Test 1

1. Seřadte jednotlivé kroky přípravy agarového živného média jak správně následují za sebou.


a) úprava pH d) rozplnění do Petriho misek g) sterilizace
b) bobtnání e) navážka půdy h) rozpuštení v destil. vodě
c) přídavek suplementu f) rozvárení půdy

2. Před vlastním očkováním provádíme popis Petriho misky, a to:

a) při kvalitativním vyšetrení na víčko, při kvantitativním na dno
b) při kvantitativním vyšetrení na víčko, při kvalitativním na dno
c) vždy na dno
d) vždy na víčko

3. Vytvořte správné kombinace (napr. a-2-A), možnosti ve 3. sloupci lze použít opakovaně:

a) Proteus spp. 1 koky ve shlucích A grampozitivní
b) Staphylococcus aureus 2 koky v řetízcích B gramnegativní
c) Streptococcus spp. 3 štíhlé krátké tyčinky

4. Chceme-li u bakterií Listeria spp. hodnotit pohyblivost:

a) provedeme vpich do tuhého média a inkubujeme při teplotě 25 °C
b) provedeme vpich do polotuhého média a inkubujeme při teplotě 25 °C
c) rozetřeme bakterie kličkou do Motility test bujónu, promícháme a inkubujeme při 20 °C
d) provedeme vpich do polotuhého média a inkubujeme při teplotě 37 °C

5. Vytvořte správné kombinace pozitivních výsledku biochemických testu (napr. a-2-C):

a) tvorba indolu 1 modrá fluorescence A Escherichia coli
b) prukaz ß-D-glukuronidázy 2 tmave modré zbarvení B Pseudomonas aeruginosa
c) prukaz oxidázy 3 ružový prstenec C Escherichia coli

6. Jakou nejnižší hodnotu inhibicní zóny mužeme namerit při vyhodnocení diskové difúzní metody:

a) 0 mm
b) 1 mm
c) 3 mm
d) 6 mm
e) 1 cm