Zákon č. 110/1997 Sb., o
potravinách a tabákových výrobcích a o změně a
doplnění některých souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů
§ 8
(1) Provozovatel
potravinářského podniku, který uvádí do oběhu
potraviny nebalené, je povinen označit vnější obaly
(přepravní,
manipulační) údaji podle § 6 odst. 6* nebo sdělit nebo doložit údaje
uvedené v § 6 odst. 1** jinému provozovateli potravinářského podniku.
(2) Provozovatel potravinářského podniku uvedený v odstavci 1 je
povinen tam, kde je potravina přímo nabízena k prodeji spotřebiteli,
viditelně umístit alespoň písemný údaj podle § 6 odst. 1 písm. b), c),
d) nebo e), k), l) a n) a další údaje stanovené prováděcími právními
předpisy.
Poznámka:
§ 6 odst. 6*
(6) Provozovatel potravinářského podniku uvedený v odstavci 1 označí
vnější obaly, ve kterých uvádí potravinu do oběhu, zejména obaly
přepravní a skupinové, podle odstavce 1 písm. a), názvem potraviny
podle odstavce 1 písm. b), datem minimální trvanlivosti nebo datem
použitelnosti podle odstavce 1 písm. d) a e), údajem o ošetření
potraviny ionizujícím zářením podle odstavce 1 písm. l), třídou
jakosti, pokud je stanovena vyhláškou, s výjimkou vnějších obalů a
způsobu balení, umožňující bez jejich porušení zjistit uvedené údaje
přímo na obalu potraviny určeném pro spotřebitele. Datum minimální
trvanlivosti nebo datum použitelnosti se nemusí uvádět na vnějších
obalech s potravinami v případech, kdy je tak stanoveno vyhláškou.
§ 6 odst. 1**
(1) Provozovatel potravinářského podniku, který uvádí do oběhu
potraviny balené ve výrobě, je povinen způsobem stanoveným vyhláškou
potravinu řádně označit na obalu určeném pro spotřebitele nebo pro
provozovny stravovacích služeb
b) názvem druhu, skupiny nebo podskupiny potravin stanoveným ve
vyhlášce, pod nímž je potravina uváděna do oběhu. Potravina, kterou
nelze označit druhem, skupinou nebo podskupinou vzhledem k použitým
surovinám nebo použité technologii, se označí názvem odvozeným od
základní použité suroviny nebo technologie,
c) údajem o množství výrobku (objemem plnění nebo hmotností, pokud není
stanoveno jinak); u pevných potravin nacházejících se v nálevu musí být
kromě celkové hmotnosti uvedena i hmotnost pevné potraviny,
d) datem použitelnosti u druhů potravin podléhajících rychle zkáze a u
druhů potravin stanovených vyhláškou,
e) datem použitelnosti nebo datem minimální trvanlivosti u jiných než
pod písmenem d) uvedených druhů potravin; výjimku tvoří potraviny,
které podle vyhlášky nemusí být označeny datem minimální trvanlivosti,
k) údaji o možnosti nepříznivého ovlivnění zdraví lidí, stanoví-li tak
zvláštní předpisy,
l) údajem o ošetření potraviny nebo suroviny ionizujícím zářením, a to
slovy "ionizováno" nebo "ošetřeno ionizací" anebo "ošetřeno ionizujícím
zářením"; v případě ošetření potraviny nebo potravinové suroviny, která
je složkou potraviny, se tento údaj uvede vedle názvu složky potraviny,
n) údajem o třídě jakosti, stanoví-li tak prováděcí právní předpis,