Nařízení Evropského
Parlamentu a Rady (ES) č. 1774/2002 o hygienických pravidlech pro
vedlejší produkty živočišného původu, které nejsou určeny pro lidskou
spotřebu
KAPITOLA II.
Požadavky
na krmivo pro zvířata v zájmovém chovu a žvýkací pamlsky pro psy
A. Surovina
1.
Jedinými vedlejšími produkty živočišného původu, které mohou být
využity k výrobě krmiva pro zvířata v zájmovém chovu a žvýkací pamlsky
pro psy, jsou produkty uvedené čl. 6 odst. 1 písm. a) až j). Syrové
krmivo pro zvířata v zájmovém chovu však smí být vyráběno pouze z
vedlejších produktů uváděných v čl. 6 odst. 1 písm. a).
B. Normy zpracování
2.
Krmivo v konzervách pro zvířata v zájmovém chovu musí být vystaveno
tepelnému ošetření, při kterém je dosaženo hodnoty F0 rovné minimálně 3.
3.
Zpracované krmivo pro zvířata v zájmovém chovu s výjimkou krmiv v
konzervách musí být podrobeno tepelnému ošetření při teplotě v jádře
minimálně 90 °C. Po ošetření musí být přijata všechna
opatření k zajištění toho, aby produkt nebyl vystaven kontaminaci.
Produkt musí být zabalen do nového obalu.
4.
Žvýkací pamlsky pro psy musí být vystaveny při zpracování tepelnému
ošetření, které dostačuje ke zničení patogenních organismů (včetně
salmonel). Po ošetření musí být přijata všechna opatření k
zajištění toho, aby produkt nebyl vystaven kontaminaci. Produkt musí
být zabalen do nového obalu.
5.
Surové krmivo pro zvířata v zájmovém chovu musí být zabaleno do nových
nádob, které zabraňují jakémukoli úniku. Musí být přijaty účinné kroky
k zajištění toho, že produkt nebude v průběhu výrobního řetězce až do
bodu prodeje vystaven kontaminaci. Na obalech musí být viditelně a
čitelně napsáno: "Krmivo pouze pro zvířata v zájmovém chovu".
6. Během výroby a/nebo uskladnění (před
vypravením) musejí být prováděny namátkové odběry vzorků k ověření
souladu s těmito normami:
Salmonella: nepřítomnost v 25 g
produktu: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0.
Enterobacteriaceae: n = 5, c = 2, m =
10, M = 300 v 1 g produktu
kde:
n = počet vzorků, které mají být
otestovány;
m = prahová hodnota počtu bakterií;
výsledek je považován za uspokojující, pokud počet bakterií ve všech
vzorcích není vyšší než m;
M = maximální hodnota počtu bakterií;
výsledek je považován za neuspokojující, pokud počet bakterií v jednom
nebo více vzorcích je roven nebo vyšší než M; a
c =
počet vzorků, jejichž bakteriální počet
smí být v rozmezí mezi m a M, přičemž vzorek je ještě stále považován
za přípustný, pokud je bakteriální počet ostatních vzorků roven m nebo
nižší.
Pokud však jde o krmivo v konzervách pro
zvířata v zájmovém chovu, které bylo podrobeno tepelnému ošetření
uvedenému v odstavci 2, odběr vzorků a vyšetření na Salmonella a
Enterobacteriaceae nemusejí být nutné."