
EKONOMIKA, MARKETING, MANAGEMENT
Bakalářský studijní program
BEZPEČNOST A KVALITA POTRAVIN
Výrobek- produkt
„Výrobkem je cokoliv, co lze
na trhu nabídnout, co upoutá pozornost, co může sloužit ke spotřebě, co může
uspokojit nějaké lidské přání anebo potřebu.“ (P. Kotler)
Třídění produktů podle způsobu užití:
Spotřební zboží
Průmyslové výrobky
·
produkty k osobní
potřebě materiál a
polotovary, investice
·
zboží příležitostné poptávky
(obchodní zboží), pomocné materiály a
·
spotřební zboží zvláštní
poptávky, služby
·
nepožadované zboží.
Marketingové vlastnosti produktu:
•
kvalita produktu,
•
varianty provedení,
•
design produktu,
•
značka,
•
obal,
•
etiketa.
Životní cyklus výrobku
I. Stádium – fáze
zavádění na trh
Typickým rysem je relativně pomalý růst objemu
prodeje.
Příčiny:
-
Pomalé rozšiřování výrobních kapacit.
-
Existence výrobních problémů technické povahy.
-
Nedostatečná propagace, malý počet zákazníků.
-
Neochota zákazníků měnit své nákupní zvyklosti.
II. Stádium – fáze
růstu objemu prodeje
Výrobek je již na trhu uchycen, poptávka se
začíná zvyšovat.
Nová opatření:
•
Zvyšování funkčnosti odbytových cest.
•
Získání nových tržních segmentů.
•
Cílenější propagace.
•
Zdokonalování a vývoj výrobků.
•
Postupné snižování vysoce výnosných cen.
III. Stádium – fáze zralosti
Životnost výrobků se prodlužuje:
ü
Nalezením nových segmentů
ü
Zlepšením kvalitativních parametrů a designu.
ü
Cenové úpravy, nové formy propagace a podpory
prodeje.
IV. Stádium – fáze zániku
Odbyt prudce klesá, obtížný prodej,
množství vynaložených prostředků na skladování, distribuci a evidenci, snižování
cen.
Odchylky životního cyklu
