3. Polarimetrie |
ZÁKLADNÍ POJMY | ||||||||
Polarimetrie je kvalitativní a kvantitativní analytická metoda založená na principu měření úhlu otočení roviny polarizovaného světla, které vzniká průchodem světla přes Nikolovy hranoly. K otočení roviny polarizovaného světla dochází u chemických látek obsahujících asymetrický uhlík. Velikost optické aktivity určité látky závisí na:
Optická aktivita je přímo úměrná všem výše uvedeným veličinám, kromě vlnové délky a teploty. Měrná (specifická) otáčivost α se měří ve stupních:
D - vlnová délka žluté čáry sodíkového spektra (589 nm) Jestliže udáváme koncentraci roztoku v tzv. smíšených procentech, pro specifickou otáčivost platí vztah:
c - koncentrace roztoku v g na 100 ml roztoku Výpočet koncentrace neznámého roztoku sacharózy na základě polarimetrického měření, pro tabulkovou otáčivost:
α - průměrný naměřený úhel otočení roviny polarizovaného světla v daném neznámém vzorku Výpočet koncentrace neznámého roztoku sacharózy na základě polarimetrického měření, pro naše experimentání podmínky
|
||||||||
VÝZNAM POLARIMETRIE | ||||||||
Polarimetrie se používá ke kvalitativnímu a kvantitativnímu sledování obsahu opticky aktivních látek ve výzkumu i praxi. Např. ke kontrole čistoty směsí různých chemických agens, měření koncentrace sacharidů v cukrovarnictví a potravinářském průmyslu vůbec, v medicíně ke stanovení cukru v moči, ve farmacii a biochemii ke stanovení bílkovin, steroidů, vitamínů či alkaloidů. | ||||||||
CÍL ÚLOHY: Naučit se pracovat s polarimetrem a identifikovat koncentrace neznámých vzorků sacharózy. |
PRÁCE S POLARIMETREM | ||||||
|
||||||
POSTUP ÚLOHY | ||||||
|
||||||
Příklad kalibrační přímky sacharózy a způsobu odečtu koncentrace z grafu |