Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 1774/2002 o hygienických pravidlech pro vedlejší produkty živočišného původu, které nejsou určeny pro lidskou spotřebu


KAPITOLA II.
Požadavky na krmivo pro zvířata v zájmovém chovu a žvýkací pamlsky pro psy

A. Surovina
 
    1. Jedinými vedlejšími produkty živočišného původu, které mohou být využity k výrobě krmiva pro zvířata v zájmovém chovu a žvýkací pamlsky pro psy, jsou produkty uvedené čl. 6 odst. 1 písm. a) až j). Syrové krmivo pro zvířata v zájmovém chovu však smí být vyráběno pouze z vedlejších produktů uváděných v čl. 6 odst. 1 písm. a).
 
B. Normy zpracování

    2. Krmivo v konzervách pro zvířata v zájmovém chovu musí být vystaveno tepelnému ošetření, při kterém je dosaženo hodnoty F0 rovné minimálně 3.
 
    3. Zpracované krmivo pro zvířata v zájmovém chovu s výjimkou krmiv v konzervách musí být podrobeno tepelnému ošetření při teplotě v jádře minimálně 90 °C. Po ošetření musí být přijata všechna opatření k zajištění toho, aby produkt nebyl vystaven kontaminaci. Produkt musí být zabalen do nového obalu.
 
    4. Žvýkací pamlsky pro psy musí být vystaveny při zpracování tepelnému ošetření, které dostačuje ke zničení patogenních organismů (včetně salmonel). Po ošetření musí být přijata všechna opatření k zajištění toho, aby produkt nebyl vystaven kontaminaci. Produkt musí být zabalen do nového obalu.
 
    5. Surové krmivo pro zvířata v zájmovém chovu musí být zabaleno do nových nádob, které zabraňují jakémukoli úniku. Musí být přijaty účinné kroky k zajištění toho, že produkt nebude v průběhu výrobního řetězce až do bodu prodeje vystaven kontaminaci. Na obalech musí být viditelně a čitelně napsáno: "Krmivo pouze pro zvířata v zájmovém chovu".

    6. Během výroby a/nebo uskladnění (před vypravením) musejí být prováděny namátkové odběry vzorků k ověření souladu s těmito normami:
 
    Salmonella: nepřítomnost v 25 g produktu: n = 5, c = 0, m = 0, M = 0.
 
    Enterobacteriaceae: n = 5, c = 2, m = 10, M = 300 v 1 g produktu
 
    kde:
 
    n = počet vzorků, které mají být otestovány;
 
    m = prahová hodnota počtu bakterií; výsledek je považován za uspokojující, pokud počet bakterií ve všech vzorcích není vyšší než m;
 
    M = maximální hodnota počtu bakterií; výsledek je považován za neuspokojující, pokud počet bakterií v jednom nebo více vzorcích je roven nebo vyšší než M; a
 
    c =  počet vzorků, jejichž bakteriální počet smí být v rozmezí mezi m a M, přičemž vzorek je ještě stále považován za přípustný, pokud je bakteriální počet ostatních vzorků roven m nebo nižší.
 
    Pokud však jde o krmivo v konzervách pro zvířata v zájmovém chovu, které bylo podrobeno tepelnému ošetření uvedenému v odstavci 2, odběr vzorků a vyšetření na Salmonella a Enterobacteriaceae nemusejí být nutné."

[Návrat] [Obsah]