Ústavy
Hygiena a technologie mléka

Předměty
Seznam aktivit
KA 1
KA 1-1
Název inovace: Stanovení cholestorolu v potravinách metodou HPLC
Předmět: Chemie potravin
Cíl: Cílem inovace je zvýšení kvality odborného profilu budoucích absolventů FVHE VFU Brno, a to úpravou náplně výuky předmětu Chemie potravin. Konkrétně se jedná o zavedení moderní instrumentální metody HPLC pro stanovení cholesterolu v potravinách živočišného původu do výuky uvedeného předmětu. Mimo vlastní praktické cvičení se předpokládá i vytvoření učebních materiálů – detailní návod k provedení metody, laboratorní protokol a poster určený k vyvěšení ve cvičebně.
Přínos pro cílovou skupinu: Získané znalosti a rozšíření praktických dovedností v oboru chemie potravin umožní absolventům lepší připravenost pro řešení těchto otázek v praxi a zvýší jejich konkurenceschopnost na trhu práce. Současně zavedení moderních metodických postupů přispěje ke zkvalitnění vzdělávání veterinárních lékařů v oblasti bezpečnosti potravin.
KA 1-2
Název inovace: Stanovení mastných kyselin metodou GC
Předmět: Chemie potravin
Cíl: Cílem inovace je zvýšení kvality odborného profilu budoucích absolventů FVHE VFU Brno, a to úpravou náplně výuky předmětu Chemie potravin. Konkrétně se jedná o zavedení moderní instrumentální metody GC pro stanovení mastných kyselin v potravinách do výuky uvedeného předmětu. Mimo vlastní praktické cvičení se předpokládá i vytvoření učebních materiálů – detailní návod k provedení metody, laboratorní protokol a poster určený k vyvěšení ve cvičebně.
Přínos pro cílovou skupinu: Získané znalosti a rozšíření praktických dovedností v oboru chemie potravin umožní absolventům lepší připravenost pro řešení těchto otázek v praxi a zvýší jejich konkurenceschopnost na trhu práce. Současně zavedení moderních metodických postupů přispěje ke zkvalitnění vzdělávání veterinárních lékařů v oblasti bezpečnosti potravin.
KA 1-3
Název inovace: Stanovení hydroxymethylfurfuralu v potravinách metodou UPLC
Předmět: Chemie potravin
Cíl: Cílem inovace je zvýšení kvality odborného profilu budoucích absolventů FVHE VFU Brno, a to úpravou náplně výuky předmětu Chemie potravin. Konkrétně se jedná o zavedení moderní instrumentální metody UPLC pro stanovení hydroxymethylfurfuralu v potravinách do výuky uvedeného předmětu. Mimo vlastní praktické cvičení se předpokládá i vytvoření učebních materiálů – detailní návod k provedení metody, laboratorní protokol a poster určený k vyvěšení ve cvičebně.
Přínos pro cílovou skupinu: Získané znalosti a rozšíření praktických dovedností v oboru chemie potravin umožní absolventům lepší připravenost pro řešení těchto otázek v praxi a zvýší jejich konkurenceschopnost na trhu práce. Současně zavedení moderních metodických postupů přispěje ke zkvalitnění vzdělávání veterinárních lékařů v oblasti bezpečnosti potravin.
KA 1-4
Název inovace: Detekce baktérií r. Salmonella a stafylokokových enterotoxinů v potravinách metodou ELFA s využitím přístroje miniVIDAS®
Předmět: Mikrobiologie potravin
Cíl: Cílem inovace je zvýšení kvality odborného profilu budoucích absolventů FVHE VFU Brno, a to úpravou náplně výuky předmětu Mikrobiologie potravin. Konkrétně se jedná o zavedení problematiky detekce vybraných patogenních mikroorganismů a bakteriálních toxinů pomocí přístroje miniVIDAS® do praktické výuky uvedeného předmětu. Mimo vlastní praktické cvičení se předpokládá i vytvoření učebních materiálů – detailní návod k provedení metody, laboratorní protokol a poster určený k vyvěšení ve cvičebně.
Přínos pro cílovou skupinu: Získané znalosti a rozšíření praktických dovedností v oboru mikrobiologie potravin umožní absolventům lepší připravenost pro řešení těchto otázek v praxi a zvýší jejich konkurenceschopnost na trhu práce. Současně zavedení moderních metodických postupů přispěje ke zkvalitnění vzdělávání veterinárních lékařů v oblasti bezpečnosti potravin.
KA 1-5
Název inovace: Stanovení počtu vybraných patogenních a indikátorových mikroorganismů v potravinách pomocí automatizované metody TEMPO®
Předmět: Mikrobiologie potravin
Cíl: Cílem inovace je zvýšení kvality odborného profilu budoucích absolventů FVHE VFU Brno, a to úpravou náplně výuky předmětu Mikrobiologie potravin. Konkrétně se jedná o zavedení problematiky stanovení počtu vybraných patogenních a indikátorových mikroorganismů pomocí automatizované metody TEMPO® do výuky uvedeného předmětu. Předpokládá se vytvoření učebních materiálů – detailní návod k provedení metody a poster určený k vyvěšení ve cvičebně.
Přínos pro cílovou skupinu: Získané znalosti a rozšíření praktických dovedností v oboru mikrobiologie potravin umožní absolventům lepší připravenost pro řešení těchto otázek v praxi a zvýší jejich konkurenceschopnost na trhu práce. Současně zavedení moderních metodických postupů přispěje ke zkvalitnění vzdělávání veterinárních lékařů v oblasti bezpečnosti potravin.
KA 1-6
Název inovace: Využití metody ELISA při detekci Listeria monocytogenes a stafylokokových enterotoxinů v potravinách
Předmět: Mikrobiologie potravin
Cíl: Cílem inovace je zvýšení kvality odborného profilu budoucích absolventů FVHE VFU Brno, a to úpravou náplně výuky předmětu Mikrobiologie potravin. Konkrétně se jedná o zavedení problematiky detekce vybraných patogenních mikroorganismů a bakteriálních toxinů pomocí metody ELISA do praktické výuky uvedeného předmětu. Mimo vlastní praktické cvičení se předpokládá i vytvoření učebních materiálů – detailní návod k provedení metody, laboratorní protokol a poster určený k vyvěšení ve cvičebně.
Přínos pro cílovou skupinu: Získané znalosti a rozšíření praktických dovedností v oboru mikrobiologie potravin umožní absolventům lepší připravenost pro řešení těchto otázek v praxi a zvýší jejich konkurenceschopnost na trhu práce. Současně zavedení moderních metodických postupů přispěje ke zkvalitnění vzdělávání veterinárních lékařů v oblasti bezpečnosti potravin.
KA 1-7
Název inovace: Stanovení energetické spotřeby u vakuových baliček při použití netradičních obalových materiálů
Předmět: Hygiena a technologie živočišných produktů
Cíl: Rozšíření znalostí z oblasti obalových materiálů a obalové techniky
Přínos pro cílovou skupinu: Zkvalitnění výuky, zvýšení komplexnosti znalostí absolventů
KA 2
KA 2-1
Název inovace: Případové studie zaměřené na systém kvality a bezpečnosti potravin dle norem BRC a IFS
Předmět: HCCP
Cíl: Cílem inovace je zvýšení kvality odborného profilu budoucích absolventů FVHE VFU Brno, a to úpravou náplně výuky předmětu HACCP. Konkrétně se jedná o zavedení případových studií umožňujících aplikaci norem BRC a IFS na konkrétních situacích. Inovace povede k podpoře individuální práce studentů a umožní jim seznámit se s aplikací uvedených norem do praxe. Mimo vlastní praktické cvičení se předpokládá i vytvoření stručných učebních materiálů k daným normám, formulář pro vypracování případové studie a poster určený k vyvěšení ve cvičebně.
Přínos pro cílovou skupinu: Získané znalosti a rozšíření dovedností v oboru HACCP umožní absolventům lepší připravenost pro řešení těchto otázek v praxi a zvýší jejich konkurenceschopnost na trhu práce. Současně bude podporována jejich schopnost samostatné práce při řešení konkrétních situací. Znalost norem BRC a IFS a jejich praktického uplatnění přispěje ke zkvalitnění vzdělávání veterinárních lékařů v oblasti bezpečnosti potravin.
KA 3
KA 3-1
Název inovace: Balení potravin
Předmět: Hygiena a technologie živočišných produktů
Cíl: Rozšíření znalostí z oblasti obalových materiálů a obalové techniky
Přínos pro cílovou skupinu: Zkvalitnění výuky, zvýšení komplexnosti znalostí absolventů
Přínos pro cílovou skupinu: Zkvalitnění výuky, zvýšení komplexnosti znalostí absolventů
KA 4
KA 4-1s
Název skript: Hygiena produkce mléka
Skripta přinesou ucelené informace o biosyntéze mléka v mléčné žláze, o složení syrového kravského mléka a jiných druhů mlék, o smyslových a fyzikálně-chemických vlastnostech mléka. Další kapitoly budou popisovat působení faktorů, které pozitivně a negativně ovlivňují produkci mléka, složení, fyzikálně – chemické a technologické vlastnosti mléka, jeho biologickou hodnotu a zdravotní nezávadnost. Důležitou součástí textů budou tvořit kapitoly pojednávající o hygieně a technologii získávání mléka v zemědělské prvovýrobě, o ošetření mléka po nadojení a o nákupu mléka. Aktuálně budou uvedeny i informace o požadavcích na jakost syrového mléka podle současné legislativy.
Přínos pro cílovou skupinu:
Cílovou skupinou tvoří studenti Fakulty veterinárního lékařství VFU Brno. Hygiena produkce mléka je jedním z hlavních předmětů specializovaných do oblasti hygieny a technologie potravin, které studenti absolvují na Fakultě veterinární hygieny a ekologie a současně je tento předmět i součástí komplexní závěrečné státní zkoušky z hygieny potravin. Další cílovou skupinou jsou posluchači Fakulty veterinární hygieny a ekologie. U absolventů VFU je jednou z možností uplatnění oblast zabezpečení zdravotní nezávadnosti a kvality potravin živočišného původu. Pro absolventy je důležité, aby byli vybaveni dostatečnými teoretickými i praktickými znalostmi, které umožní jejich konkurenceschopnost v praxi. V současné době zcela chybí učební texty pro předmět Hygiena produkce mléka. Nové učební texty umožní studentům získat teoretické znalosti obohacené o nové poznatky v oblasti hygieny a technologie produkce mléka.
KA 4-2s
Název skript: Technologie a hygiena mléčných výrobků
Skripta poskytnou ucelený přehled mlékárenských technologií včetně popisu výrobních zařízení, biochemických procesů při zpracování a skladování mléčných výrobků i mikrobiologických změn
Přínos pro cílovou skupinu: Skripta poskytnou ucelený přehled mlékárenských technologií včetně popisu výrobních zařízení, biochemických procesů při zpracování a skladování mléčných výrobků i mikrobiologických změn
KA 4-3s
Název skript: Chemie potravin – praktická cvičení
Skripta přinesou ucelené informace o metodách , které jsou náplní praktické výuky, včetně zapracovaných nových metod. Jednotlivé kapitoly budou koncipovány tak, aby respektovaly potravní komodity,a aby vedle metod používaných ve výuce byly vždy popsány i metody referenční, pokud se již o ně nejedná. Součástí náplně budou i metody pro stanovení fyzikálně chemických parametrů, které se sice v praktické výuce nepoužijí, ale z pohledu stanovení jsou pro danou potravinu významné.
Přínos pro cílovou skupinu: Cílovou skupinu tvoří studenti Fakulty veterinární hygieny a ekologie VFU Brno. konkrétně se jedná o studenty 4. roku studia povinné dvousemestrové disciplíny Chemie potravin. Materiál je již dlouhou dobu velmi potřebný pro praktickou výuku, která je v této disciplíně mimořádně důležitá.
KA 4-4up
Název učební pomůcky: Vytvoření multimediální učební pomůcky – výukový film „Robotizované dojení„
Obsahem videa bude průběh robotizovaného dojení na vybrané farmě
Přínos pro cílovou skupinu: Studenti budou mít možnost shlédnout využití a výhody robotizovaného dojení
KA 4-5up
Název učební pomůcky: Vytvoření multimediální učební pomůcky – výukové filmy – „Detekce Salmonella spp. v potravinách na přístroji miniVIDAS„, „Využití metody ELISA při detekci stafylokokových eneterotoxinů v potravinách„
Výuková videa budou mít charakter krátkých sekvencí zachycujících metodický postup provedení zvolených mikrobiologických metod (návaznost na aktivity KA1-5,7). Jednotlivé sekvence budou názorně prezentovat hlavní kroky provedení dané metody, a to včetně pomůcek nezbytných k provedení úlohy a vyhodnocení výsledků s uvedením pozitivní a negativní reakce. Nejdůležitější údaje budou uvedeny formou jednoduchých titulků.
Přínos pro cílovou skupinu: Předpokládáme využití vytvořených výukových filmů jednak při vlastní výuce studentů (přednášky, konzultace, atd.) a dále při jejich přípravě ke zkoušce. Výukový film by měl vhodným způsobem doplňovat navržené aktivity KA1-5 a KA1-7 a umožnit studentům lepší pochopení dané problematiky (délka cvičení často nekoresponduje s celkovou potřebnou délkou pro provedení metody). Získané znalosti umožní absolventům lepší připravenost pro řešení těchto otázek v praxi a zvýší jejich konkurenceschopnost na trhu práce. Současně zavedení moderních metodických postupů přispěje ke zkvalitnění vzdělávání veterinárních lékařů v oblasti bezpečnosti potravin.
KA 4-6up
Název učební pomůcky: Vytvoření multimediální učební pomůcky – výukový film „Využití přístroje TEMPO® při stanovení počtu vybraných mikroorganismů v potravinách„
Výuková videa budou mít charakter krátkých sekvencí zachycujících metodický postup provedení zvolených mikrobiologických metod (návaznost na aktivity KA1-6). Jednotlivé sekvence budou názorně prezentovat hlavní kroky provedení dané metody, a to včetně pomůcek nezbytných k provedení úlohy a vyhodnocení výsledků s uvedením pozitivní a negativní reakce. Nejdůležitější údaje budou uvedeny formou jednoduchých titulků.
Přínos pro cílovou skupinu: Předpokládáme využití vytvořených výukových filmů jednak při vlastní výuce studentů (přednášky, praktická cvičení, konzultace) a dále při jejich přípravě ke zkoušce. Výukový film bude sloužit především k prezentaci dané metody (návaznost na aktivitu KA1-6) v rámci praktických cvičení (vlastní přístroj dosud není k dispozici). Získané znalosti umožní absolventům lepší připravenost pro řešení těchto otázek v praxi a zvýší jejich konkurenceschopnost na trhu práce. Současně zavedení moderních metodických postupů přispěje ke zkvalitnění vzdělávání veterinárních lékařů v oblasti bezpečnosti potravin.
Fotogalerie
Fotogalerii jednotlivých ústavů naleznete v sekci Fotogalerie.
Kontakty
Kontakty na jednotlivé pracovníky naleznete v sekci Kontakty – odborné týmy.