Datem minimální trvanlivosti se nazývá datum vymezující minimální dobu, po kterou si potravina zachovává své specifické vlastnosti při dodržování skladovacích podmínek a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost.
Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti mohou být uváděny do oběhu, jsou-li takto označeny a jsou-li zdravotně nezávadné.
Při prodeji potravin s prošlým datem minimální trvanlivosti je prodejce povinen tyto potraviny odděleně umístit a zřetelně označit, že se jedná o potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti.

Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy "Minimální trvanlivost do . . . " s udáním dne, kalendářního měsíce a roku ukončení této doby v uvedeném pořadí. V případě, že není uveden den v souladu s písm. b) nebo c), uvede se minimální trvanlivost slovy "Minimální trvanlivost do konce ………"

U potravin s minimální dobou trvanlivosti:
a) 3 měsíce nebo kratší nemusí být v datu minimální trvanlivosti uveden rok,
b) delší než 3 měsíce, ale ne více než 18 měsíců, nemusí být v datu minimální trvanlivosti uveden den,
c) delší než 18 měsíců nemusí být uveden v datu minimální trvanlivosti den a kalendářní měsíc.
Dobou minimální trvanlivosti se při označování podle odstavce 2 písm. b) a c) rozumí doba ukončená posledním dnem příslušného kalendářního měsíce nebo roku.

[Návrat] [Obsah]