SLADKOVODNÍ PROSTŘEDÍ

Sladká voda se vyznačuje nízkým obsahem rozpuštěných solí (do 0,5 ‰; 5 g/L), jedná se především o soli vápenaté. Při teplotě cca +4 °C dosahuje voda své maximální hustoty. Studenější ale i teplejší voda je tedy lehčí a jsou tedy ve vodním sloupci nad vodou s nejvyšší hustotou. Voda s nejvyšší hustotou je tedy u dna, a proto v ní mohou přezimovávat ryby.


RYBÍ PÁSMA

Rybí pásma představují dělení výskytu ryb dle shodných nároků na životní prostředí.

Definoval je prof. Antonín Frič, později však byla dále upravována a doplňována.


Rozdělení dle typického a hospodářsky významného druhu:

Pstruhové pásmo

Dno kamenité nebo štěrkové, chybí plankton, ale žijí zde živočichové uzpůsobení na silný proud (blešivci, larvy vodního hmyzu...) horním úseku osídlené pstruhem obecným, někdy siven americký, vranky; ve středním úseku pstruh americký, střevle a mník; v dolním úseku některé kaprovité ryby (jelec tloušť).

Lipanové pásmo

Různé typy dna: písčité, štěrkové, měkké, jílovité...; osídluje lipan; kaprovité ryby.

Parmové pásmo

Teplomilnější druhy; parma, ostroretka, jelec tloušť, bolen, štika, okoun, candát, aj. V dolní části pak kapr, sumec, cejn velký.

Cejnové pásmo

Široký tok, teče rovinou, má postranní ramena; bohatě zarůstá vodní a bahenní vegetací; dno měkké; typické druhy – cejn velký, kapr, lín, karas, sumec, candát...