5. Refraktometrická stanovení v potravinářství |
ZÁKLADNÍ POJMY | ||||
Prochází-li světelný paprsek nějakým mediem,
dochází ke změně jeho rychlosti a směru. Poměr rychlosti světla
ve vakuu (c) a rychlosti světla v dané látce (ν)
se nazývá absolutní index lomu (n).
Index lomu má aditivní charakter, tj. velikost výsledné hodnoty indexu lomu směsi se rovná součtu indexů lomu jejích jednotlivých složek. |
||||
VÝZNAM REFRAKTOMETRIE V PRAXI | ||||
Index lomu se používá v kvalitativní a kvantitativní analýze látek a jejich směsí a ke stanovení čistoty látek. Přístroje měřící index lomu nazýváme refraktometry. Lze jimi měřit index lomu pevných látek, kapalin i plynů. V potravinářské praxi se jimi měří např. obsah sacharózy v plodech (kiwi, grapy). | ||||
CÍL ÚLOHY: Naučit se pracovat se stolním a ručním refraktometrem. Zjistit koncentrace neznámých vzorků sacharózy (vodné roztoky, ovocný sirup), NaCl a identifikovat neznámé alkoholy. |
PRÁCE SE STOLNÍMI REFRAKTOMETRY AR3 / AR4 |
Celá úloha je umístěna
v digestoři
|
PRÁCE S RUČNÍMI REFRAKTOMETRY ATAGO / KRÜSS | ||||||||||||
POZOR: Pro měření roztoků různých látek nutno použít specifický ruční refraktometr. Tmavomodrý refraktometr (Krüss) použijeme pro měření sacharózy v ovocném sirupu a světlemodrý (Krüss) pro měření NaCl. |
||||||||||||
KOREKCE HODNOT NA TEPLOTU PRACOVIŠTĚ | ||||||||||||
Naměřená hodnota indexu lomu je závislá zejména na teplotě. Refraktometr
je kalibrován pro přesné měření při 20°C. Měříme-li při jiné teplotě, naměřenou
hodnotu nutno opravit korekční hodnotou nalezenou v následující tabulce.
Postupujeme následovně:
Tabulka 3. Korekční
hodnoty % Brix v závislosti na teplotě (měřeno při vlnové délce 589 nm,
20°C)
Příklad:
|
POSTUP ÚLOHY 5.1.: KVANTITATIVNÍ STANOVENÍ SACHARÓZY |
||||||||||||
Refraktometrem je možno stanovit přímo procentuální obsah sacharózy ve vodných roztocích. Cílem úlohy je srovnat koncentrace neznámých vzorků zjištěné stolním a ručním refraktometrem.
|
||||||||||||
POSTUP ÚLOHY 5.2.: KVALITATIVNÍ STANOVENÍ ALKOHOLŮ A IDENTIFIKACE NEZNÁMÝCH VZORKŮ |
||||||||||||
|
||||||||||||
POSTUP ÚLOHY 5.3.: KVANTITATIVNÍ STANOVENÍ SACHARÓZY V SIRUPU |
||||||||||||
V ovocném sirupu s vysokým obsahem sacharózy změříme její koncentraci ručním refraktometrem. | ||||||||||||
POSTUP ÚLOHY 5.4.: KVANTITATIVNÍ STANOVENÍ NaCl |
||||||||||||
Koncentraci NaCl ve vodném roztoku změříme ručním refraktometrem. |