Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA)

ELISA se řadí mezi imunologické metody založené na reakci antigenu a protilátky. Protilátky jsou proteiny produkované bílými krvinkami zvířat, jejichž organismus byl napaden cizí molekulou nebo mikroorganismem. Protilátka atakuje cizí částici označovanou jako antigen. Tato reakce je vysoce specifická a je využívána v imunologických testech k detekci specifických mikroorganismů, proteinů nebo toxinů.
Pro vyhodnocování průběhu reakce, zda došlo k navázání antigenu na protilátku, se používá fluorescentních agens, luminiscence, radioizotopů nebo enzymů. Např. u typu ELISA označované jako „enzyme-linked“ enzym katalyzuje konverzi bezbarvého substrátu, který je přidán do reakční směsi, na barevný produkt. Dokončení testu je tak lehce vyhodnotitelné vizuálně nebo spektrofotometricky v závislosti na typu testu.
Společným znakem metod ELISA je zakotvení (adsorpce nebo kovalentní navázání) protilátky na nerozpustný nosič (často povrch reakční nádobky nebo mikrotitrační destičky), což usnadňuje separaci imunochemicky navázaných molekul. ELISA je v praxi využívána pro detekci patogenů a jejich toxinů v potravinách – průjmový enterotoxin B. cereus, stafylokokové enterotoxiny.