____________________________________________________________
Systém ASPI - stav k 4.1.2015 do částky 145/2014 Sb. a 37/2014 Sb.m.s. - RA660
541/2002 Sb. - sazebník náhrad za rozbory prováděné pro účely kontroly - poslední stav textu
541/2002 Sb.
VYHLÁŠKA
ze dne 11. prosince 2002,
kterou se stanoví sazebník náhrad nákladů za rozbory prováděné laboratořemi Státní zemědělské a potravinářské inspekce pro účely kontroly podle § 3 odst. 3 písm. b) zákona č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících zákonů
Změna: 469/2005 Sb.
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 14 písm. b) zákona č. 146/2002 Sb., o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících zákonů, (dále jen "zákon"):
§ 1
Výše náhrad nákladů za rozbory zemědělských, mydlářských a saponátových výrobků a potravin nebo surovin určených k jejich výrobě anebo tabákových výrobků, prováděné laboratořemi Státní zemědělské a potravinářské inspekce pro účely kontroly podle § 3 odst. 4 písm. b) zákona, se stanoví podle rozsahu a náročnosti jednotlivých rozborů.
§ 2
(1) Výše náhrad nákladů za rozbory podle § 1 je stanovena v přílohách č. 1 až 3 této vyhlášky. Příloha č. 1 této vyhlášky stanoví výši náhrad nákladů za fyzikálně-chemické rozbory, příloha č. 2 této vyhlášky stanoví výši náhrad nákladů za mikrobiologické a mikroskopické rozbory a příloha č. 3 této vyhlášky stanoví výši náhrad nákladů za senzorické rozbory.
(2) Výše náhrad nákladů za rozbory jsou vztažené na cenu spotřebovaného materiálu a nákladů na práci, které zahrnují mzdové a režijní náklady a náklady na spotřebovanou energii použitých přístrojů, jsou vypočteny na základě kalkulačního vzorce, uvedeného v příloze č. 4 této vyhlášky. Součástí výše náhrad nákladů je i příprava vzorku k rozboru.
(3) Výše náhrady nákladů za rozbor, který není v přílohách č. 1 až 3 této vyhlášky uveden, se stanoví podle vzorce uvedeného v příloze č. 4 této vyhlášky.
§ 3
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2003.
Ministr:
Ing. Palas v. r.
Příl.1
Fyzikálně-chemické rozbory
---------------------------------------------------------------------
Rozbor Výše náhrady
nákladů v Kč
---------------------------------------------------------------------
Stanovení antioxidantů v potravinách metodou HPLC 2 460
Stanovení antioxidantů v potravinách metodou GC 2 460
Stanovení kyseliny isoaskorbové v potravinách 950
metodou HPLC
Identifikace syntetických potravinářských barviv
v potravinách metodou TLC 780
Stanovení syntetických potravinářských barviv v
potravinách metodou HPLC 2 080
Stanovení syntetických potravinářských barviv v
potravinách metodou spektrofotometrickou 1 480
Stanovení karotenoidů v potravinách metodou
spektrofotometrickou 1 200
Stanovení beta-karotenu v potravinách metodou
spektrofotometrickou 1 990
Stanovení beta-karotenu v potravinách metodou 1 600
HPLC
Stanovení kyseliny p-hydroxybenzoové a jejích
esterů v potravinách metodou HPLC 960
Stanovení kyseliny propionové v potravinách 1 090
metodou HPLC
Stanovení kyseliny sorbové a kyseliny benzoové v
potravinách metodou HPLC 950
Stanovení celkového oxidu siřičitého v 320
potravinách metodou destilačně-titrační
Stanovení oxidu siřičitého v potravinách metodou
spektrofotometrickou s pararosanilinem 1 080
Stanovení dusitanů v potravinách 560
spektrofotometricky
Stanovení dusitanů v potravinách metodou FIA 1 000
Stanovení bifenylu a orto-fenylfenolu v 2 410
potravinách metodou GC
Stanovení kyseliny mravenčí v potravinách metodou 1 090
HPLC
Stanovení fosforu v potravinách metodou 1 280
spektrofotometrickou
Stanovení kyseliny citronové metodou HPLC 1 200
Stanovení anthokyanů metodou "fingerprinting 2 640
chromatography"
Stanovení neohesperidinu v potravinách metodou 1 080
HPLC
Stanovení sorbitolu a manitolu v potravinách 950
metodou HPLC
Stanovení sorbitu v pekařských a cukrářských 260
výrobcích
Stanovení theobrominu, kofeinu a theofylinu v
potravinách metodou HPLC 1 160
Stanovení celkového obsahu glutamátu sodného v
potravinách metodou HPLC 1 110
Stanovení glutamátu sodného v polévkách a
obdobných přípravcích metodou izotachoforetickou 370
(ITP)
Stanovení chininu metodou HPLC 1 000
Stanovení chininu metodou spektrofotometrickou 940
Stanovení přídavku glutamátu sodného výpočtem z
celkového obsahu glutamátu 1 550
Stanovení aromatických látek a alkaloidů v
potravinách metodou GC 2 000
Stanovení mentolu v potravinách metodou GLC 1 780
Stanovení vanilinu, ethylvanilinu, kumarinu a
příbuzných aromatických látek v potravinách 1 080
metodou HPLC
Stanovení flavonoidních látek v potravinách 1 080
metodou HPLC
Stanovení niacinu a kyseliny listové ve
fortifikovaných potravinách metodou HPLC 1 530
Stanovení vitaminů A a E v potravinách metodou 1 600
HPLC
Stanovení vitaminů B1, B2, B6 v potravinách 1 690
metodou HPLC
Stanovení vitaminu B12 v potravinách metodou 3 000
ELISA
Stanovení vitamínu B1 metodou HPLC 1 690
Stanovení vitamínu B2 metodou HPLC 1 690
Stanovení vitaminu C v potravinách metodou HPLC 950
Stanovení vitaminů D2 a D3 ve fortifikovaných
potravinách metodou HPLC 1 600
Stanovení kyseliny pantotenové ve fortifikovaných
potravinách metodou HPLC 1 480
Stanovení obsahu jódu metodou 1 530
spektrofotometrickou
Stanovení L-karnitinu v energetických nápojích a
v potravních doplňcích metodou HPLC 1 300
Stanovení thiabendazolu v potravinách 2 020
Stanovení (konfirmace) jednoho vzorku na zařízení 2 470
GC AED
Stanovení (konfirmace) jednoho vzorku na zařízení 1 390
GC MSD
Stanovení (konfirmace) jednoho vzorku na zařízení 3 430
LC/MS
Stanovení diquatu a paraquatu v potravinách 2 780
metodou GC
Stanovení dithiokarbamátů v potravinách metodou 2 570
GC
Stanovení fenoxyalkanových kyselin v potravinách 2 730
metodou GC
Stanovení kyseliny kyanovodíkové metodou 550
destilačně titrační
Stanovení fosforovodíku v potravinách metodou GC 2 440
Stanovení fenylmočovinových herbicidů
v potravinách metodou GC 2 240
Stanovení reziduí pesticidů v potravinách metodou
GC (Multireziduální metoda GC/ECD/NPD/MSD) 5 930
Stanovení pesticidů v potravinách metodou HPLC
(Multireziduální metoda I) 2 440
Stanovení reziduí pesticidů v potravinách metodou
LC/MS (Multireziduální metoda) 4 590
Stanovení chlormequatu v potravinách metodou 3 650
LC/MS
Stanovení daminosidu v potravinách metodou GC 2 780
Stanovení mléčného tuku v potravinách metodou GC 2 460
Stanovení triacylglycerolů v potravinách metodou 3 700
GC
Stanovení stigmastadienů v potravinách metodou GC 3 100
Stanovení triazinových herbicidů v potravinách 2 280
metodou GC
Stanovení metylbromidu v potravinách metodou GC 2 470
Stanovení bromidů v potravinách metodou GC/ECD 2 290
Stanovení jednoho prvku metodou AAS - plamenová 420
technika
Stanovení jednoho prvku metodou AAS -
bezplamenová technika 630
Stanovení jednoho prvku metodou AAS - hydridová 750
technika
Stanovení rtuti metodou AAS na zařízení AMA 254 360
Stanovení dusičnanů v ovoci a zelenině metodou 660
ISE
Stanovení dusičnanů metodou HPLC 1 130
Stanovení sumy dusičnanů a dusitanů v potravinách
metodou FIA 1 000
Stanovení bromidů a dusitanů metodou HPLC 1 480
Stanovení chlorovaných alifatických uhlovodíků 1 680
metodou GC
Stanovení polyaromatických uhlovodíků v
potravinách metodou HPLC 2 910
Stanovení N-nitrosaminů v potravinách metodou 2 950
GC/TEA
Stanovení ftalátů v nápojích metodou GC 1 980
Stanovení polychlorovaných bifenylů a
chlorovaných pesticidů v potravinách metodou GC 2 640
Stanovení aflatoxinů B1, B2, G1, G2 v potravinách
metodou HPLC 6 060
Stanovení aflatoxinů B1, B2, G1, G2 metodou TLC 2 500
(screening)
Stanovení deoxynivalenolu v potravinách metodou
HPLC s využitím imunoafinitních kolonek 5 610
Stanovení sterigmatocystinu v potravinách metodou 5 890
LC/MS
Stanovení ochratoxinu A ; zelená káva, zrniny;
metodou TLC(screening) 910
Stanovení ochratoxinu A v potravinách metodou
HPLC s využitím imunoafinitních (SPE) kolonek 7 360
Stanovení patulinu v potravinách metodou HPLC 1 850
Stanovení fumonisinů B1 a B2 metodou HPLC
s využitím imunoafinitních kolonek 5 490
Stanovení zearalenonu v potravinách metodou HPLC 5 610
Stanovení biogenních aminů v potravinách metodou 1 760
HPLC
Stanovení toxických glykoalkaloidů v potravinách
metodou HPLC 2 160
Stanovení metanolu v lihovinách a lihu metodou GC 950
Stanovení 3-MCPD v potravinách 5 480
Stanovení barviv Sudan v chilli výrobcích metodou 1 400
HPLC
Stanovení nepovolených barviv v potravinách 1 400
metodou HPLC
Stanovení 1,3-pentadienu v potravinách metodou 1 580
GC/MS
Stanovení aromatických uhlovodíků v potravinách 1 680
metodou GC
Stanovení těkavých organických látek
v potravinách metodou GC 1 680
Stanovení chloraminu 1 150
Stanovení etylkarbamátu v lihovinách metodou GC 1 390
Stanovení etylacetátu plynovou chromatografií 950
Stanovení pH vody 100
Stanovení pH ve víně 100
Stanovení přímo redukujících cukrů ve víně 470
Stanovení tlaku oxidu uhličitého v šumivých a 100
perlivých vínech
Stanovení volného oxidu siřičitého ve vínech 960
metodou FIA
Výpočet celkového alkoholu ve víně 30
Stanovení zásaditosti popela 380
Stanovení titrovatelných zásad v lihovinách 140
Stanovení veškerých kyselin v lihovinách 170
Stanovení vícesytných alkoholů ve vínech a 1 500
lihovinách
Stanovení vyšších alkoholů, esterů a aldehydů v
lihovinách s vyšším obsahem těkavých složek 340
Stanovení vyšších alkoholů, esterů a aldehydů v
lihu a lihovinách s nízkým obsahem těkavých 1 340
složek
Stanovení vody v etanolu (lihu) metodou GC 750
Stanovení furalů v lihu a lihovinách 1 500
Stanovení obsahu vaječného žloutku ve vaječných
likérech spektrofotometrickou metodou 1 280
Stanovení jakosti chmele; cizí příměsi 140
Stanovení jakosti chmele; jemnost vřeténka 70
Stanovení jakosti chmele; obsah pecek 140
Stanovení jakosti chmele; otluky 140
Stanovení jakosti chmele; příprava vzorku 70
Stanovení jakosti chmele; rozplevelení 140
Stanovení jakosti chmele; škodliví činitelé 140
Stanovení obsahu náplně v nečokoládových 100
cukrovinkách
Stanovení složení u čokoládových cukrovinek 70
Stanovení kyselosti celkové u želatinových 160
cukrovinek
Stanovení kyselosti pro ovocné komprimáty 160
(cukrovinky)
Stanovení množství hub druhotně napadených hmyzem 230
Stanovení perforace hub 230
Stanovení obsahu mechanických nečistot hub 70
Stanovení vlhkosti hub 220
Stanovení sušiny hub 380
Průkaz druhů mas metodou ELISA 3 500
Stanovení obsahu čisté svalové bílkoviny
přepočtem přes 3- methylhistidin 1 210
Měření pH vodního výluhu masa 100
Stanovení podílu uvolněných složek 100
Stanovení aktivity vody aw 370
Stanovení kostních částí 200
Stanovení provařenosti masných výrobků 160
Stálost barvy masných výrobků 70
Stanovení obsahu masa 6 180
Stanovení hydroxyprolinu v potravinách 1 810
Stanovení obsahu náplně nebo panády zmrazených 100
výrobků
Stanovení obsahu čokoládové polevy v mražených 50
výrobcích
Stanovení volné vody u zabité drůbeže 50
Stanovení složení mrazírenských výrobků - jedna 70
složka
Stanovení složení mrazírenských výrobků - 2 - 5 350
složek
Stanovení složení mrazírenských výrobků - 6 a 500
více složek
Stanovení alkaloidů v tabáku a tabákových
výrobcích metodou spektrofotometrickou 2 210
Stanovení alkaloidů v kondenzátu cigaretového 2 260
kouře
Stanovení nikotinu v kondenzátu cigaretového
kouře metodou GC 2 260
Stanovení hmotnostního podílu tabákových částic 410
Stanovení šířky řezu tabákové směsi v tabákových 270
výrobcích
Stanovení vody v cigaretovém kouři metodou GC 740
Stanovení vody v tabákových výrobcích metodou 160
vážkovou
Detekce specifické DNA v sójových a kukuřičných
výrobcích PCR screeningovou metodou s CaMV 35S
promotorem a NOS terminátorem 4 500
Detekce specifické DNA v potravinách rostlinného
původu Real-Time PCR screeningovou metodou s CaMV
35S promotorem a NOS terminátorem 8 170
Detekce specifické DNA Round Up Ready sóji v
sójových výrobcích pomocí PCR metody 1 500
Detekce specifické DNA kukuřice Bt-176 v
kukuřičných výrobcích pomocí PCR metody 4 920
Stanovení specifické DNA Round Up Ready sóji v
sójových výrobcích metodou Real-Time PCR 12 426
Stanovení specifické DNA Kukuřice Bt-176 v
kukuřičných výrobcích metodou Real-Time PCR 10 200
Detekce specifické DNA kukuřice Bt-11 v
kukuřičných výrobcích pomocí PCR metody 4 920
Stanovení specifické DNA kukuřice Bt-11 v
kukuřičných výrobcích metodou Real-Time PCR 10 200
Detekce specifické DNA kukuřice MON810 v
kukuřičných výrobcích pomocí PCR metody 4 920
Stanovení specifické DNA kukuřice MON810 v
kukuřičných výrobcích metodou Real-Time PCR 10 200
Detekce specifické DNA bakterií rodu Salmonella v
potravinách metodou Real-Time PCR 6 280
Stanovení obsahu sojové bílkoviny v potravinách
metodou ELISA 3 000
Stanovení markerových sacharidů v potravinách po
předčištění na kolonkách SPE metodou 2 700
enzymatickospektrofotometrickou
Stanovení markerových sacharidů v potravinách po
předčištění na SPE kolonkách metodou iontové HPLC 2 700
Stanovení sacharózy v potravinách 440
Stanovení redukujících cukrů v potravinách 430
Stanovení veškerých cukrů v potravinách 430
Stanovení laktózy a maltózy metodou HPLC 1 080
Stanovení sacharózy, glukózy fruktózy a sorbitolu
v potravinách metodou HPLC 950
Stanovení spektra cukrů v medu 1 300
Stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu v potravinách
metodou HPLC 1 130
Stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu, furfuralu a
5-ethylfurfuralu metodou HPLC 1 130
Stanovení tuku po hydrolýze na zařízení SOXTEC 360
1026
Stanovení "tuku" přímou extrakcí na zařízení 220
SOXTEC 1026
Stanovení mastných kyselin v potravinách metodou 1 920
GC
Stanovení sterolů v potravinách metodou GC 2 600
Stanovení cholesterolu v potravinách metodou GLC 2 600
Stanovení stigmastadienů v olivových olejích 3 100
metodou GC
Spektrofotometrická stanovení v UV oblasti (K232,
K270, delta K) v olivovém oleji 560
Spektrofotometrické stanovení K270 po úpravě
oxidem hlinitým v olivovém oleji 940
Stanovení dusíku v potravinách 590
Stanovení dusíku a přepočet na bílkoviny v 610
potravinách
Stanovení gliadinu (lepku) v potravinách metodou 2 500
ELISA
Stanovení potravinové vlákniny v potravinách
metodou enzymaticko- gravimetrickou 3 500
Stanovení alergenů a specifických bílkovin 3 000
metodou ELISA
Stanovení laktózy / galaktózy v potravinách
enzymaticko-spektrofotometrickou metodou 1 700
Stanovení spektra volných aminokyselin metodou 2 670
HPLC
Stanovení jedné aminokyseliny metodou HPLC 1 110
Stanovení soli 220
Stanovení organických kyselin v potravinách 1 400
metodou HPLC
Stanovení kyseliny pyrrolidonkarboxylové metodou 950
HPLC
Stanovení beta-karotenu, kriptoxanthinesteru a
xanthophylesteru v potravinách metodou 2 060
spektrofotometrickou
Stanovení alkoholu, extraktu, pH, barvy, energ. u
piva na zařízení SCABA 560
Stanovení kyselosti 160
Stanovení objemu, hmotnosti spotřebitelského 70
balení
Stanovení obsahu šťávy v citrusových plodech 200
Dovolené odchylky podle předmětových norem -
suché skořápkové plody 250
Stanovení vlhkosti v aromatizovaných cukrech 140
Stanovení obsahu barevných změn v obilovinách 130
Stanovení sušiny v potravinách na zařízení MA 50 70
Přepočet znaku na sušinu, který není uveden v
sazebníku jako znak v sušině 30
Stanovení šlehatelnosti smetany 50
Stanovení energetické hodnoty 1 580
Výpočet energetické hodnoty 50
Stanovení složení nesourodých potravin - 250
makroskopický rozbor
Stanovení složení nesourodých potravin - 330
mikroskopický rozbor
Stanovení cizorodé příměsi v potravinách 250
Stanovení obsahu skořápek 590
Stanovení napadení obilovin, luštěnin a olejnin
skladištními škůdci 140
Stanovení objemové hmotnosti obilovin 50
Stanovení příměsí a nečistot při stanovení
jednoho znaku v obilovinách 50
Stanovení příměsí a nečistot při počtu
kontrolovaných znaků více než 1 v obilovinách 210
Stanovení podílu plných zrn v obilovinách 70
Stanovení snětivosti pšenice 70
Stanovení mokrého lepku v obilovinách 140
Stanovení tažnosti lepku v obilovinách 160
Stanovení bobtnavosti lepku v obilovinách 210
Stanovení maltózy v žitě 470
Stanovení pšenice tvrdé a obecné 70
Stanovení sklovitosti pšenice tvrdé 140
Třídění sladovnického ječmene 220
Stanovení klíčivosti sladovnického ječmene 430
Stanovení klíčivé energie sladovnického ječmene 270
Stanovení podílu kukuřice typu koňský zub a
velkozrnné kukuřice 50
Stanovení klíčivosti kukuřice 430
Stanovení vlhkosti luštěnin 220
Stanovení zrnitosti hrachu jedlého a čočky jedlé 70
Stanovení muškovitosti luštěnin 100
Stanovení vařivosti luštěnin 210
Stanovení příměsí a nečistot u luštěnin, při
stanovení jednoho znaku 50
Stanovení příměsí a nečistot u luštěnin, při
počtu kontrolovaných znaků více než 1 210
Stanovení příměsí, nečistot a škodlivých nečistot
při jednoho znaku v olejninách stanovení
kontrolovaných znaků více než 1 v olejninách 50
Stanovení příměsí, nečistot a škodlivých nečistot 210
při počtu
Stanovení olejnaté příměsi a nečistot u semen
slunečnice a tykvových jader 140
Stanovení semen blínu v máku a hořčici 270
Stanovení hmotnosti tisíce semen sóji při 50
vlhkosti 12%
Stanovení obsahu vody v obilovinách a výrobcích z 220
obilovin
Stanovení obsahu vody v kukuřici (v mletých
zrnech a v celých zrnech) 380
Stanovení obsahu hrubé vlákniny v zemědělských
a potravinářských výrobcích 1 180
Stanovení čísla poklesu u obilovin 380
Stanovení popela v obilovinách, luštěninách a 140
výrobcích z nich
Stanovení sedimentační hodnoty (SDS test) u 420
obilovin
Stanovení vlhkosti a obsahu těkavých látek v
olejnatých semenech 220
Stanovení obsahu oleje v olejnatých semenech 480
Stanovení cukernatosti cukrovky 160
Stanovení velikosti hlíz brambor 50
Vady hlíz brambor 100
Stanovení odrůdové jednotnosti brambor 50
Stanovení odrůdové jednotnosti brambor pomocí
polyakrylamidové elektroforézy 2 540
Stanovení varného typu brambor 460
Stanovení vlhkosti chmele 210
Stanovení konduktometrické hodnoty (KH) chmele 760
Stanovení výtěžnosti a hmotnosti u sladkovodních 260
tržních ryb
Stanovení stolní hodnoty (včetně senzorického
hodnocení) u sladkovodních tržních ryb 520
Stanovení acesulfamu-K, aspartamu a sacharinu v
potravinách metodou HPLC 1 030
Stanovení cyklamátu v potravinách - metodou HPLC 1 200
Stanovení vitaminu A v potravinách metodou HPLC 1 990
Stanovení kyseliny linolové a linolenové v
potravinách (tucích a olejích) 1 080
Stanovení napadení těstovin škůdci 70
Stanovení zlomků a příměsí jiných druhů těstovin 100
Stanovení očkovitosti těstovin 50
Stanovení vlhkosti těstovin 210
Stanovení popela v těstovinách 140
Stanovení písku v těstovinách 350
Stanovení titrovatelných kyselin v těstovinách 100
Vařivost pro ostatní zkoušky v těstovinách 50
Stanovení vaznosti těstovin 50
Stanovení zvětšení objemu těstovin 50
Stanovení rozvářivosti a lepkavosti těstovin 50
Stanovení vaječného obsahu v těstovinách 560
Stanovení chloridu sodného v pekařských výrobcích 220
Stanovení obsahu vody s předsoušením při 130 °C v
pekařských výrobcích 140
Stanovení obsahu vody bez předsoušení při 130 °C
v pekařských výrobcích 70
Stanovení obsahu vody sušením s nasávací hmotou v
pekařských výrobcích 220
Stanovení popela v pekařských výrobcích 140
Podíl popela nerozpustného v kyselině v 350
pekařských výrobcích
Stanovení tuku přímou extrakcí v pekařských 220
výrobcích
Stanovení tuku po hydrolýze v pekařských 360
výrobcích
Stanovení obsahu cukrů v pekařských výrobcích 440
Stanovení titrovatelných kyselin v pekařských 160
výrobcích
Stanovení sušiny refraktometricky v pekařských 50
výrobcích
Stanovení kyselosti tvarohové náplně v pekařských 180
výrobcích
Stanovení kyselosti ovocné náplně v pekařských 180
výrobcích
Stanovení glycidů výpočtem v pekařských výrobcích 50
Stanovení obsahu bílkovin v pekařských výrobcích 550
Stanovení zrnitosti strouhanky 50
Stanovení příměsi ve strouhance 50
Stanovení vody sušením při 105 °C v cukrářských 220
výrobcích
Stanovení popela v cukrářských výrobcích 140
Podíl popela nerozpustného v kyselině v 350
cukrářských výrobcích
Stanovení cukrů v cukrářských výrobcích 440
Stanovení tuků extrakcí po hydrolýze v 360
cukrářských výrobcích
Stanovení titrovatelných kyselin v cukrářských 100
výrobcích
Stanovení vody sušením při 130 °C v cukrářských 140
výrobcích
Stanovení vody vážkově s nasávací hmotou v
cukrářských výrobcích 220
Stanovení tuku acidobutyrometricky v cukrářských 210
výrobcích
Stanovení sušiny zmrzlin při 105 °C 160
Stanovení sušiny zmrzlin při 130 °C 70
Stanovení tuku acidobutyrometricky ve zmrzlinách 210
Stanovení tuku po hydrolýze ve zmrzlinách 360
Stanovení veškerých redukujících cukrů po inverzi
metodou Schoorla ve zmrzlinách 440
Stanovení vlhkosti cukrovinek a trvanlivého
pečiva sušením při 105 °C do konstantní hmotnosti 140
Stanovení vody sušením s absolutním etanolem v
cukrovinkách a trvanlivém pečivu 70
Stanovení vlhkosti nápoje v prášku 140
Stanovení obsahu tuku přímou extrakcí v
cukrovinkách a trvanlivém pečivu 250
Stanovení obsahu tuku po hydrolýze v cukrovinkách
a trvanlivém pečivu 360
Stanovení obsahu popela v cukrovinkách a 210
trvanlivém pečivu
Stanovení písku v cukrovinkách a trvanlivém 300
pečivu
Stanovení čokoládové polevy formované, máčené 170
Stanovení sušiny refraktometricky v cukrovinkách a
trvanlivém pečivu 50
Stanovení sacharózy polarimetricky v cukrovinkách
a trvanlivém pečivu 250
Stanovení sacharidů v cukrovinkách a trvanlivém 430
pečivu
Stanovení obsahu zlomků a drti v cukrovinkách a
trvanlivém pečivu 70
Stanovení přísad (jádrovin) v čokoládách 130
Stanovení laktózy v cukrovinkách a trvanlivém 250
pečivu
Stanovení theobrominu a kofeinu v cukrovinkách a
trvanlivém pečivu 810
Důkaz kyanovodíku v cukrovinkách a trvanlivém 50
pečivu
Stanovení kyanovodíku v cukrovinkách a trvanlivém 550
pečivu
Stanovení kyseliny mravenčí v cukrovinkách a 1 440
trvanlivém pečivu
Stanovení etyl- a propylesterů kyseliny 560
p-hydroxybenzoové v cukrovinkách a trvanlivém
pečivu
Stanovení reziduí metylbromidu v cukrovinkách a
trvanlivém pečivu 1 110
Stanovení ztráty sušením a sušiny v cukrovarských 140
výrobcích
Stanovení pH potenciometricky v cukrovarských 100
výrobcích
Stanovení sacharózy polarimetricky v 200
cukrovarských výrobcích
Stanovení popela v cukrovarských výrobcích 290
Stanovení redukujících cukrů v cukrovarských 250
výrobcích
Stanovení barvy cukrovarských výrobků 220
Stanovení granulometrického složení u řepného 100
cukru
Stanovení obsahu nerozpustných látek v
cukrovarských výrobcích 220
Stanovení sušiny refraktometricky v cukrovarských 50
výrobcích
Stanovení ferromagnetických příměsí v 50
cukrovarských výrobcích
Důkaz oxidu siřičitého v rafinovaném cukru 270
Stanovení protihrudkujících látek v cukrovarských 260
výrobcích
Stanovení pektinu v želírujícím cukru 260
Stanovení želírovací schopnosti v želírovacím 390
cukru
Stanovení redukujících cukrů v tekutých cukrech 250
Stanovení sušiny refraktometricky v tekutých 50
cukrech
Stanovení popela ve škrobu 140
Stanovení pH vodního výluhu škrobu 100
Stanovení titrovatelných kyselin ve vodním výluhu 120
škrobu
Stanovení písku ve škrobu 350
Stanovení barvy škrobu porovnáváním s etalony 160
Stanovení stipů ve škrobu 50
Stanovení oxidu siřičitého ve výrobcích ze škrobu
metodou destilačně titrační 320
Stanovení zcukření škrobového sirupu 170
Stanovení titrační kyselosti ve výrobcích ze 120
škrobu
Stanovení redukujících látek a dextrózového
ekvivalentu v produktech hydrolýzy škrobu 600
Stanovení sušiny refraktometricky v glukózovém 50
sirupu
Stanovení alkoholu v pivu 300
Stanovení skutečného extraktu piva 300
Stanovení pH piva 100
Stanovení barvy piva 200
Stanovení trvanlivosti piva 100
Stanovení zákalu piva 200
Výpočet využitelné energie piva 50
Stanovení pěnivosti piva 70
Stanovení cukrů v pivu 480
Stanovení oxidu uhličitého v pivu 200
Stanovení trvanlivosti droždí 80
Stanovení sušiny droždí 140
Stanovení popela v droždí 210
Stanovení mohutnosti kynutí v těstě u droždí 160
Stanovení kyselosti droždí 180
Stanovení hustoty vonných a chuťových látek 160
Stanovení indexu lomu vonných a chuťových látek 90
Stanovení optické otáčivosti vonných a chuťových 90
látek
Stanovení kyselin a čísla kyselosti vonných a 220
chuťových látek
Stanovení etanolu destilací ve vonných a 340
chuťových látkách
Stanovení ztrát vonných a chuťových látek sušením 140
při 105 °C
Stanovení alkoholu v lihovinách 350
Stanovení netěkavých látek rozpustných, cukrů v 210
lihovinách
Stanovení veškerých kyselin v lihovinách 100
Stanovení esterů ve vinném destilátu a brandy 290
metodou titrační
Stanovení aldehydů ve vinném destilátu metodou 780
titrační
Stanovení metanolu v brandy a vinném destilátu
metodou fotometrickou 730
Stanovení vyšších alkoholů v brandy a vinném
destilátu metodou fotometrickou 1 110
Stanovení furalu v brandy a vinném destilátu
metodou fotometrickou 1 440
Stanovení kyanovodíku v lihovinách 210
Stanovení cukrů v lihovinách 430
Stanovení hustoty lihovin 160
Stanovení hustoty vín 160
Stanovení alkoholu ve vínech 350
Stanovení celkové kyselosti vín 100
Stanovení těkavých kyselin ve vínech 210
Stanovení oxidu siřičitého ve vínech 140
Stanovení a výpočet bezcukerného extraktu ve 1 380
vínech
Stanovení popela ve vínech 390
Stanovení veškeré kyseliny vinné ve vínech 180
Stanovení vinného kamene ve vínech 160
Stanovení průměrné hmotnosti 100 zdravých plodů,
jader suchých skořápkových plodů 50
Stanovení počtu celých jader na 100 g nebo na 1
libru (454 g) suchých skořápkových plodů 50
Stanovení podílu skořápek a zdravých jader u
suchých skořápkových plodů 100
Stanovení podílu slupek, skořápek a zdravých
jader u suchých skořápkových plodů 200
Stanovení poměru velikosti jader suchých 50
skořápkových plodů
Stanovení příčného průměru velikosti plodů
suchých skořápkových plodů 50
Stanovení jemnosti strouhání suchých skořápkových 50
plodů
Stanovení ztráty sušením - vlhkosti u jader
suchých skořápkových plodů a kokosu 140
Stanovení ztráty sušením - vlhkosti celých jader 160
a plodů
Stanovení ztráty sušením - vlhkosti u skořápek a
slupek suchých skořápkových plodů 140
Stanovení celkového popela suchých skořápkových 210
plodů
Stanovení popela suchých skořápkových plodů
nerozpustného v kyselině - písek 430
Stanovení celkové alkality popela suchých 380
skořápkových plodů
Stanovení petroleterového extraktu - tuku suchých
skořápkových plodů 480
Stanovení čísla kyselosti izolovaného tuku
suchých skořápkových plodů 90
Stanovení veškerého oxidu siřičitého podle
Rothenfusera v suchých skořápkových plodech 220
Stanovení obsahu chloridu sodného v suchých
skořápkových plodech 160
Stanovení ztráty pražením suchých skořápkových 160
plodů
Stanovení vlhkosti u neloupaných arašídů 160
Stanovení obsahu příměsí suchých skořápkových 50
plodů
Mechanický rozbor neloupaných arašídů 230
Stanovení škůdců u neloupaných arašídů 230
Stanovení škůdců u suchých skořápkových plodů 230
Stanovení sušiny v nealkoholických nápojích 50
refraktometricky
Stanovení oxidu uhličitého v nealkoholických
nápojích, manometricky 50
Stanovení oxidu uhličitého v nealkoholických
nápojích titrační metodou 200
Stanovení kyselosti - titrovatelné kyseliny v
nealkoholických nápojích 200
Stanovení alkoholu v nealkoholických nápojích 310
Stanovení cukru v nealkoholických nápojích 350
Stanovení popela v nealkoholických nápojích 210
Stanovení kofeinu v nealkoholických nápojích 360
Stanovení chininu v nealkoholických nápojích 730
Stanovení sacharinu v nealkoholických nápojích 730
Stanovení relativní hustoty nealkoholických 160
nápojů
Stanovení těkavých kyselin v nealkoholických 210
nápojích
Stanovení kyselosti kvasného octa 170
Stanovení etanolu v kvasném octě 420
Stanovení veškerého extraktu kvasného octa 270
Stanovení popela v kvasném octě 380
Stanovení přímo redukujících cukrů v kvasném octě 470
Stanovení sacharózy v kvasném octě 530
Stanovení bezcukerného extraktu kvasného octa 50
Důkaz volných minerálních kyselin v kvasném octě 50
Stanovení volných minerálních kyselin v kvasném 160
octě
Důkaz oxidu siřičitého v kvasném octě 140
Stanovení oxidu siřičitého v kvasném octě 300
Stanovení ovocného (zeleninového) podílu 6 270
Stanovení pevného podílu konzervárenských
polotovarů a výrobků z ovoce a zeleniny 70
Stanovení čísla bobtnavosti konzervárenských
polotovarů a výrobků z ovoce a zeleniny 50
Stanovení hustoty konzervárenských polotovarů a
výrobků z ovoce a zeleniny 160
Stanovení extraktu konzervárenských polotovarů a
výrobků z ovoce a zeleniny 300
Stanovení celistvosti plodů v konzervárenských
polotovarech a výrobcích z ovoce a zeleniny 70
Stanovení hmotnosti tekutého podílu v
konzervárenských polotovarech a výrobcích z ovoce 70
a zeleniny
Stanovení složení směsi konzervárenských
polotovarů a výrobků z ovoce a zeleniny 70
Stanovení velikostní vyrovnanosti
konzervárenských polotovarů a výrobků z ovoce a 70
zeleniny
Stanovení množství drtě v konzervárenských
polotovarech a výrobcích z ovoce a zeleniny 70
Stanovení hrubé vlákniny v konzervárenských
polotovarech a výrobcích z ovoce a zeleniny 70
Stanovení neodpeckovaných plodů a pecek v
konzervárenských polotovarech a výrobcích z ovoce 70
a zeleniny
Stanovení nedozrálých, připálených, mechanicky
poškozených, skvrnitých a škůdci poškozených
plodů nebo jejich upravených částí a plodů se
stopkou v konzervárenských polotovarech a 70
výrobcích z ovoce a zeleniny
Stanovení kovových částic v konzervárenských
polotovarech a výrobcích z ovoce a zeleniny 70
Odsíření pulpy při senzorickém hodnocení
konzervárenských polotovarů a výrobků z ovoce a 140
zeleniny
Stanovení hmotnostního podílu ovoce
v konzervárenských polotovarech a výrobcích z 70
ovoce a zeleniny
Stanovení obsahu rostlinných příměsí
v konzervárenských polotovarech a výrobcích z 70
ovoce a zeleniny
Stanovení sušiny v konzervárenských polotovarech
a výrobcích z ovoce a zeleniny 210
Stanovení sušiny v konzervárenských polotovarech
a výrobcích z ovoce a zeleniny refraktometricky 50
Stanovení refraktometrické sušiny vnesené 5 500
rajčatovou surovinou
Stanovení popela a jeho zásaditosti
v konzervárenských v polotovarech a výrobcích z 350
ovoce a zeleniny
Stanovení minerálních příměsí (písku)
v konzervárenských polotovarech a výrobcích z 420
ovoce a zeleniny
Stanovení celkové kyselosti konzervárenských
polotovarů a výrobků z ovoce a zeleniny 200
Stanovení netěkavých kyselin (kyseliny mléčné)
v konzervárenských polotovarech a výrobcích z 530
ovoce a zeleniny
Stanovení etanolu v konzervárenských polotovarech
a výrobcích z ovoce a zeleniny 300
Stanovení éterických olejů v konzervárenských
polotovarech a výrobcích z ovoce a zeleniny 80
Stanovení obsahu dřeně v konzervárenských
polotovarech a výrobcích z ovoce a zeleniny 80
Stanovení obsahu cukrů v konzervárenských
polotovarech a výrobcích z ovoce a zeleniny 440
Stanovení kyseliny benzoové konzervárenských
polotovarů a výrobků z ovoce a zeleniny metodou 950
spektrofotometrickou
Stanovení vlhkosti pektinových výrobků a
přípravků pro nakládání a konzervování ovoce a 140
zeleniny sušením
Stanovení vlhkosti pektinových výrobků a
přípravků pro nakládání a konzervování ovoce a 220
zeleniny destilační metodou
Stanovení hrubého pektinu v pektinových výrobcích
a přípravcích pro nakládání a konzervování ovoce 750
a zeleniny
Stanovení rosolotvorné mohutnosti v pektinových
výrobcích a přípravcích pro nakládání a 700
konzervování ovoce a zeleniny
Stanovení kyseliny benzoové alkalimetrickou
titrací v pektinových výrobcích a přípravcích pro
nakládání a konzervování ovoce a zeleniny 100
Stanovení kyseliny benzoové a benzoanu sodného v
pektinových výrobcích a přípravcích pro nakládání
a konzervování ovoce a zeleniny 210
Zkoušky technického vyhotovení fermentovaného
tabáku a tabákových výrobků 270
Stanovení popela ve fermentovaném tabáku a
tabákových výrobcích 380
Stanovení vody ve fermentovaném tabáku a
tabákových výrobcích metodou destilační 480
Stanovení alkaloidů (nikotinu) ve fermentovaném
tabáku a tabákových výrobcích 2 260
Stanovení hmotnostní rychlosti volného hoření
(hořlavost) fermentovaného tabáku a tabákových 200
výrobků
Stanovení tuku přímou extrakcí v mrazírenských 220
výrobcích
Stanovení obsahu sušiny v mrazírenských výrobcích 210
Stanovení chloridu sodného v mrazírenských 220
výrobcích
Stanovení obsahu rozpustných pevných látek v
ovocných a zeleninových výrobcích- metodou 150
refraktometrickou
Stanovení popela nerozpustného v kyselině, v
ovocných a zeleninových výrobcích 350
Stanovení kyselosti ovocných a zeleninových 200
výrobků
Stanovení podílu nerozpustného v alkoholu u
čerstvé nebo zmrazené kukuřice a hrášku 490
Stanovení relativní hustoty ovocných a 100
zeleninových šťáv
Stanovení hodnoty pH ovocných a zeleninových šťáv 100
Stanovení formolového čísla ovocných a 200
zeleninových šťáv
Stanovení obsahu fosforu v ovocných a
zeleninových šťávách metodou spektrofotometrickou 1 280
Enzymové stanovení obsahu kyseliny L-jablečné
(L-malátu) v ovocných a zeleninových šťávách
metodou spektrofotometrickou 1 700
Enzymové stanovení obsahu kyseliny D-isocitronové
v ovocných a zeleninových šťávách. metodou 1 700
spektrofotometrickou
Spektrometrické stanovení obsahu prolinu v
ovocných a zeleninových šťávách 950
Stanovení hesperidinu a naringinu v citrusových
šťávách metodou HPLC 1 080
Enzymové stanovení obsahu kyseliny D-jablečné v
ovocných a zeleninových šťávách metodou 1 700
spektrofotometrickou
Stanovení pH ovocných a zeleninových výrobků 100
Stanovení popela nerozpustného v kyselině v
mlýnských výrobcích 350
Stanovení škůdců mlýnských výrobků 140
Stanovení ferromagnetických příměsí v mlýnských 50
výrobcích
Stanovení zrnitosti mlýnských výrobků 50
Stanovení očkovitosti mlýnských výrobků 50
Stanovení vody v mlýnských výrobcích 140
Stanovení popela v mlýnských výrobcích 140
Stanovení titrovatelných kyselin v mlýnských 100
výrobcích
Stanovení maltózy v mlýnských výrobcích 470
Stanovení obsahu mokrého lepku v mlýnských 140
výrobcích
Stanovení bobtnavosti lepku v mlýnských výrobcích 220
Stanovení cukru podle Schoorla v mlýnských 440
výrobcích
Stanovení obsahu tuku v mlýnských výrobcích 360
Stanovení diastatické mohutnosti mlýnských 460
výrobků
Stanovení mokrého lepku v pšeničné mouce 160
Zkouška vařivosti krup, rýže, jáhel, pohanky a 100
luštěnin
Stanovení škůdců krup, rýže, jáhel, pohanky a 140
luštěnin
Stanovení příměsí, nečistot a zrnitosti - jeden
znak - u krup, rýže, jáhel, pohanky a luštěnin 50
Stanovení příměsí a nečistoty při počtu
kontrolovaných znaků více než 1, u krup, rýže, 140
jáhel, pohanky a luštěnin
Stanovení příměsí a nečistoty při stanovení
jednoho znaku u krup, rýže, jáhel, pohanky a 50
luštěnin
Stanovení vody v kroupách, rýži, jáhlech, pohance 210
a luštěninách
Stanovení obsahu mléčného tuku v čokoládě a
čokoládových cukrovinkách 3 700
Stanovení obsahu tukuprosté mléčné sušiny v
čokoládě a čokoládových cukrovinkách 1 730
Stanovení obsahu tukuprosté kakaové sušiny v
čokoládě a čokoládových cukrovinkách 1 180
Stanovení obsahu kakaového prášku 2 780
Stanovení obsahu vlhkosti škrobu sušením 140
Stanovení síranového popela škrobu a derivátů 210
škrobů
Stanovení obsahu oxidu siřičitého ve škrobech a
derivátech škrobů 320
Stanovení ztráty hmotnosti sušením (vakuová
sušárna) u dextrózy 310
Stanovení obsahu škodlivým hmyzem napadených
a poškozených plodů, nezralých plodů, cizích
příměsí a odchylek od základního zbarvení 230
sušených jablek
Stanovení obsahu oxidu siřičitého v sušených
jablkách metodou spektrofotometrickou 1 080
Stanovení obsahu vody v sušených jablkách 310
Stanovení obsahu škodlivým hmyzem napadených
a poškozených plodů, nezralých plodů, cizích
příměsí a odchylek od základního zbarvení 230
sušených hrušek
Stanovení obsahu zbytkového oxidu siřičitého v
sušených hruškách metodou spektrofotometrickou 1 080
Stanovení obsahu vody v sušených hruškách 310
Stanovení obsahu škodlivým hmyzem napadených
a poškozených plodů, nezralých plodů, cizích
příměsí a odchylek od základního zbarvení 230
sušených broskví
Stanovení obsahu zbytkového oxidu siřičitého
v sušených broskvích metodou spektrofotometrickou 1 080
Stanovení obsahu vody v sušených broskvích 310
Stanovení obsahu škůdců v sušeném ovoci - 330
mikroskopicky
Stanovení obsahu vody v sušených švestkách 310
Stanovení velikostní vyrovnanosti sušených 70
švestek
Stanovení obsahu vody v rozinkách 310
Stanovení obsahu vody v sušených fíkách 310
Stanovení obsahu vody v sušených meruňkách 310
Stanovení oxidu uhelnatého v kouřových 1 820
kondenzátech
Stanovení surového a beznikotinového bezvodého
kondenzátu kouře za použití rutinního 1 110
analytického nakuřovacího přístroje
Stanovení surového a beznikotinového bezvodného
kondenzátu kouře u cigaret 1 820
Stanovení sušiny mléka a tekutých mléčných
výrobků sušením do konstantní hmotnosti s pískem 160
Stanovení sušiny mléka a tekutých mléčných
výrobků sušením konstantní dobu s pískem 70
Stanovení tuku v mléce a mléčných výrobcích
gravimetricky po kyselé hydrolýze 360
Stanovení obsahu sušiny a vody v mléčných
výrobcích sušených a zahuštěných 140
Stanovení titrační kyselosti mléčných výrobků
sušených a zahuštěných 100
Zjištění znečištěnin v mléčných výrobcích
sušených a zahuštěných 100
Stanovení obsahu tuku v mléčných výrobcích
sušených a zahuštěných metodou 210
acidobutyrometrickou
Stanovení sušiny mražených mléčných výrobků 140
Stanovení popela mražených mléčných výrobků 370
Stanovení tuku u mražených mléčných výrobků
metodou acidobutyrometrickou 210
Stanovení kyselosti mražených mléčných výrobků 100
Stanovení pH mražených mléčných výrobků metodou 100
potenciometrickou
Stanovení glycidů v mražených mléčných výrobcích 480
Stanovení procenta šlehání mražených mléčných 70
výrobků
Stanovení obsahu vody a sušiny u sýrů, tvarohů,
krémů a pomazánek 140
Stanovení chloridu sodného u sýrů, tvarohů, krémů 160
a pomazánek
Stanovení pH u sýrů, tvarohů, krémů a pomazánek
metodou potenciometrickou 100
Stanovení tuku u sýrů, tvarohů, krémů a pomazánek 210
metodou acidobutyrometrickou
Stanovení tuku vážkovou metodou podle
Röse-Gottlieba v mléce a mléčných výrobcích 460
Stanovení popela u sýrů, tvarohů, krémů a 210
pomazánek
Stanovení tuku v sušině u sýrů, tvarohů, krémů a
pomazánek metodou acidobutyrometrickou 380
Stanovení stupně kyselosti u sýrů, tvarohů, krémů 100
a pomazánek
Stanovení obsahu chloridu sodného v másle 120
Stanovení stupně kyselosti filtrovaného tuku 160
másla
Stanovení obsahu vlhkosti kaseinu 140
Stanovení obsahu tuku v kaseinu 460
Stanovení obsahu bílkovin v kaseinu 610
Stanovení obsahu popela v kaseinu 140
Stanovení volné kyselosti kaseinu 160
Stanovení obsahu laktózy v kaseinu 420
Stanovení indexu rozpustnosti kaseinu 210
Stanovení čistoty kaseinu 210
Stanovení čistoty skořápky slepičích vajec 70
konzumních
Stanovení neporušenosti konzumní skořápky 70
slepičích vajec
Důkaz čistění a umytí slepičích vajec konzumních 70
Zjištění deformovanosti tvaru slepičích vajec 70
konzumních
Zjištění pachu povrchu vejce 70
Určení velikosti vzduchové bubliny u slepičích 70
vajec konzumních
Zjištění stálosti a polohy vzduchové bubliny u
slepičích vajec konzumních 70
Zjištění průhlednosti a tuhosti bílku u slepičích
vajec konzumních 70
Zjištění viditelnosti a nepohyblivosti žloutku u
slepičích vajec konzumních 70
Zjištění kvality vaječné hmoty po rozbití 70
Důkaz olejování vajec slepičích konzumních 80
Zjišťování jakosti zabité drůbeže 340
Stanovení podílu složek v drůbežích a zvěřinových 100
konzervách
Stanovení obsahu vody v drůbežích a zvěřinových 210
konzervách
Stanovení obsahu tuku v drůbežích a zvěřinových 190
konzervách
Stanovení obsahu chloridu sodného v drůbežích a
zvěřinových konzervách 130
Stanovení kyselosti škvařeného sádla 180
Stanovení obsahu vody ve škvařeném sádle 140
Stanovení vody sušením u ryb, rybích výrobků a 140
konzerv
Stanovení chloridu sodného u ryb, rybích výrobků 160
a konzerv
Stanovení kyselosti u ryb, rybích výrobků a 100
konzerv
Stanovení hmotnosti obsahu u ryb, rybích výrobků 70
a konzerv
Stanovení tuku u ryb, rybích výrobků a konzerv 340
Stanovení celkového obsahu tuku v mase a masných 360
výrobcích
Měření pH masa a masných výrobků metoda 100
referenční
Stanovení obsahu pevných a tekutých částí a
rozpuštěného uvolněného tuku ve výrobcích z masa
a sterilovaných pokrmech v konzervách 100
Stanovení obsahu škrobu ve výrobcích z masa a
sterilovaných pokrmech v konzervách 210
Stanovení obsahu dusitanů a dusičnanů ve
výrobcích z masa a sterilovaných pokrmech v 880
konzervách
Stanovení pH u výrobků z masa a sterilovaných
pokrmech v konzervách 100
Stanovení obsahu chloridů ve výrobcích z masa a
sterilovaných pokrmech v konzervách 180
Stanovení obsahu tuku nepřímou extrakcí u masa, 220
masných výrobků a masných konzerv a hotových
jídel v konzervách
Číslo kyselosti tuku masa, masných výrobků a 210
masných konzerv a hotových jídel v konzervách
Důkaz přítomnosti škrobu v mase, masných 100
výrobcích a masných konzervách a hotových jídlech
v konzervách
Stanovení popela u masa, masných výrobků a 350
masných konzerv a hotových jídel v konzervách
Stanovení vody refraktometricky ve včelím medu 50
Stanovení redukujících cukrů podle Lana a Eynona
ve včelím medu 460
Stanovení sacharózy podle Lana a Eynona ve včelím 520
medu
Stanovení sacharózy polarizací ve včelím medu 380
Stanovení kyselosti včelího medu 200
Stanovení obsahu pevných látek ve vodě
nerozpustných ve včelím medu 200
Stanovení popela ve včelím medu 270
Stanovení hydroxymethylfurfuralu podle Winklera
fotometricky ve včelím medu 860
Stanovení diastatické aktivity podle Schadeho ve 910
včelím medu
Komplexometrické stanovení vápníku ve včelím medu 1 130
Stanovení dusíku ve včelím medu 590
Důkaz porušení včelího medu škrobovým sirupem,
škrobovým cukrem a sladovými výtažky 100
Mikroskopický rozbor včelího medu 1 310
Stanovení elektrické vodivosti včelího medu 210
Stanovení pH včelího medu 100
Stanovení tukuprosté sušiny mléka a tekutých 340
mléčných výrobků
Stanovení popelovin v mléce a tekutých mléčných 370
výrobcích
Stanovení tuku v mléce, smetaně a v jogurtu
metodou acidobutyrometrickou 210
Stanovení titrační kyselosti mléka a tekutých
mléčných výrobků podle Soxhlet - Henkela 100
Stanovení kyselosti mléka a tekutých mléčných
výrobků pH-metrem 100
Stanovení titrační kyselosti smetany a jogurtu 100
Stanovení obsahu celkové sušiny mléka, smetany a
zahuštěného neslazeného mléka 160
Stanovení obsahu tuku vážkovou metodou dle
Weibull-Berntropa v kojenecké výživě, a ve
zvláštních případech - např. sušené mléčné
výrobky pro kojeneckou a dětskou výživu
s přídavkem cereálií nebo jiných potravinářských
výrobků; speciální krémovité nebo zahuštěné
mléčné výrobky s přísadami; mléčné pudingy v 360
prášku apod., dále v zmrzlinách, mražených
krémech a směsích pro jejich výrobu
Stanovení obsahu celkové sušiny zahuštěného 160
slazeného mléka
Stanovení obsahu celkové sušiny sýrů a tavených
sýrových výrobků 140
Stanovení obsahu chloridů v sýrech a tavených
sýrových výrobcích 230
Stanovení obsahu tuku v sýrech a tavených 460
sýrových výrobcích
Stanovení obsahu vody v másle 140
Stanovení obsahu sušiny tukuprosté a tuku z
jednoho zkušebního vzorku másla 280
Stanovení sušiny vaječných hmot 220
Stanovení teploty tekutých a mražených vaječných 50
hmot
Důkaz cizích příměsí ve vaječné hmotě 50
Stanovení tuku ve vaječné hmotě 210
Stanovení volných masných kyselin ve vaječné 940
hmotě
Stanovení obsahu volného tuku v mase a masných 290
výrobcích
Stanovení obsahu vody ve výrobcích z masa a
sterilovaných pokrmech v konzervách 220
Stanovení obsahu chloridu sodného v mase a
masných výrobcích metodou Volhardovou 220
Stanovení obsahu chloridu sodného v mase a
masných výrobcích metodou potenciometrickou 180
Stanovení obsahu vody a těkavých látek ve
vepřovém sádle a taveném loji 210
Stanovení nečistot nerozpustných v rozpouštědlech
tuků ve vepřovém sádle a taveném loji 440
Stanovení teploty tání ve vepřovém sádle a 360
taveném loji
Stanovení peroxidového čísla ve vepřovém sádle a
taveném loji 420
Stanovení čísla kyselosti ve vepřovém sádle a 210
taveném loji
Důkaz epihydrinaldehydu ve vepřovém sádle a 70
taveném loji
Stanovení jodového čísla ve vepřovém sádle a 430
taveném loji
Stanovení Böhmerova čísla ve vepřovém sádle a 430
taveném loji
Stanovení čísla zmýdelnění ve vepřovém sádle a 340
taveném loji
Stanovení indexu lomu ve vepřovém sádle a taveném 200
loji
Stanovení alkality popela koření 430
Stanovení popela rozpustného ve vodě u koření 400
Stanovení škůdců v koření - makroskopicky 250
Stanovení škůdců v koření - mikroskopicky 650
Stanovení vlhkosti soli 140
Stanovení nerozpustného zbytku v soli 160
Stanovení hořčíku a vápníku v soli 180
Stanovení obsahu chloridů v soli 130
Stanovení síranů v soli 590
Stanovení jodičnanu draselného v soli 210
Stanovení jodidu draselného v soli 460
Stanovení dusitanů v soli 200
Stanovení zrnitosti soli 50
Stanovení uhličitanů v soli 160
Stanovení oxidů trojmocných kovů v soli 420
Stanovení příměsí čaje 450
Stanovení škůdců v čaji mikroskopicky 650
Stanovení obsahu tříslovin čaje podle Edera 330
Stanovení obsahu kofeinu v rozpustném čaji 170
Stanovení prachu a drtě v čaji 100
Stanovení kovových příměsí v čaji 50
Stanovení cizích příměsí v čaji 70
Stanovení obsahu příměsí zelené kávy 380
Stanovení obsahu příměsí pražené kávy 250
Stanovení jemnosti mletí kávy 100
Stanovení průměrné hmotnosti 1 000 zrn kávy 100
Stanovení škůdců v kávě mikroskopicky 650
Stanovení vodného extraktu kávy 420
Stanovení celkového popela kávy 210
Stanovení celkové alkality popela kávy 250
Stanovení popela kávy rozpustného a nerozpustného 340
ve vodě
Stanovení písku v kávě 420
Stanovení tuku v kávě 340
Stanovení kofeinu v kávě 300
Stanovení ztrát kávy pražením 200
Stanovení obsahu sušiny v kávových a cikorkových 310
extraktech
Stanovení sušiny v hotových jídlech a v 220
polotovarech jídel
Stanovení tuku v hotových jídlech a v 250
polotovarech jídel přímou extrakcí
Stanovení chloridu sodného v hotových jídlech a 230
v polotovarech jídel
Stanovení tuku v ostatních výrobcích teplé a 380
studené kuchyně
Stanovení veškerých redukujících cukrů po inverzi
v hotových jídlech a v polotovarech jídel 430
Stanovení tuku v hotových jídlech a v
polotovarech jídel metodou acidobutyrometrickou 160
Důkaz přítomnosti škrobu v hotových jídlech a v
polotovarech jídel 100
Stanovení obsahu škrobu v hotových jídlech a v
polotovarech jídel 210
Stanovení stupně kyselosti v hotových jídlech a v
polotovarech jídel 120
Stanovení hmotnosti podílu jednotlivých složek
v hotových jídlech a v polotovarech jídel 140
Stanovení hmotnostního podílu hlavní složky v
hotových jídlech a v polotovarech jídel 70
Stanovení sušiny majonézy 210
Stanovení tuku v majonéze 300
Stanovení titrovatelných kyselin v majonéze 200
Stanovení chloridu sodného v majonéze 230
Stanovení pH potravin v hermeticky uzavřených 100
obalech
Stanovení obsahu příměsí v koření 250
Stanovení nečistot v koření 250
Stanovení celkového popela koření 270
Stanovení popela nerozpustného v kyselině (HCl) v 420
koření
Stanovení obsahu vlhkosti koření destilační 550
metodou
Stanovení netěkavého etherového extraktu koření 480
Stanovení stupně jemnosti mletí koření 100
Stanovení piperinu v pepři metodou 1 080
spektrofotometrickou
Stanovení celkového obsahu přírodních barviv
(ASTA Color) v paprice metodou 1 080
spektrofotometrickou
Stanovení obsahu těkavých silic v koření,
kořenících látkách a bylinách 470
Stanovení celkového obsahu capsanoidů v chilli
paprikách a oleoresinech chilli paprik metodou 1 530
HPLC
Příprava mletého vzorku čaje o známém obsahu 220
sušiny
Stanovení ztráty hmotnosti čaje při 103 °C 220
Stanovení vodného extraktu čaje 460
Stanovení celkového popela čaje 210
Stanovení popela rozpustného a nerozpustného ve 220
vodě v čaji
Stanovení popela nerozpustného v kyselině (HCl) v 420
čaji
Stanovení obsahu vlhkosti instantního čaje v
pevném stavu (ztráta hmotnosti při 103 °C) 140
Stanovení celkového popela instantního čaje v 220
pevném stavu
Stanovení vody v dehydratovaných výrobcích a 220
ochucovadlech
Stanovení popela v dehydratovaných výrobcích a 210
ochucovadlech
Stanovení písku v dehydratovaných výrobcích a 350
ochucovadlech
Stanovení obsahu chloridu sodného v
dehydratovaných výrobcích a ochucovadlech 210
Výpočet organické sušiny dehydratovaných výrobků
a ochucovadel 50
Stanovení celkového dusíku dehydratovaných
výrobků a ochucovadel 590
Měření pH dehydratovaných výrobků a ochucovadel 100
Stanovení kyselosti dehydratovaných výrobků a 120
ochucovadel
Stanovení tuku v dehydratovaných výrobcích a 380
ochucovadlech
Stanovení kyseliny glutamové v dehydratovaných
výrobcích a ochucovadlech 120
Makroskopický rozbor dehydratovaných výrobků a 140
ochucovadel
Mikroskopický rozbor dehydratovaných výrobků a 330
ochucovadel
Stanovení kreatinu v dehydratovaných výrobcích
a ochucovadlech 950
Stanovení vlhkosti kávovin 210
Stanovení popela kávovin 140
Stanovení písku v kávovinách 350
Stanovení vodného extraktu (výluhu) kávovin 270
Stanovení kyselosti kávovin 200
Stanovení barvivosti kávovin 420
Stanovení sacharózy a pravotočivých látek kávovin 350
Stanovení ztráty hmotnosti zelené kávy při 105 °C 220
Stanovení obsahu vlhkosti pražené mleté kávy
(ztráta hmotnosti při 103 °C) 220
Stanovení obsahu sušiny hořčice 210
Stanovení popela hořčice 210
Stanovení "písku" v hořčici 350
Stanovení cukru v hořčici 440
Stanovení kyselosti hořčice 100
Stanovení tuku v hořčici 500
Předsušení sušiny hořčice 210
Stanovení chloridu sodného v hořčici 120
Stanovení bodu tání tuků a olejů vyjasněním 360
Stanovení bodu tání tuků a olejů v otevřené 360
kapiláře
Stanovení kyselosti a čísla kyselosti tuků a 210
olejů
Stanovení vody a těkavých látek tuků a olejů (při 210
105 °C)
Stanovení vody a těkavých látek tuků a olejů (při
125 st. - 130 °C) 100
Stanovení obsahu vody v tucích a olejích metodou
Karla Fischera 270
Stanovení popela v tucích a olejích 220
Stanovení jódového čísla tuků a olejů 340
Stanovení čísla zmýdelnění tuků a olejů 340
Stanovení peroxidového čísla tuků a olejů 420
Stanovení chloridu sodného v tucích a olejích a v 170
margarinech
Stanovení barvy tuků a olejů 160
Stanovení a důkaz ethyl- a propylesteru kyseliny
p- hydroxybenzoové v tucích a olejích 560
Stanovení a důkaz kyseliny benzoové v tucích a 1 110
olejích
Stanovení křivky tuhnutí tuků 270
Stanovení anisidinového čísla tuků a olejů 830
Stanovení indexu lomu tuků a olejů 200
Stanovení obsahu nerozpustných nečistot v tucích 290
a olejích
Stanovení nezmýdelnitelného podílu tuků a olejů
referenční metodou 570
Stanovení nezmýdelnitelného podílu tuků a olejů
extrakcí hexanem 570
Stanovení diethyletherového extraktu tuků a olejů 290
Stanovení hmotnosti tuků a olejů na jednotku
objemu ("litrová hmotnost") ve vzduchu 430
Stanovení stability tuků a olejů Schaalovým 140
testem
Stanovení hustoty kapalných chemických výrobků
pro průmyslové použití při 20 °C 100
Stanovení obsahu etanolu v lihu pyknometricky 140
Stanovení furalu v lihu metodou fotometrickou 1 080
Stanovení obsahu veškerých dusíkatých zásad v 310
lihu
Zjišťování alkality lihu 50
Stanovení kyselosti lihu 170
Stanovení sušiny lepidel 210
Stanovení kyselosti a alkality lepidel 360
Stanovení popela lepidel 140
Stanovení volných žíravých alkálií u tenzidů a 310
detergentů
Stanovení pH syntetických pracích prostředků 100
Stanovení pH tenzidů a detergentů 100
Stanovení obsahu vody u tenzidů a detergentů 280
Stanovení oxidu fosforečného v tenzidech a 610
detergentech
Stanovení celkového obsahu alkálií a mastných
látek u tenzidů a detergentů 860
Talířový test tenzidů a detergentů (mycí 170
schopnost)
Mísitelnost tenzidů a detergentů s vodou 50
Důkaz přítomnosti opticky zjasňujících prostředků
v tenzidech a detergentech (opticky zjasňující 70
prostředky)
Stanovení látek rozpustných v etanolu v
práškových a pastovitých detergentech 220
Stanovení látek nerozpustných v etanolu u 220
detergentů a mýdla
Stanovení odparku lihu 200
Detekce ozářených potravin metodou GC/MS 4 750
Termoluminiscenční detekce ozářených potravin 4 990
---------------------------------------------------------------------
Příl.2
Mikrobiologické a mikroskopické rozbory
-------------------------------------------------------------------
Rozbor Výše náhrady
nákladů v Kč
-------------------------------------------------------------------
Průkaz bakterií Bacillus cereus - typizace 380
Bacillus cereus - technika počítání kolonií
vykultivovaných při 30 °C 220
Campylobacter - konfirmační testy 1 700
Horizontální metoda průkazu termotolerantních
druhů rodu Campylobacter 600
Clostridium perfringens - konfirmační testy 410
Horizontální metoda stanovení počtu
Clostridium perfringens. Technika počítání 460
kolonií
Detekce Escherichia coli - COLItest 80
Stanovení počtu Escherichia coli. Technika
počítání kolonií vykultivovaných při 44 °C na 500
membránách - 2 membrány
Stanovení počtu Escherichia coli. Technika
počítání kolonií vykultivovaných při 44 °C na 630
membránách - 4 membrány
Stanovení počtu Escherichia coli. Technika
počítání kolonií vykultivovaných při 44 °C na 880
membránách - 8 membrán
Stanovení počtu
beta-D-glukuronidázopozitivních Escherichia
coli na chromogenní plotnové půdě - Metoda 290
počítání kolonií při 44 °C
Všeobecné pokyny pro stanovení počtu
suspektních Escherichia coli. Technika nejvýše 165
pravděpodobného počtu.
Horizontální metoda průkazu Escherichia coli
O157 - metoda imunomagnetické separace 1 200
Průkaz Listeria monocytogenes - konfirmační 1 510
testy
Průkaz Listeria monocytogenes- mléko a mléčné 430
výrobky
Horizontální metoda průkazu a stanovení počtu 600
Listeria monocytogenes - část 1: Metoda
průkazu
Horizontální metoda průkazu a stanovení počtu 600
Listeria monocytogenes - část 2: Metoda
stanovení počtu
Průkaz Pseudomonas aeruginosa 220
Průkaz Pseudomonas aeruginosa za použití 230
filtru
Průkaz Pseudomonas aeruginosa - typizace 380
Stanovení počtu bakterií rodu Pseudomonas 220
Stanovení počtu bakterií rodu Pseudomonas za 230
použití filtru
Detekce salmonel - SALMtest 80
Průkaz salmonel - Salmonella Rapid test 950
Horizontální metoda průkazu bakterií rodu 570
Salmonella
Průkaz bakterií rodu Salmonella - konfirmační 560
testy
Průkaz bakterií rodu Shigella 470
Průkaz bakterií rodu Shigella - biochemické a 380
sérologické testy
Stanovení počtu koagulázopozitivních
stafylokoků (Staphylococcus aureus a další
druhy) - Část 1: Technika s použitím agarové 230
půdy podle Baird-Parkera
Stanovení počtu koagulázopozitivních 380
stafylokoků (Staphylococcus aureus a další
druhy) - Část 1: Plasma, biochemické testy
Průkaz Vibrio parahaemolyticus - konfirmační 1 360
testy
Průkaz Vibrio parahaemolyticus 750
Průkaz suspektních patogenních kmenů Yersinia
enterocolitica 410
Průkaz suspektních patogenních kmenů Yersinia
enterocolitica - biochemické testy 380
Stanovení celkového počtu mezofilních
aerobních a fakultativně anaerobních
mikroorganismů kultivací v tekutých půdách 210
Všeobecné pokyny pro stanovení celkového počtu
mikroorganismů; technika počítání kolonií 210
Jakost vod- stanovení mezofilních bakterií 210
Stanovení Aspergillus flavus/parasiticus 420
Stanovení počtu potenciálně toxinogenních
plísní Aspergillus flavus na selektivní
identifikační půdě - počítání kolonií při 30 340
°C
Průkaz Aspergillus flavus 210
Průkaz enterokoků - biochemické testy 40
Jakost vod - stanovení intestinálních 220
enterokoků
Stanovení počtu bakterií čeledi
Enterobacteriaceae bez resuscitace - technika
nejvýše pravděpodobného počtu a technika 240
počítání kolonií
Stanovení počtu bakterií čeledi 560
Enterobacteriaceae -konfirmační testy
(ENTEROTEST)
Stanovení spor siřičitany redukujících
anaerobů (klostridií) 1: Metoda pomnožení v
tekutém mediu; 2: Metoda membránových filtrů 330
Stanovení počtu Clostridium perfringens -
sulfidredukujících klostridií 460
Průkaz a stanovení počtu hemolytických koků 210
Průkaz koliformních bakterií - biochemické 60
testy
Stanovení koliformních bakterií v pitné vodě 230
Stanovení počtu koliformních bakterií ;
technika počítání kolonií (vykultivovaných při 210
30 °C, 35 °C a 37 °C)
Stanovení počtu koliformních bakterií;
technika nejvýše pravděpodobného počtu 210
Stanovení počtu termotolerantních koliformních
bakterií v pitné vodě 230
Jakost vod - stanovení Escherichia coli a
koliformních bakterií - část 1: metoda 230
membránových filtrů
Jakost vod - Stanovení kultivovatelných
mikroorganismů - Stanovení počtu kolonií
očkováním do živného agarového kultivačního 420
média
Metody zkoušení droždí - stanovení nepravých
kvasinek lyzinovou metodou 210
Stanovení osmotrofních kvasinek a plísní 220
Stanovení počtu kvasinek a plísní - technika 210
počítání kolonií
Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení.
Technika počítání kolonií vykultivovaných při
30 °C - maso a masné výrobky 320
Horizontální metoda stanovení počtu
mezofilních bakterií mléčného kvašení -
technika počítání kolonií vykultivovaných při 320
30 °C
Výrobky z rajčat: Stanovení obsahu plísní 390
podle Howarda
Stanovení počtu bakterií rodu Lactobacillus 220
Stanovení počtu slizotvorných bakterií rodu 210
Leuconostoc
Stanovení počtu lipolytických mikrobů 210
Stanovení počtu proteolytických mikrobů 210
Průkaz a stanovení počtu mikrobů rodu Proteus 220
Stanovení počtu aerobních sporotvorných 210
mikrobů
Zjištění přítomnosti a počtu sporotvorných
mikrobů rostoucích za anaerobních podmínek
(Stanovení mezofilních anaerobních 210
mikroorganismů)
Stanovení počtu termofilních a psychrofilních
mikrobů zaléváním do agarové půdy (Stanovení
termofilních aerobních, fakultativně
anaerobních a anaerobních mikroorganismů) 210
Metody zkoušení piva - stanovení přítomnosti
technologicky nežádoucích mikroorganismů 200
Metody zkoušení slepičích vajec konzumních -
důkaz plísní ve vaječném obsahu 210
Mikroskopické vyšetření - nativní preparát 70
Mikroskopické vyšetření - preparát s
jednoduchým obarvením 80
Mikroskopické vyšetření - preparát se složitým
barvením (Gramovo barvení) 130
Stanovení mikroorganismů membránovou filtrací 230
Vyšetřování papíru a folií některých hmot
přelivovou metodou 220
Odběrová souprava pro mikrobiologické stěry 10
-------------------------------------------------------------------
Příl.3
Senzorické rozbory
--------------------------------------------------------------------------
Rozbor Výše
náhrady
nákladů
v Kč
--------------------------------------------------------------------------
Senzorické hodnocení jednoho znaku u jednoho vzorku 70
--------------------------------------------------------------------------
Senzorické hodnocení všech znaků jednoho vzorku bez mechanické 350
nebo tepelné úpravy
--------------------------------------------------------------------------
Senzorické hodnocení všech znaků jednoho vzorku s mechanickou 420
nebo tepelnou úpravou
--------------------------------------------------------------------------
Posouzení označení na obalu dle obsahu, včetně posouzení 70
funkčnosti obalu jednoho vzorku
--------------------------------------------------------------------------
Příl.4
Kalkulační vzorec
náklady v Kč = a + x. b
kdy:
a = spotřeba materiálu vyjádřená v Kč (týká se přímých materiál. nákladů)
x = počet hodin práce
b = náklady na 1 hod práce, které zahrnují:
- mzdové a režijní náklady
- náklady na spotřebovanou energii použitých přístrojů
Vybraná ustanovení novel
Čl.II vyhlášky č. 469/2005 Sb.
Přechodné ustanovení
Výše náhrad nákladů za rozbory prováděné laboratořemi Státní zemědělské a potravinářské inspekce ze vzorků odebraných přede dnem účinnosti této vyhlášky se stanoví podle dosavadního předpisu.