Datem minimální
trvanlivosti se nazývá datum vymezující minimální dobu, po
kterou si potravina zachovává své specifické vlastnosti při dodržování
skladovacích podmínek a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost.
Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti mohou být uváděny do
oběhu, jsou-li takto označeny a jsou-li zdravotně nezávadné.
Při prodeji potravin s prošlým datem minimální trvanlivosti je prodejce
povinen tyto potraviny odděleně umístit a zřetelně označit, že se jedná
o potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti.
Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy "Minimální trvanlivost do .
. . " s udáním dne, kalendářního měsíce a roku ukončení této doby v
uvedeném pořadí. V případě, že není uveden den v souladu s písm. b)
nebo c), uvede se minimální trvanlivost slovy "Minimální trvanlivost do
konce ………"
U potravin s minimální dobou trvanlivosti:
a) 3 měsíce nebo kratší nemusí být v datu minimální trvanlivosti uveden
rok,
b) delší než 3 měsíce, ale ne více než 18 měsíců, nemusí být v datu
minimální trvanlivosti uveden den,
c) delší než 18 měsíců nemusí být uveden v datu minimální trvanlivosti
den a kalendářní měsíc.
Dobou minimální trvanlivosti se při označování podle odstavce 2 písm.
b) a c) rozumí doba ukončená posledním dnem příslušného kalendářního
měsíce nebo roku.