Vyhláška č. 289/2007 Sb.,
o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které
nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství
§ 2
Potraviny živočišného
původu, posouzené jako poživatelné po úpravě, musí být
zpracovány bez zbytečného prodlení v souladu se stanovenými
veterinárními podmínkami a nesmí být použity k vytváření zásob.
§ 3
(1) Jestliže krajská
veterinární správa povolila, aby byly vyrobeny, zpracovány a uvedeny do
oběhu potraviny živočišného původu, které pocházejí z území nebo části
území, jež podléhá omezujícím nebo zakazujícím veterinárním opatřením
přijatým vzhledem k výskytu slintavky a kulhavky, klasického moru
prasat, vezikulární choroby prasat, afrického moru prasat, moru skotu,
newcastleské choroby, aviární influenzy nebo moru malých přežvýkavců
[§ 18 odst. 2 písm. b), odst. 3 zákona], musí být tyto produkty
a) podrobeny ošetření, které zabrání zavlečení nebo rozšíření uvedené
nákazy prostřednictvím jejich uvádění do oběhu, a to v podniku
schváleném pro tento účel,
b) před ošetřením získány, zpracovány, skladovány a přepravovány
prostorově nebo časově odděleně od potravin živočišného původu, které
splňují všechny veterinární požadavky,
c) zřetelně označeny,
d) přepravovány z území, které podléhá omezujícím nebo zakazujícím
veterinárním opatřením, způsobem a za podmínek stanovených krajskou
veterinární správou.
(2) Ošetření potravin živočišného původu uvedených v odstavci 1 se
provádí v souladu s přílohou
č. 1 k této vyhlášce.
(3) Není-li stanoveno jinak, označování čerstvého masa uvedeného v
odstavci 1 se provádí tak, aby oválná značka zdravotní nezávadnosti
stanovená předpisy Evropských společenství 2) byla diagonálně překryta
křížem, tvořeným dvěma rovnými čarami, jejichž průsečík je uprostřed
otisku razítka; údaje na otisku razítka zůstávají čitelné. Označení
může být provedeno rovněž pomocí jediného razítka, které má oválný
tvar, šířku nejméně 6,5 cm a výšku 4,5 cm a na kterém jsou dobře
čitelné následující údaje:
a) v horní části velkými písmeny psaný název nebo kód ISO České
republiky "CZ",
b) ve střední části veterinární schvalovací číslo jatek,
c) v dolní části velkými písmeny psaná zkratka "ES",
d) dvě rovné čáry křížící se pod pravým úhlem uprostřed razítka tak, že
údaje na otisku razítka zůstávají čitelné.
Písmena musí být vysoká nejméně 0,8 cm, číslice musí být vysoké nejméně
1 cm. Razítko musí obsahovat též údaje, podle nichž lze zjistit, který
úřední veterinární lékař prohlídku masa provedl. Označení musí být
provedeno za přímého dohledu úředního veterinárního lékaře
kontrolujícího provádění veterinárních požadavků.
(4) Čerstvé drůbeží maso nebo maso pernaté zvěře ve farmovém chovu
získané porážkou drůbeže nebo pernaté zvěře ve farmovém chovu, která
pochází z území nebo části území, jež podléhá omezujícím nebo
zakazujícím veterinárním opatřením přijatým vzhledem k výskytu
newcastleské choroby nebo aviární influenzy, jakož i mleté maso,
strojně oddělené maso, masné polotovary obsahující takové maso a masné
výrobky, které obsahují takové maso a nebyly podrobeny ošetření podle
přílohy č. 1, se označují alternativní
značkou 3), jejíž vzor je uveden v příloze č. 2 k této
vyhlášce.