Magisterský studijní program FVL VFU Brno

V1HYG  Hygiena potravin


  1. Základní charakteristika předpisů EU týkajících se bezpečnosti potravin (nařízení (ES) č. 852/2004, 853/2004, 854/2004,  2073/2005, 2075/2005, 1/2005, 1774/2002, 999/2001)
  2. Přehled základních předpisů ČR týkajících se bezpečnosti potravin 
  3. Státní dozor nad potravinami v ČR kompetence podle zákona č. 110/1997 Sb.
  4. Požadavky na schvalování a registraci provozovatelů potravinářských podniků pod státním veterinárním dozorem
  5. Typy auditů nad potravinami živočišného původu podle nařízení (ES) č. 854/2004, požadavky na jejich průběh, informace o potravinovém řetězci 
  6. Požadavky na kontrolu mikrobiologických kriterií výrobního procesu - jatečně upravených těl skotu, prasat a drůbeže podle Přílohy č. 1 nařízení (ES) 2073/2005, provádění úředního monitoringu původců zoonóz 
  7. Požadavky na přepravu zvířat podle nařízení (ES) č. 1/2005 
  8. Práva a povinnosti veterinárních inspektorů podle zákona č. 166/1999 Sb.
  9. Postup při kontrole prováděné veterinárními inspektory. Protokol o kontrolním zjištění. Požadavky na správní řízení podle zákona č. 500/2004 Sb.
  10. Obecné požadavky  na uspořádání a vybavení podniku podle nařízení (ES) 852/2004, požadavky na dodržování osobní hygieny 
  11. Náležitosti sanitačního řádu, kontrola účinnosti sanitace, požadavky na provádění dezinsekce a deratizace
  12. Požadavky na provozovatele jatek nad dodržováním welfare při přepravě na jatky (skot, prasata, drůbež), na jatkách včetně  požadavků na průběh a organizaci úředních kontrol
  13. Vedlejší živočišné produkty, které nejsou určeny pro výživu lidí podle nařízení (ES) č. 1774/2002, rozdělení materiálů, požadavky na třídění, sběr, označování, manipulaci, zpracování a likvidaci případně jejich další využití z pohledu producenta i úředních kontrol
  14. Organizace monitoringu a eradikace transmisivních spongiformních encefalopatií podle nařízení (ES) 999/2001 včetně požadavků na třídění, sběr, označování, manipulaci, zpracování a likvidaci specifikovaného rizikového materiálu 
  15. Význam provádění monitoringu přítomnosti nepovolených látek, reziduí a látek kontaminujících, požadavky na jeho organizaci, způsob provádění včetně legislativních odkazů
  16. Základní požadavky na označování potravin živočišného původu

[Návrat] [Obsah]