EKONOMIKA, MARKETING, MANAGEMENT

Bakalářský studijní program

BEZPEČNOST A KVALITA POTRAVIN

 

 

Výrobek- produkt

 

„Výrobkem je cokoliv, co lze na trhu nabídnout, co upoutá pozornost, co může sloužit ke spotřebě, co může uspokojit nějaké lidské přání anebo potřebu.“ (P. Kotler)

 

Třídění produktů podle způsobu užití:

                             

 Spotřební zboží                                                            Průmyslové výrobky

 

·        produkty k osobní potřebě                                      materiál a polotovary, investice

·        zboží příležitostné poptávky (obchodní zboží),       pomocné materiály a                      

·        spotřební zboží zvláštní poptávky,                          služby

·        nepožadované zboží.

 

 

Marketingové vlastnosti produktu:

       kvalita produktu,

      varianty provedení,

      design produktu,

      značka,

      obal,

      etiketa.

 

Životní cyklus výrobku

I. Stádium – fáze zavádění na trh

Typickým rysem je relativně pomalý růst objemu prodeje.

 Příčiny:

- Pomalé rozšiřování výrobních kapacit.

- Existence výrobních problémů technické povahy.

- Nedostatečná propagace, malý počet zákazníků.

- Neochota zákazníků měnit své nákupní zvyklosti.

 

II. Stádium – fáze růstu objemu prodeje

Výrobek je již na trhu uchycen, poptávka se začíná zvyšovat.

Nová opatření:

  Zvyšování funkčnosti odbytových cest.

  Získání nových tržních segmentů.

  Cílenější propagace.

  Zdokonalování a vývoj výrobků.

  Postupné snižování vysoce výnosných cen.

 

III. Stádium – fáze zralosti

     Životnost výrobků se prodlužuje:

 

ü  Nalezením nových segmentů

ü  Zlepšením kvalitativních parametrů a designu.

ü  Cenové úpravy, nové formy propagace a podpory

     prodeje.

 

IV. Stádium – fáze zániku

Odbyt prudce klesá, obtížný prodej, množství vynaložených prostředků na skladování, distribuci a evidenci, snižování cen.

 

Odchylky životního cyklu