Potraviny + dozor

 

č. 110/1997 Sb. (zákon), o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů

Pro účely tohoto zákona se rozumí
f) výrobou potravin čištění, třídění, upravování, opracování a zpracování, včetně souvisejícího balení a dalších úprav potravin za účelem uvádění na trh, s výjimkou činnosti spočívající pouze v samostatném procesu balení nebo v krájení nebo jiném způsobu dělení potravin včetně jejich navazujícího balení,

o) potravinami živočišného původu potraviny stanovené definicemi uvedenými v bodech 1.1, 1.10, 1.11, 1.12, 1.13, 1.14, 1.15, 2.1, 3.1, 3.4, 3.5, 3.6, 4.1, 5.1, 5.2, 5.3, 6., 7. a 8.1 odrážce druhé a třetí přílohy I k nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004, mlezivo, krev, včelí produkty a maso krokodýlů,

p) prodejním úsekem část prodejní plochy samoobslužné prodejny vymezená prodejním pultem, je-li pult bez přepážek, nebo částí prodejního pultu oddělenou přepážkami, a související prostory samoobslužné prodejny používané k úpravě a skladování potravin uváděných na trh v prodejním pultu, je-li pult bez přepážek, nebo části prodejního pultu oddělené přepážkami,
 

Obsah zákona

 

Povinnosti provozovatelů potravinářského podniku

a) dodržovat  povinnosti  vyplývající  z  bezprostředně  závazných předpisů Evropských společenství,

b) dodržovat požadavky na zdravotní nezávadnost, jakost, přepravu, skladování a  uvádění do oběhu  potravin nebo surovin  k jejich výrobě  (dále  jen  "suroviny")  a  technologické  a hygienické požadavky  stanovené   tímto  zákonem  a   zvláštními  právními předpisy  nebo rozhodnutími příslušných správních úřadů, a to  ve všech  fázích výroby  a uvádění  do oběhu,  a  používat  k  výrobě  tepelně neopracovaných potravin pouze tepelně ošetřené vaječné obsahy,

c) oddělit prostory určené pro výrobu a zacházení s potravinami od jiných prostor,  

d) zajistit  při  výrobě  a  zacházení  s  potravinami  hygienické podmínky  a  požadavky  stanovené  tímto  zákonem  a zvláštními právními předpisy,

e) používat  při výrobě  potravin a  zacházení s  nimi jen  taková technická nebo technologická  zařízení a technologické postupy, které zajistí zdravotní nezávadnost potravin,

f) používat  při výrobě  potravin a  zacházení s  nimi jen  takové předměty   a   materiály    přicházející   do   přímého   styku s potravinami, které odpovídají požadavkům stanoveným zvláštním právním předpisem,

g) při použití látek schválených rozhodnutím příslušného správního úřadu  podle §  3a  dodržovat  schválený rozsah  značení těchto látek na obalu potraviny,

h) vést  evidenci  o  provedené  ochranné  dezinsekci  a  ochranné deratizaci  zaměřené na  likvidaci původců  nákaz a  o zvýšeném výskytu   přenašečů   infekčních    onemocnění   a   škodlivých a epidemiologicky  významných  členovců,   hlodavců  a  dalších živočichů,

i) přizpůsobit zaměření,  rozsah výroby, dovozu  a vývozu potravin v rámci hospodářských opatření uložených v krizovém stavu podle zvláštních právních předpisů,

j) určit ve  všech fázích výroby a  uvádění do oběhu technologické úseky (kritické  body), ve kterých je  největší riziko porušení zdravotní nezávadnosti, způsobem  stanoveným prováděcím právním předpisem, provádět jejich kontrolu a vést o tom evidenci,

k) oznámit  písemně nebo  způsobem umožňujícím  dálkový přenos dat zahájení a  ukončení výkonu předmětu činnosti  nejpozději v den jeho   zahájení,   případně    ukončení,   příslušnému   orgánu dozoru.

 

Klasifikace těl jatečných zvířat

 Provozovatel potravinářského  podniku provozující  jatka (dále jen "provozovatel jatek"),  který poráží jatečná zvířata, je povinen  zajistit klasifikaci  a označení  jatečně upravených  těl jatečných  zvířat způsobem  a v  rozsahu stanoveném  bezprostředně závaznými předpisy Evropských společenství a prováděcím právním předpisem.

Tato povinnost  se nevztahuje na provozovatele jatek, který poráží

 

Balení potravin

 Provozovatel potravinářského podniku, který uvádí potraviny nebo látky uvedené v  § 2 písm. i) až l)  do oběhu, je povinen používat jen takové obaly a obalové materiály, které

 

Označování potravin

Balené ve výrobě

Balené bez přítomnosti zákazníka

Balené v přítomnosti zákazníka

 

Uvádění potravin do oběhu

Do oběhu je zakázáno uvádět potraviny

Potraviny  s prošlou dobou minimální  trvanlivosti mohou být uváděny  do  oběhu,  jsou-li  takto  označeny  a jsou-li zdravotně nezávadné.

Potraviny  použitelné k jinému  než původnímu použití  mohou být uváděny do oběhu, pouze jsou-li zdravotně nezávadné a je-li na nich nebo při nich zřetelně označen doporučený způsob použití.

 

Státní dozor

 Státní dozor  nad dodržováním  povinností stanovených tímto zákonem vykonávají:

1.  Krajské hygienické stanice

2.  Ministerstvo obrany

3. Ministerstvo vnitra

4. Státní veterinární správa

5. Státní zemědělská a potravinářská inspekce

 

1) Krajské hygienické stanice vykonávají kontrolu dodržování povinností provozovatele potravinářského podniku a výrobce, dovozce, distributora a maloobchodního prodejce výrobků souvisejících s tabákovými výrobky stanovených tímto zákonem a na základě tohoto zákona

a) pro provozování stravovacích služeb, pokud tato kontrola není prováděna podle odstavce 2 písm. a) nebo odstavce 3 písm. a),

b) při zjišťování příčin poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin a

c) pro výrobu, distribuci a uvádění elektronických cigaret, náhradních náplní do nich a bylinných výrobků určených ke kouření na trh.

 

(2) Ministerstvo obrany vykonává kontrolu dodržování povinností provozovatele potravinářského podniku stanovených tímto zákonem a na základě tohoto zákona

a) pro provozování stravovacích služeb v ozbrojených silách, v Ministerstvu obrany a v jeho působnosti zřízených organizačních složkách státu a příspěvkových organizacích a v jimi užívaných objektech53), v krajských vojenských velitelstvích54), v újezdních úřadech a na území vojenských újezdů55),

b) při zjišťování příčin poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin v ozbrojených silách, v Ministerstvu obrany a v jeho působnosti zřízených organizačních složkách státu a příspěvkových organizacích a v jimi užívaných objektech, v krajských vojenských velitelstvích, v újezdních úřadech a na území vojenských újezdů, a

c) pro výrobu potravin, pro balení, krájení nebo jiný způsob dělení potravin a pro uvádění potravin na trh v ozbrojených silách, v Ministerstvu obrany a v jeho působnosti zřízených organizačních složkách státu a příspěvkových organizacích a v jimi užívaných objektech, v krajských vojenských velitelstvích, v újezdních úřadech a na území vojenských újezdů.

 

(3) Ministerstvo vnitra vykonává kontrolu dodržování povinností provozovatele potravinářského podniku stanovených tímto zákonem a na základě tohoto zákona

a) pro provozování stravovacích služeb v bezpečnostních sborech56), s výjimkou Vězeňské služby České republiky, v Ministerstvu vnitra a organizačních složkách státu a příspěvkových organizacích zřízených v jeho působnosti, včetně jimi užívaných staveb a zařízení zřízených Ministerstvem vnitra podle jiného právního předpisu57),

b) při zjišťování příčin poškození nebo ohrožení zdraví a zamezení šíření infekčních onemocnění nebo jiného poškození zdraví z potravin v bezpečnostních sborech s výjimkou Vězeňské služby České republiky, v Ministerstvu vnitra a organizačních složkách státu a příspěvkových organizacích zřízených v jeho působnosti, včetně jimi užívaných staveb a zařízení zřízených Ministerstvem vnitra podle jiného právního předpisu, a

c) pro výrobu potravin, pro balení, krájení nebo jiný způsob dělení potravin a pro uvádění potravin na trh v bezpečnostních sborech s výjimkou Vězeňské služby České republiky, v Ministerstvu vnitra a organizačních složkách státu a příspěvkových organizacích zřízených v jeho působnosti, včetně jimi užívaných staveb a zařízení zřízených Ministerstvem vnitra podle jiného právního předpisu.

 

(4) Státní veterinární správa vykonává kontrolu dodržování povinností provozovatelů potravinářských podniků stanovených tímto zákonem a na základě tohoto zákona

a) pro výrobu, skladování, přepravu, dovoz a vývoz potravin živočišného původu a pro balení, krájení nebo jiný způsob dělení potravin živočišného původu, které probíhá v zařízeních schválených pro tyto činnosti podle § 22 veterinárního zákona, pokud tato kontrola není prováděna podle odstavce 2 písm. c) nebo odstavce 3 písm. c),

b) pro uvádění potravin živočišného původu na trh v tržnicích a na tržištích, pro uvádění potravin živočišného původu na trh v prodejních úsecích a prodejnách jiných než samoobslužných, kde dochází k úpravě masa, mléka, ryb, drůbeže nebo vajec, pro uvádění zvěřiny na trh a při příchodu potravin živočišného původu z členských států Evropské unie v prodejnách potravin, pokud jsou místy určení a pokud tato kontrola není prováděna podle odstavce 2 písm. c) nebo odstavce 3 písm. c),

c) pro provádění klasifikace těl jatečných zvířat podle § 4a a podle přímo použitelných předpisů Evropské unie upravujících klasifikaci jatečných zvířat a

d) pro uvádění nezpracovaných těl nebo částí těl živočichů, mléka, mleziva, vajec nebo včelích produktů na trh při provozování stravovacích služeb, pokud tato kontrola není prováděna podle odstavce 2 písm. a) nebo odstavce 3 písm. a).

 

(5) Státní zemědělská a potravinářská inspekce vykonává kontrolu dodržování povinností provozovatele potravinářského podniku a výrobce, dovozce, distributora a maloobchodního prodejce tabákových výrobků stanovených tímto zákonem a na základě tohoto zákona

a) pro výrobu potravin, pro balení, krájení nebo jiný způsob dělení potravin a pro uvádění potravin na trh, pokud tato kontrola není prováděna podle odstavce 2 písm. c), odstavce 3 písm. c) nebo odstavce 4 písm. a) nebo b),

b) pro výrobu, distribuci a uvádění tabákových výrobků na trh,

c) pro vstup a dovoz potravin ze třetích zemí, pokud tento dozor není prováděn podle odstavce 4, a pro vstup a dovoz tabákových výrobků ze třetích zemí, a

d) pro provozování stravovacích služeb, pokud tato kontrola není prováděna podle odstavce 2 písm. a) nebo odstavce 3 písm. a).