Hygiena a technologie vegetabilních produktů (2210/H1HV) – povinně volitelný předmět


Předmět přináší základní informace o vegetabilních surovinách nejčastěji používaných k výrobě potravin, jejich vadách během vegetace a technologiích zpracování a skladování. Obsahuje také základní technologické postupy výroby a použití přídavků rostlinných surovin do potravin, jejich ovlivnění použitou technologií a dopad na hygienická kritéria finálních výrobků. Předmět se zabývá také vegetabilními potravinami, jejich významem, spotřebou, technologií výroby, základními hygienickými kritérii a jejich dopadem na zdraví konzumenta. Součástí předmětu jsou základy laboratorního vyšetřování dle aktuální legislativy.

1) Hodnocení čajů z různých pěstebních oblastí
Schéma výroby základních druhů čaje
Senzorický dotazník pro hodnocení čajů

2) Makroskopické, mikroskopické a senzorické hodnocení kávy
Senzorický dotazník hodnocení kávy

3) Technologické a hygienické hodnocení cukru a cukrovinek
Schéma nečokoládových cukrovinek
Schéma výroby cukru

4) Technologie výroby pečiva
Schéma výroby pečiva

5) Senzorické hodnocení těstovin
Senzorický dotazník – Hodnocení těstovin

Fotodokumentace:

 

KA – 1-5

1) Stanovení mokrého lepku
Stanovení mokrého lepku

2) Stanovení tažnosti lepku
Stanovení tažnosti lepku

3) Vzorkování obilí
Vzorkování obilí

4) Stanovení vaznosti mouky
Stanovení vaznosti mouky

5) Stanovení hrubé vlákniny
Stanovení hrubé vlákniny

Fotodokumentace:

KA 4-8up

1) Senzorické hodnocení těstovin
Senzorický dotaznik – těstoviny

2) Senzorické hodnocení běžného pečiva
Senzoricky dotaznik – Pečivo

3) Schema výroby běžného pečiva
Schema výroby bílého pečiva

Fotodokumentace:
Senzorické hodnocení pečiva