Zákon č. 246/1992 Sb., na
ochranu zvířat proti týrání
§ 5g
Vykrvování ryb při prodeji a pro vlastní potřebu se provádí po omráčení
silným úderem tupým předmětem na temeno hlavy přetětím žaberních
oblouků nebo přetětím míchy a cév řezem bezprostředně za hlavou.
Vyhláška č. 289/2007 Sb., o
veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které
nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství
Hlava 3
Veterinární a hygienické
požadavky na tržnice, tržiště a samostatná prodejní místa, veterinární
a hygienická pravidla pro prodej zvířat na těchto místech
§ 6
Pravidla pro prodej zvířat na
tržnicích a tržištích
(1) V tržnici nebo na tržišti je možno prodávat jen živá selata,
jehňata a kůzlata o živé hmotnosti do 15 kg, drůbež patřící do rodů
kur, krůta, perlička, kachna a husa, holuby, králíky, ryby a zvířata v
zájmovém chovu s výjimkou zvířat nebezpečných druhů 5), jestliže jsou
tato zvířata uvedena v tržním řádu a
a) jsou určena k dalšímu chovu, nebo
b) produkty získané z těchto zvířat s výjimkou zvířat v zájmovém chovu
jsou určeny ke spotřebě v domácnosti spotřebitele.
(2) Zabíjení a další opracovávání těl zvířat, která mohou být prodávána
v tržnici, je možné jen za předpokladu, že to umožňuje tržní řád a že
pro tyto účely má tržnice vhodné prostory a vybavení, zejména
a) snadno omyvatelnou a dezinfikovatelnou spádovou plochu s odpadní
kanalizační vpustí,
b) dostatečný přívod pitné vody, podle možnosti teplé,
c) odpovídající zařízení, nástroje a pracovní pomůcky (stůl na
porcování masa, paličku na omračování zvířat, nože, ochranné prostředky
apod.),
d) nepropustnou, uzavíratelnou a označenou nádobu na vedlejší živočišné
produkty.
(3) K prodeji živých ryb je třeba doklad o tom, kde byly posledně
sádkovány.
Požadavky na samostatná prodejní místa a pravidla pro sezónní prodej
živých ryb na těchto místech
§ 7
(1) Samostatné prodejní místo určené k sezónnímu prodeji živých ryb
musí být umístěno a vybaveno tak, aby zacházení s rybami odpovídalo
zásadám ochrany zdraví zvířat a požadavkům na jejich pohodu a aby
veškeré činnosti spojené s prodejem ryb byly prováděny v odpovídajících
hygienických podmínkách.
(2) Samostatné prodejní místo uvedené v odstavci 1 musí být
a) umístěno tak, aby byl zajištěn co nejsnazší odtok odpadních vod do
kanalizace a aby nedocházelo k roztékání odpadní vody při manipulaci s
rybami,
b) vybaveno prodejním pultem s omyvatelnou, dobře čistitelnou a
dezinfikovatelnou pracovní deskou a dostatečně velkými káděmi na
uchovávání živých ryb.
(3) Pro sezónní prodej živých ryb na samostatném prodejním místě platí
§ 6 odst. 3 obdobně.
§ 8
Jsou-li ryby na samostatném prodejním místě také zabíjeny, kuchány a
porcovány, popřípadě jinak upravovány, musí být na tomto místě také
a) dobře čistitelná a dezinfikovatelná pracovní deska, nože, palička na
omračování ryb a stěrky,
b) dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod
odpadní vody do kanalizace,
c) nepropustné, uzavíratelné a označené nádoby na pevné vedlejší
živočišné produkty (vnitřnosti, žábry apod.).
Vyhláška
č. 382/2004 Sb., o ochraně hospodářských zvířat při porážení, utrácení
nebo jiném usmrcování
§ 6
Péče o ryby před usmrcením
(K § 5c odst. 6, 7 zákona)
(1) Živé tržní ryby v zařízení používaném v rámci podnikatelské
činnosti se před usmrcením přechovávají v kádích a příručních nádržích
při neustálé výměně a přítoku vody, která neohrožuje jejich zdravotní
stav, popřípadě při zajištění jiného účinného způsobu provzdušňování
nebo okysličování vody.
(2) Poměr hmotnosti živých tržních ryb a množství vody (hustota
obsádky) v kádích a příručních nádržích, včetně nejnižšího množství
kyslíku ve vodě v závislosti na teplotě vody, je uveden v příloze č. 1.