2. Měření viskozity |
ZÁKLADNÍ POJMY |
Viskozita je mírou vnitřního tření kapaliny, která závisí na přitažlivých silách mezi částicemi. V běžné mluvě ji označujeme také jako "vazkost" kapaliny. Lze ji vyjádřit následujícími způsoby: - viskozita kinematická ν (ni) = K . 10-6 . t [m2 s-1] nebo - viskozita dynamická η (éta) = ν . hustota kapaliny [Pa s = Pascal sekunda] K - konstanta viskozimetru = 0,02864 (pro Ostwaldův viskozimetr) |
VÝZNAM VISKOZITY V PRAXI |
Viskozita patří k základním vlastnostem kapalin a tudíž se používá k charakterizování
různých kapalin, např. v potravinářství ( med, tuky, oleje, atd.).
Cíl úlohy: Měření viskozity dvěma metodami - viskozimetrem dle Ostwalda (voda, krevní sérum) a rheo-viskozimetrem dle Höplera (olej, eventuálně mýdlo). |
1. OSTWALDŮV KAPILÁRNÍ VISKOZIMETR |
Cíl: Měření viskozity deionizované vody a krevního séra. |
POSTUP:
|
2. RHEO-VISKOZIMETR DLE HÖPLERA |
Tento viskozimetr se používá zejména pro měření vysoce viskózních kapalin (olejů, tuků, atd). Měření je založeno na mechanickém přenosu pohybu kuličky ponořené v měřené kapalině na kruhovou stupnici. |
POSTUP:
t - čas Poznámka: Hodnoty viskozity vypočítáme pro průměrné hodnoty v jednotlivých dráhách (viz vzorový protokol). Výsledky dosažené všemi třemi metodami srovnáme procentuálním intervalem shody. |