1b. Ztráta tepla v závislosti
|
ZÁKLADNÍ POJMY |
Proces chlazení patří mezi nejvýznamnější prvky v technologii zpracování potravin. Intenzita chlazení je závislá na velikosti povrchu rozhraní chlazeného tělesa a chladícího média, přičemž objem chlazeného tělesa představuje další prvek. Velmi významným faktorem procesu chlazení je druh a skupenství chladícího média a tvar styčné plochy (rozhraní). Při minimalizaci ztráty tepla je z hlediska poměru povrchu a objemu tělesa optimálním tvarem koule. U optimálního chlazení je tomu naopak, zde je nejvýhodnější velká plocha při tenké vrstvě. Pravidlo 1: Dle Bergmanova pravidla se hmotnost těla různých ras teplokrevných zvířat v rámci jednoho druhu zvyšuje se snižující se teplotou klimatu. Čím větší je hmotnost těla, tím menší je poměr POVRCH : OBJEM těla, a tím menší je ztráta tepla na jednotku hmotnosti. Pravidlo 2: Rychlost ztráty tepla závisí na chladícím mediu. |
CÍL ÚLOHY: Ověřit platnost obou pravidel na laboratorním modelu. |
HARDWARE A SOFTWARE | ||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||
POSTUP ÚLOHY | ||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||
Srovnání průběhu chlazení baněk T1 (500 ml) a T2 (100 ml) v závislosti
na chladícím mediu, |
Verze pro RYCHLÉ PŘIPOJENÍ k internetu!