Ochrana spotřebitele

č. 110/1997 Sb. (zákon), o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů

Povinností provozovatelů potravinářského podniku je dodržovat požadavky na zdravotní nezávadnost, jakost, přepravu, skladování a  uvádění do oběhu  potravin nebo surovin  k jejich  výrobě

Do oběhu je zakázáno uvádět potraviny

 

Státní dozor 

a) orgány ochrany veřejného zdraví,

b) orgány veterinární správy,

c) Státní zemědělská a potravinářská inspekce,

d) Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.

č. 634/1992 Sb. (zákon), o ochraně spotřebitele

Prodávající je povinen:

Nikdo   nesmí   klamat   spotřebitele,   zejména   uvádět nepravdivé,  nedoložené, neúplné,  nepřesné, nejasné,  dvojsmyslné nebo přehnané údaje anebo  zamlčet údaje o skutečných vlastnostech výrobků nebo služeb či úrovni nákupních podmínek.

Dozor

1. Česká obchodní inspekce

2. Další orgány podle zvláštních právních předpisů

 

č. 102/2001 Sb. (zákon), o obecné bezpečnosti výrobků a o změně některých zákonů (zákon o obecné bezpečnosti výrobků)

č. 98/2005 Sb. (nařízení vlády), kterým se stanoví systém rychlého varování o vzniku rizika ohrožení zdraví lidí z potravin a krmiv