potravin nového
typu se na obale určeném pro spotřebitele označí podle odstavce 1 a
údaji stanovenými přímo použitelnými předpisy Evropských společenství
upravujícími nové potraviny nebo nové složky 6d). Potraviny nebo složky
potravin, které jsou geneticky modifikovaným organismem nebo jej
obsahují nebo které jsou vyrobeny z geneticky modifikovaného organismu,
se na obale určeném pro spotřebitele označí podle odstavce 1 a údaji
stanovenými přímo použitelnými předpisy Evropských společenství
upravujícími geneticky modifikované potraviny a krmiva 6e).
(6)
Provozovatel potravinářského podniku uvedený v odstavci 1 označí vnější
obaly, ve kterých uvádí potravinu do oběhu, zejména obaly přepravní a
skupinové, podle odstavce 1 písm. a), názvem potraviny podle odstavce 1
písm. b), datem minimální trvanlivosti nebo datem použitelnosti podle
odstavce 1 písm. d) a e), údajem o ošetření potraviny ionizujícím
zářením podle odstavce 1 písm. l), třídou jakosti, pokud je stanovena
vyhláškou, s výjimkou vnějších obalů a způsobu balení, umožňující bez
jejich porušení zjistit uvedené údaje přímo na obalu potraviny určeném
pro spotřebitele. Datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti
se nemusí uvádět na vnějších obalech s potravinami v případech, kdy je
tak stanoveno vyhláškou.
(7) Pokud potravina v obalu
určeném pro spotřebitele je uváděna do oběhu před prodejem konečnému
spotřebiteli (případně distributorovi nebo velkoskladu) nebo provozovně
stravovacích služeb, nemusí být obal označen povinnými údaji podle
odstavce 1. Tyto údaje však musí být uvedeny v průvodní dokumentaci,
která je předána současně s touto potravinou nebo ještě před jejím
dodáním.
(8) Potraviny ze zemí Evropských společenství
označené názvem, který je v zemi původu běžně používaný po delší dobu a
u něhož spotřebitel nemá pochybnost z tohoto důvodu, považuje se za
vyhovující, i když tento název neodpovídá zcela požadavkům na označení
názvu předmětné potraviny.