Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

Fakulta: Fakulta veterinární hygieny a ekologie
Název ústavu: Ústav ochrany zvířat a welfare a veřejného veterinárního lékařství
Kód a název předmětu: H2LD Legislativa a dozor nad potravinami
Akademický rok: 2022/2023
Ročník, studijní program: 2. ročník, NaMSP Bezpečnost a kvalita potravin
Garant předmětu: doc. MVDr. Petr Chloupek, Ph.D.
Vyučující: MVDr. Petra Mačáková; Mgr. et Mgr. Veronika Doubková, Ph.D.
Alokace výuky: budova č. 32, místnost č. 335

Sylabus přednášek

1.    Nařízení EP a R č. 178/2002. Hygienický balíček. Informace o potravinách. 22.9.2022
2.    Označování potravin, nařízení EP a R č. 1169/2011 a z. č. 110/1997 Sb., dozor nad potravinami. 29.9.2022
3.    Zákon č. 166/1999 Sb., označování potravin ŽP, požadavky na označování masa. 6.10.2022
4.    Požadavky na označování masných výrobků, produktů rybolovu a akvakultury a vajec. 13.10.2022
5.    Požadavky na označování mléka a ml. výrobků, medu, sladidel, cukrovinek, kakaa a čokolády. 20.10.2022
6.    Požadavky na označování alkoholických nápojů, pravidla zatřiďování a označování vína. 27.10.2022
7.    Požadavky na označování nealkoholických nápojů a balených vod, ovoce a zeleniny, skořápkových plodů, hub, brambor, luštěnin, olejnatých semen, škrobu, jedlých tuků a olejů. 3.11.2022
8.    Požadavky na označování čaje, kávy, kávovin a mlýnských obilných výrobků, těstovin, pekařských a cukrářských výrobků; koření, jedlé soli, dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček, dresinků, hořčice, kvasného octa a droždí. 10.11.2022
9.    Státní svátek 17.11.2022
10.     Evropské a národní značky kvality potravin. Značení produktů eko zemědělství. GMO. 24.11.2022
11.     Pravidla prodeje potravin přes internet. Potraviny nového typu. Hmyz na talíři. 1.12.2022
12.     Další právní předpisy upravující bezpečnost potravin (obaly, aditiva, kont. látky). 8.12.2022
13.     Další právní předpisy upravující bezpečnost potravin. 15.12.2022

Sylabus praktických cvičení
1.    Právní předpis, právní norma, moc zákonodárná a zákonodárný proces v ČR a EU. 20. 9. 2021
2.    Hygienický balíček. Obecné požadavky na označování potravin. 27. 9. 2021
3.    Příklady na dozor. Zákon o SZPI. Kontrolní řád. 4. 10. 2021
4.    Protokol. 11. 10. 2021
5.    Požadavky na označování masa a masných výrobků, produktů rybolovu a akvakultury. 18. 10. 2021
6.    Požadavky na označování mléka a mléčných výrobků, vajec a výrobků z nich. 25. 10. 2021
7.    Kontrola značení potravin v tržní síti č. 1 GLOBUS. (cv. 1-5: obecné požad. a pož. na maso a mléko, dozorové kompetence nad potravinami ŽP) 1. 11. 2021
8.    Požadavky na označování medu, sladidel, cukrovinek, čokolády a alkohol. nápojů, vína 8. 11. 2021
9.    Kontrola značení potravin v tržní síti č. 2 TESCO (cv. 8: med, cukrovinky, alkohol. nápoje) 15. 11. 2021
10.    Požadavky na označování nealko nápojů, ovoce a zeleniny, skořápkových plodů, hub, brambor, luštěnin, olejnatých semen, škrobu, jedlých tuků a olejů 22. 11. 2021
11.    Požadavky na označování čaje, kávy, kávovin, mlýnských obilných výrobků, těstovin, pekařských a cukrářských výrobků, koření, jedlé soli, dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček, dresinků, hořčice, kvasného octa a droždí 29. 11. 2021
12.    Kontrola značení potravin v tržní síti KAUFLAND (cv. 9-10: ovoce, zelenina, čaj, káva, nealko nápoje a mlýnské a pekařské v.). Deadline odevzdání protokolů 6. 12. 2021
13.    Prezentace protokolů studenty. Zápočet 13. 12. 2021

Zápočet:    Absolvování praktických cvičení (max. 2 omluvené absence); Vypracování, odevzdání a prezentace protokolů z kontrolních cvičení
Zkouška:   Praktická část: řešení 2 příkladů ze cvičení a Teoretická část