Sanitace jako účelné spojení procesů čištění, dezinfekce, dezinsekce a
deratizace je jedním z nejvíce efektivních systémů při zajišťování
bezpečnosti potravin. Zákonem č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného
zdraví a o změně některých souvisejících zákonů ve znění pozdějších
předpisů jsou vymezeny požadavky a podmínky provádění běžné a speciální
ochranné dezinfekce, dezinsekce a deratizace (§ 55 až § 58).
Každý provozovatel potravinářského podniku musí mít vypracovaný
Sanitační řád, který splňuje všechny obsahové náležitosti na
tento typ písemné dokumentace dané vyhláškou č. 289/2007 Sb. o
veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které
nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských Společenství a
představuje teoretické řešení systému provádění sanitačních procesů v
daném provozu.
Sanitační řád podniku musí obsahovat:
1. způsob a postupy čištění a dezinfekce provozních prostorů a
výrobních zařízení (tzv. Sanitační plány), používané čisticí a
dezinfekční prostředky (včetně Bezpečnostních listů),
2. způsob a postupy hubení škůdců (dezinsekce a deratizace), používané
dezinsekční a deratizační prostředky,
3. věcný a časový plán provádění dezinfekčních, dezinsekčních a
deratizačních činností včetně situačního náčrtu míst určených k
pokládání nástrah, způsoby vyhodnocování účinnosti jednotlivých akcí,
postupů a prostředků,
4. osoby odpovědné za organizaci a provádění čištění, dezinfekce,
dezinsekce a deratizace, event. smluvní zajištění výkonu těchto
činností,
5. vedení dokumentace o provedené dezinfekci, dezinsekci a deratizaci,
6. způsob uskladňování čisticích, dezinfekčních, dezinsekčních a
deratizačních prostředků.