Senzorická analýza potravin (2350/H1SA) – povinný předmět


Studenti se seznámí se základními poznatky senzorické analýzy. Osvojí si znalosti základních smyslů významných pro senzorickou analýzu (chuť, čich, hmat, sluch, zrak), včetně jejich významu při senzorickém hodnocení a průběhu smyslového vnímání. Zvládnou základní metody senzorické analýzy a budou se orientovat v souvisejících normách. Zároveň budou seznámeni s využitím objektivních metod senzorické analýzy (instrumentální měření textury a barvy). Studentům budou prezentovány možnosti využití senzorické analýzy při kontrolách jakosti potravin.

Instrumentální hodnocení textury drůbežích masných výrobků, trvanlivých masných výrobků, párků a paštik na přístroji INSTRON

Výukový materiál

Fotodokumentace:

Stanovení texturních parametrů masa a masných výrobků

 

KA 2350/6up

Senzorická analýza potravin https://vefis.vfu.cz/Studium/Studium/MMP%20Senzorická%20analýza%20potravin.pdf

KA 2350/1-4

PUNKCE – Metodika

TPA – Metodika

WB – Metodika

Textura – Výukový materiál

Fotodokumentace

Fotodokumentace KA 2350/1-4

KA 2350/1-6

PROTOKOL – Grilovaci klobasa

PROTOKOL – Vysocina

Fotodokumentace

Tepelná úprava vzorků pro senzorickou analýzu

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla a lacus lorem, et hendrerit erat. Pellentesque facilisis luctus ante, et blandit leo facilisis non. Quisque sit amet risus enim. Ut semper, enim a sagittis cursus, mauris sem euismod nisi, id pulvinar dui tortor condimentum nisi. Donec ultrices eros et massa dignissim interdum. Morbi ullamcorper aliquam eros mattis faucibus. Nullam turpis lectus, porta non ornare at, tempor at odio. Mauris facilisis eros id diam consequat sed cursus dolor accumsan. Praesent vel felis nec erat feugiat pulvinar in et velit.