Magisterský studijní program FVL VFU Brno
V1HYG Hygiena potravin
- Základní charakteristika předpisů EU
týkajících se bezpečnosti potravin (nařízení (ES) č. 852/2004,
853/2004, 854/2004, 2073/2005, 2075/2005, 1/2005, 1774/2002,
999/2001)
- Přehled základních předpisů ČR
týkajících se bezpečnosti potravin
- Státní dozor nad potravinami v ČR
kompetence podle zákona č. 110/1997 Sb.
- Požadavky na schvalování a registraci
provozovatelů potravinářských podniků pod státním veterinárním dozorem
- Typy auditů nad potravinami
živočišného původu podle nařízení (ES) č. 854/2004, požadavky na jejich
průběh, informace o potravinovém řetězci
- Požadavky na kontrolu
mikrobiologických kriterií výrobního procesu - jatečně upravených těl
skotu, prasat a drůbeže podle Přílohy č. 1 nařízení (ES) 2073/2005,
provádění úředního monitoringu původců zoonóz
- Požadavky na přepravu zvířat podle
nařízení (ES) č. 1/2005
- Práva a povinnosti veterinárních
inspektorů podle zákona č. 166/1999 Sb.
- Postup při kontrole prováděné
veterinárními inspektory. Protokol o kontrolním zjištění. Požadavky na
správní řízení podle zákona č. 500/2004 Sb.
- Obecné požadavky na
uspořádání a vybavení podniku podle nařízení (ES) 852/2004, požadavky
na dodržování osobní hygieny
- Náležitosti sanitačního řádu,
kontrola účinnosti sanitace, požadavky na provádění dezinsekce a
deratizace
- Požadavky na provozovatele jatek nad
dodržováním welfare při přepravě na jatky (skot, prasata, drůbež), na
jatkách včetně požadavků na průběh a organizaci úředních
kontrol
- Vedlejší živočišné produkty, které
nejsou určeny pro výživu lidí podle nařízení (ES) č. 1774/2002,
rozdělení materiálů, požadavky na třídění, sběr, označování,
manipulaci, zpracování a likvidaci případně jejich další využití z
pohledu producenta i úředních kontrol
- Organizace monitoringu a eradikace
transmisivních spongiformních encefalopatií podle nařízení (ES)
999/2001 včetně požadavků na třídění, sběr, označování, manipulaci,
zpracování a likvidaci specifikovaného rizikového materiálu
- Význam provádění monitoringu
přítomnosti nepovolených látek, reziduí a látek kontaminujících,
požadavky na jeho organizaci, způsob provádění včetně legislativních
odkazů
- Základní požadavky na označování
potravin živočišného původu