Sanitace jako účelné spojení procesů čištění, dezinfekce, dezinsekce a deratizace je jedním z nejvíce efektivních systémů při zajišťování bezpečnosti potravin. Zákonem č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů jsou vymezeny požadavky a podmínky provádění běžné a speciální ochranné dezinfekce, dezinsekce a deratizace (§ 55 až § 58).

    
Každý provozovatel potravinářského podniku musí mít vypracovaný Sanitační řád,  který splňuje všechny obsahové náležitosti na tento typ písemné dokumentace dané vyhláškou č. 289/2007 Sb. o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských Společenství a představuje teoretické řešení systému provádění sanitačních procesů v daném provozu.

Sanitační řád podniku musí obsahovat:
1. způsob a postupy čištění a dezinfekce provozních prostorů a výrobních zařízení (tzv. Sanitační plány), používané čisticí a dezinfekční prostředky (včetně Bezpečnostních listů),
2. způsob a postupy hubení škůdců (dezinsekce a deratizace), používané dezinsekční a deratizační prostředky,
3. věcný a časový plán provádění dezinfekčních, dezinsekčních a deratizačních činností včetně situačního náčrtu míst určených k pokládání nástrah, způsoby vyhodnocování účinnosti jednotlivých akcí, postupů a prostředků,
4. osoby odpovědné za organizaci a provádění čištění, dezinfekce, dezinsekce a deratizace, event. smluvní zajištění výkonu těchto činností,
5. vedení dokumentace o provedené dezinfekci, dezinsekci a deratizaci,
6. způsob uskladňování čisticích, dezinfekčních, dezinsekčních a deratizačních prostředků.

[Návrat] [Obsah]