Metoda průkazu termotolerantních druhů rodu Campylobacter

Průkaz:

Termotolerantní druhy kampylobakteru jsou schopné růstu při 42 °C. Jejich průkaz v potravinách zahrnuje 3 po sobě jdoucí stupně: Předpokládá-li se přítomnost velkého množství termotolerantních kampylobakterů, lze výchozí suspenzi vyočkovat kličkou přímo na povrch selektivních agarových půd.

Princip:

Zkoušený vzorek se inokuluje do tekuté půdy pro selektivní pomnožení – bujón podle Boltona a inkubuje se mikroaerofilně při 42 °C po dobu 18 hodin. Získaná kultura ze selektivního pomnožení se vyočkovává na dvě pevné selektivní půdy napr. deoxycholátový agar s aktivním uhlím a cefoperazonem (mCCDA agar) nebo agar podle Karmaliho. Naočkované misky se inkubují mikroaerofilně při 42 °C po dobu 40-48 hodin a zjištuje se přítomnost suspektních kolonií termotolerantních druhů rodu Campylobacter.

Morfologie charakteristických kolonií:

Konfirmace:

Při hodnocení sledujeme nárůst kolonií charakteristických pro termotolerantní druhy rodu Campylobacter. Pro konfirmaci vybereme z každé plotny 5 charakteristických kolonií.

Suspektní kolonie jsou konfirmovány biochemicky: Druhové zařazení je prováděno podle: