Průkaz:
Termotolerantní druhy kampylobakteru jsou schopné růstu při 42 °C. Jejich průkaz v potravinách zahrnuje
3 po sobě jdoucí stupně:
- pomnožení v tekuté selektivní půdě
- vyočkování
- konfirmaci
Předpokládá-li se přítomnost velkého množství termotolerantních kampylobakterů, lze výchozí suspenzi vyočkovat kličkou přímo na povrch selektivních agarových půd.
Princip:
Zkoušený vzorek se inokuluje do tekuté půdy pro selektivní pomnožení –
bujón podle Boltona a inkubuje se mikroaerofilně při 42 °C po dobu 18 hodin. Získaná kultura ze selektivního pomnožení se vyočkovává na dvě pevné selektivní půdy napr.
deoxycholátový agar s aktivním uhlím a cefoperazonem (mCCDA agar) nebo agar podle Karmaliho. Naočkované misky se inkubují mikroaerofilně při 42 °C po dobu 40-48 hodin a zjištuje se přítomnost suspektních kolonií termotolerantních druhů rodu
Campylobacter.
Morfologie charakteristických kolonií:
- mCCDA agar – po 48 hodinách inkubace jsou charakteristické kolonie šedavě zbarvené, ploché a vlhké s tendencí se šírit, na povrchu s kovovým leskem.
- Karmali agar – po 48 hodinách inkubace jsou charakteristické kolonie šedavě zbarvené, ploché a vlhké s tendencí se šírit.
Konfirmace:
Při hodnocení sledujeme nárůst kolonií charakteristických pro termotolerantní druhy rodu
Campylobacter. Pro konfirmaci vybereme z každé plotny 5 charakteristických kolonií.
Suspektní kolonie jsou konfirmovány biochemicky:
- kataláza
- oxidáza
- produkce H2S
- růst při 25 °C a při 37 °C aerobně.
Druhové zařazení je prováděno podle:
- rezistence izolátu k cephalotinu a ke kyselině nalidixové
- odlišení druhů C. jejuni a C. coli se provádí na základě hydrolýzy hippurátu